Meny Stäng

Rekordsiffror för husbilar

Annons

Tillväxten inom svensk camping fortsätter och även i år ser vi rekordsiffror för husbilar. Igår var Peter på presslunch på Operakällaren, som arrangerades av SCR Svensk Camping och Husvagnsbranschens riksförbund (HRF). Idag delar vi med oss av de senaste nyheterna från campingbranschen. Dessutom passade Peter på att ställa några tuffa frågor till branschen …!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fortsatt tillväxt i campingbranschen

När SCR presenterade sin årliga statistik kring svensk camping igår handlade det om en fortsatt uppåtgående trend. Antalet gästnätter på svenska campingplatser fortsatte under 2016 att öka till 15,6 miljoner övernattningar. Under sommarmånaderna stod campingboendet för 43 procent av alla kommersiella övernattningar i Sverige.

Varannan sommargäst från Danmark, Norge, Holland och Tyskland valde att bo på camping. Allra flest gästnätter hade Västra Götalands län och den boendeform som ökade mest var husbil, med en ökning på 14 procent.

Gästnätter

Husbilarna fortsätter ökar

HRF kunde berätta om en fortsatt ökning av fritidsfordon i Sverige. Antalet nyregistrerade husbilar har ökat med hela 32 procent och idag finns 85 477 husbilar. Antalet nyregistrerade husvagnar har samtidigt ökat med 10 procent, vilket innebär att vi har 287 135 husvagnar i Sverige.

Enligt HRF är komfort och design viktiga faktorer i dagens fritidsfordon, och även miljön är i fokus. Man säger också att man ser en ny grupp som intresserar sig för husbilar: aktiva familjer som använder husbilen för sina fritidsintressen.

Husbil
Bild från Husvagnsbranschens riksförbund

Våra frågor till SCR och HRF

Vad hade vi för frågor till branschen då? Eftersom mycket talar för nya investeringar, framför allt i form av poolområden och lekland, undrade vi hur man tänker kring de husbilister som inte vill betala för de här extra aktivitetsanläggningarna. Vi undrade också om man gör några ordentliga undersökningar bland den kommande generationen. Vet man egentligen vad de vill ha?

Vi hade hoppats kunna ge er några raka svar här, men vi får erkänna att svaren vi fick var ganska svävande. På den första frågan svarade de att de ”har kontakt med ställplatserna i kommunerna och jobbar med det”. På den andra frågan var svaret att de gjort en undersökning men att de ”nog behöver undersöka lite mer”.  Därefter frågade en journalist om företrädarna för SCR och HRF har husbil själva, och då var svaret … nej.

Svensk camping
Tomas Haglund, ordförande HRF och Lars Isacson, vd SCR Svensk camping

Peter fick se film om ett lyckligt par med barn i 35-årsåldern, som åkte runt med en fin husbil, men det är inte riktigt den verkligheten vi lever i. Den stora massan husbilsägare är 55+, har inga barn hemma, vill ha enkla lösningar och slippa stoj och skrik. Satsar svensk camping på rätt saker. Vad tycker du?

Översta bilden: Fotograf: Anna Hult, SCR Svensk Camping

Prenumerera på vårt nyhetsbrev