Meny Stäng

Fota och filma med greenscreen

Annons

När jag (Helena) kom hem från jobbet i förrgår var hela vardagsrummet ombyggt. Soffgruppen var hoptryckt i ena hörnet och rummet hade förvandlats till en studio för att fota och filma med greenscreen. Att Peter alltid går “all in” är väl ingen nyhet direkt, men vad hade han hittat på nu …? Och vad innebär det att fota och filma med greenscreen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför filma med greenscreen?

Man använder greenscreen för att fota eller filma något, och sedan byta ut bakgrunden mot en digital bakgrund. Om vi till exempel vill filma Peter som dricker bubbel på månen kan vi först filma honom medan han dricker bubbel framför den gröna duken. Sedan kan vi lägga in månen som en digital bakgrund.

Betyder det att vi nu kommer sluta resa och bara filma oss framför olika intressanta bakgrunder i världen? Haha, nej det vore verkligen trist … Vi lovar att vi inte kommer sluta resa! Det betyder bara att min man älskar att leka med foto, film och teknik.

Filma med greenscreen
Peter fotar en flaska tyskt bubbel … sedan kan vi lägga in en annan digital bakgrund

Att “fuska” med färdiga program

Om man inte vill göra en egen greenscreen kan man “fuska” lite genom att skaffa färdiga program. Det var så Peter gjorde när han spelade in videon nedanför. Han springer på riktigt, men att marken öppnar sig är det färdiga programmet. När man gör såhär finns dock bara vissa specifika händelser att välja mellan. När man har en egen greenscreen kan man göra vad man vill.

Att göra en egen greenscreen

Det finns en del färdiga greenscreens att köpa, i butiker som Elgiganten, Kjell & Company och Teknikmagasinet. Peter valde att istället köpa grönt tyg, från Sundbybergs textilcentrum, och fästa med klämmor på utdragbara teleskopstänger som han hittade på Rusta. Och så har han förstås köpt en del lampor också …

Jag skulle ju ha kunnat bli lite chockad när jag kom hem, men jag antar att jag är lite luttrad. Nu återstår det bara att se vad det kan bli för foton och filmer av det här …

Vårt vardagsrum just nu …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev