Meny Stäng

Nyårslöften, semesterbekymmer och norrsken

Annons

Idag berättar vi om svenskarnas nyårslöften inför det kommande året, om svenskarnas största semesterbekymmer och om Norges satsning på norrskensturism. Bland annat. Vi brukar ju köra resenyheter på måndagar, men eftersom vi har noll koll på veckodagar just nu så råkar det bli en tisdag denna vecka. Dags för årets sista FREEDOMtravel News alltså!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mer alkohol på semestern

Drygt 8 av 10 svenskar ändrar sina levnadsvanor när de reser utomlands på semester, enligt en Sifoundersökning från Ticket. Den vanligaste förändringen är att dricka mer alkohol. Alla förändringar är dock inte till det sämre. 30 procent äter mindre hälsosam mat medan 6 procent äter mer hälsosam mat. 19 procent tränar mindre, medan 23 procent tränar mer. Topp 5 förändringar:

 1. Dricker mer alkohol (50 %)
 2. Läser mer (40 %)
 3. Sover mer (31 %)
 4. Äter mindre hälsosam mat (30 %)
 5. Tränar mer (23 %)
Mountainbike i Zermatt
Ofta tränar vi inte alls på semestern, men ibland kan man ju få in någon häftig träningsform, som när vi cyklade mountainbike i Schweiz 2017

Svenska män har dyrast skidskador

När svenskarna snart åker på skidsemester kommer männens skador i samband med skidåkningen att vara både fler och dyrare för försäkringsbolagen än kvinnornas. Faktum är att svenska män har de dyraste skidskadorna i hela Norden. Det visar en ny översikt från assistansorganisationen SOS International. En del av de högre kostnaderna för svenska män hänger ihop med att de oftare åker skidor långt bort, som i USA, Kanada eller Japan.

Skidskador

Svenskarnas nyårslöfte: Mer resor

Två av tre svenskar har redan sina nyårslöften klara, enligt onlineresebyråm eBeach.se. De flesta lovar att de ska resa mer, men många säger också att de ska stressa mindre och träna oftare. Här är svenskarnas topplista på nyårslöften:

 1. Resa mer (31 %)
 2. Stressa mindre (24 %)
 3. Träna/motionera mer (23 %)
 4. Spara mer pengar (17 %)
 5. Gå ner i vikt (17 %)
Saker att göra i Marseille
Vi brukar inte avlägga löften, men om vi ska resa  mer än 2017 måste det bli minst 14 länder 2018. På bilden är vi i Marseille, september 2017.

Svenskarnas semesterbekymmer

Bokning av en semesterresa skapar både spänning och förväntningar, men man kan också drabbas av resfeber och oro. Enligt en undersökning från Finnair oroar vi oss allra mest för förlorat bagage och för eventuella förseningar. Här är en topplista över svenskarnas största bekymmer i samband med resor:

 1. Borttappat bagage (28 %)
 2. Reseförseningar (25 %)
 3. Restriktioner kring bagage (20 %)
 4. Inte kunna boka favoritboende till rätt pris (17 %)
 5. Säkra betallösningar vid bokning online (17 %)
Våra resväskor kom inte med hem från Nairobi 2012, men vi fick dem tre dagar senare

Nordnorge satsar på norrsken

Mellan slutet av september till slutet av mars är norrskenet en naturlig del av livet uppe i Nordnorge. Därför har Norge satsat stort på norrskensupplevelser senaste åren. Man kan uppleva norrskenet på många sätt och här är några varianter:

 • Från däck på Hurtigruten – mellan oktober 2017 och mars 2018 får man norrskensgaranti.
 • Ovan molnen – flygbolaget Widerøe  erbjuder norrskensturer som avgår från Tromsö.
 • Från lyxig stuga i Narvik – man förs till Narvikfjället i Gondol och kan se norrskenet från tre utomhusplattformar.
 • Via hundslädesexpedition – Tromsö Villmarkssenter arrangerar två dagar långa hundslädesexpeditioner.
 • Från en igloo – hotellet Sorrisniva utanför Alta består helt av is och snö och om norrskenet visar sig arrangeras turer med guide.
Norrsken
Vi har aldrig sett norrsken, har du?, foto: Pixabay

Missade du förra resenyheterna? Läs Mest googlat 2017 – och här hittar tomten svenskarna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev