Meny Stäng

Nytt jobb efter årsskiftet

Jag (Helena) kommer börja ett nytt jobb efter årsskiftet. Även om detta huvudsakligen är en reseblogg tänkte jag berätta lite om vad jag gör när jag inte reser. Idag berättar jag om vad jag pluggat och var jag jobbat. Jag bjuder alltså på en liten inblick i min vardagliga värld, som handlat om allt från forskning på Karolinska Institutet till frågor om matvanor, fysisk aktivitet, funktionsnedsättning, tillgänglighet och jämlikhet i hälsa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

9 års studier på Ki

Jag har pluggat på Karolinska Institutet (KI) i tre omgångar. Jag är arbetsterapeut i botten och har sedan läst folkhälsovetenskap med inriktning på nutrition och fysisk aktivitet. När jag doktorerade skrev jag min avhandling om en metod för att främja bra mat- och rörelsevanor bland vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.

  • Leg. arbetsterapeut 1997-2000 (3 år, kandidatnivå)
  • Folkhälsovetenskap 2003-2005 (2 år, masternivå)
  • Doktor i folkhälsa 2011-2014 (4 år, forskarnivå)
Disputera
Min disputation i september 2014

Mina tidigare jobb

Jag jobbade tre år som arbetsterapeut, inom psykiatrin. Under dessa år jobbade jag på Huddinge Universitetssjukhus, på Mottagningen för ätstörningar i Huddinge och på ett behandlingshem för dubbeldiagnospatienter (psykiatri och missbruk) i Östertälje. Efter detta bestämde jag mig för att plugga vidare till folkhälsovetare och sedan dess har jag haft två huvudsakliga arbetsgivare: Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet.

Lövstalund
Här jobbade jag 2003, när detta var ett behandlingshem. I den vita byggnaden fanns mitt kontor, i det gula huset bodde patienterna och i den röda ladan fixade jag målarverkstad. Nu är det tydligen Bed & Breakfast!

Mina år i landstinget

Under mina år i landstinget har det skett många omorganiseringar. Jag började på ”Centrum för folkhälsa” 2005. Några år senare lät man länets folkhälsoarbete gå in i Karolinska Institutet (som ju är ett statligt universitet) och jag fick KI som arbetsgivare.

Ytterligare några år senare ångrade man sig och vi fick flytta tillbaka till landstinget, men nu ändrade centret namn till (det betydligt mer krångliga) ”Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin” (CES).

På CES hade jag en fast tjänst tills vi fick den galna (?) idén att åka Europa runt i en husbil under ett år. Sedan kom jag inte tillbaka till landstinget förrän i år, då jag började jobba på Landstingsstyrelsens förvaltning, som strateg inom området funktionsnedsättning.

Medborgarplatsen
Rent geografiskt har jag suttit vid Medborgarplatsen (bilden), vid Karolinska sjukhuset i Solna, vid Karolinska Institutet i Solna och på Kungsholmen

Mina år på KI

Jag var anställd på KI, på Institutionen för folkhälsovetenskap, mellan 2009 och 2012. Under denna tid hann jag också med att ta tjänstledigt från just den institutionen, för att doktorera på en annan institution på KI. Mellan 2011 och 2014 var jag anställd som doktorand på institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.

När jag sedan kom tillbaka från vår husbilsresa hoppade jag på en projektanställning på KI och jobbade där under hela 2016. Nu är jag kvar som adjungerad i forskargruppen Community nutrition and physical activity.

ki aulan
Aulan på KI campus

Varför byta jobb nu?

Jag jobbar nu på landstingets hållbarhetsavdelning, där vi inte bara har hand om miljöfrågor, utan också sociala hållbarhetsfrågor. Vi jobbar på strategisk nivå (styrdokument, uppföljning, nätverk, konsultativt stöd, samverkan med intresseorganisationer etc.) med frågor som rör jämlikhet, jämställdhet, barns rättigheter, nationella minoriteter och funktionsnedsättning.

Vi riktar oss till hela Stockholms läns landsting, vilket inkluderar allt från hälso- och sjukvård till kollektivtrafik, kultur och regionplanering. I den här enorma verksamheten jobbar ca 45 000 människor plus alla de som jobbar i privata verksamheter på uppdrag av landstinget. Genom våra verksamheter möter vi drygt två miljoner invånare som till exempel besöker vårdcentraler eller sjukhus, åker buss eller tunnelbana, besöker konserthuset (som huvudsakligen är finansierat av landstinget) eller rör sig i regionen …

Det lustiga är att medan de andra områdena finns representerade med fasta tjänster startade området funktionsnedsättning som ett projekt under 2017. Planen var att permanenta tjänsten, men på grund av nedskärningar, chefsbyten och en organisation med långa beslutsvägar har man helt enkelt inte lyckats fatta ett beslut ännu.

WIFI.se

Hur landstinget ska organisera det strategiska arbetet för delaktighet och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning efter den sista december 2017, vet jag dessvärre inte. Det enda jag vet är att jag inte kan vänta längre på besked.

hållbarhet
Hållbarhet är mer än bara miljöfrågor

Nytt jobb från årsskiftet

Jag har haft is i magen hela hösten och inte sökt några jobb. När jag nyligen fick en förfrågan om en projektanställning med start i januari 2018 insåg jag att jag inte kunde tacka nej. Som tur är låter det som ett roligt nytt jobb! Jag ska arbeta med utvärdering av en metod för hur skolsköterskor kan samtala med barn och ungdomar om övervikt och ska bland annat intervjua barn, ungdomar, föräldrar och skolsköterskor.

Var jobbet är någonstans? Jag ska tillbaka till Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) … Projektanställningen är bara ett halvår, men det kan passa oss bra. Vi planerar nämligen på nytt att ge oss ut på en längre husbilsresa. Inte ett helt år den här gången, men några månader. Du hänger väl med!?

Även när jag får nytt jobb kommer jag kunna promenera till jobbet - nu intill Karlbergs slott istället för på andra sidan vattnet
Även när jag får nytt jobb kommer jag kunna promenera till jobbet – nu intill Karlbergs slott istället för på andra sidan vattnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev