Meny Stäng

Claes af Geijerstam visar unika gitarrer på ABBA-museet

Annons

Claes af Geijerstam har under hela sitt liv varit en folkkär musiker, låtskrivare, DJ och radiopersonlighet. Nu ställer han ut sin unika samling av gitarrer på ABBA-museet i Stockholm. Jag (Peter) var där igår och kollade in invigningen, dagen innan utställningen öppnar på riktigt. Alltså idag!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Claes af Geijerstam

Claes af Geijerstam är verkligen en folkkär artist med en lång rad av meriter bakom sig. Han blev från början känd som låtskrivare och gitarrist i bandet Ola & the Janglers, och har därefter gjort allt från filmmusik till radioprogram. Jag växte upp med den här snabbsnackande mannen som DJ och jag älskade det.

Det har gått bra för Clabbe

Claes af Geijerstam har synts i TV i otaliga sammanhang, arbetat som DJ, varit ljudtekniker åt ingen mindre än ABBA under de galna hysterin och ABBA-febern som rådde. Han har medverkat i Melodifestivalen flera gånger och slog ut ABBA 1973, genom att vinna melodifestivalen tillsammans med Göran Fristorp.

Han hade stora framgångar med Little Mike and his Sweet soul band som jag såg på börsen nyåret 82 eller 83.  På senare år är han kanske allra mest känd som jurymedlem i programmet Idol. Inga dåliga meriter alltså!

Guitars of the stars

Just nu är Claes af Geijerstam aktuell med en utställning på ABBA-museet med sin mycket unika gitarrsamling. Samlandet började 2005, och sedan dess har af Geijerstam samlat på sig ett 50-tal gitarrer. Och det är inte vilka gitarrer som helst han har i sin samling!

Guitars of the stars, Claes af Geijerstam

IGår klippte han ljudkablarna!

Kända rockstjärnors gitarrer har återskapats i mycket små upplagor, och af Geijerstam har fått jobba hårt (och betala en hel del – det uppskattade värdet för gitarrerna är runt 10 miljoner) för att få tag på så många. Tack vare hans samling kan vi nu se gitarrer som använts av stjärnor som Eric Clapton, Andy Summers (The Police), David Gilmour (Pink Floyd), Ace Frehley (Kiss), Gary Moore, Jimmy Hendrix, Kirk Hammet (Metallica), Don Felder (The Eagles), Slash, Les Paul (GunsN´Roses)

Guitars of the Stars

Vi fortsätter resan

Robbie Krieger (The Doors), Joe Perry (Aerosmith), Marc Bolan (T.Rex), Ritchie Blackmore (Deep Purple), Billy Gibbons (ZZ Topp) och mycket känslor och minnen kommer upp till ytan som man växte upp med.

Coola musiker som har satt sina spår

The New Yardbirds var Jeff Beck med i och bjöd in Jimmy Page som då var studiomusiker åt Rolling Stones, The Who, The Kings och många fler. Jeff Beck ville improvisera och lämnade bandet för att gå sin egen väg. Bandet döptes om till inte mindre än Led Zeppelin och det blev väl inte fel. Det var två superstars i samma band ungefär som Peter Gabriel och Phil Collins som spelade i Genesis och Peter lämnade och det blev inte heller fel.

Sverige, Stockholm, Pop House
Cheryl Crow till vänster
Sverige, Stockholm, Pop House
Gary Moore

Nu lite häftiga historier

Eric Clapton är en legend och även hans gitarr. Här kan du se hur en cigarett har bränt i träet ovanför e-strängen. Han satte sin cigarett där när han skulle ta ett solo och det blev alltid för långt.

Sverige, Stockholm, Pop House

Clabbe själv då?

Gitarren som hänger till vänster är från 1961 och det var Clabbes första gitarr. Eftersom man är i ett flow, man är ung och vill skapa så tänker man inte mycket på en gitarr, för det finns nya. Den försvann och han tänkte inte mycket mer på det.

Efter 30 år ringer en person upp från ett dödsbo och säger att den här gitarren är signerad av Claes af Geijerstam, och han fattade ingenting. Han bad dem att skicka en bild och det var hans första gitarr och den finns nu på Pop House och ABBA-museet i Stockholm.

Claes af Geijerstam

Det här inte alla gitarrer och historier som jag har skrivit om men mer kan du uppleva på POP HOUSE.

Sverige, Stockholm, Pop House

Egna minnen

Musik sätter sina minnen och dröm dig inte bort just nu i timmar för jag behöver din hjälp. Jag börjar!

Jag växte upp på Blidö utanför Norrtälje sommar och helger. Jag träffade fyra bröder som älskade och praktiserade musikinstrument. Med Led Zeppelin satt bröderna Wallén 1974 och tränade på riffen (Smoke on the water). En av bröderna hette Ingemar som har turnerat med Jerry Williams flera år och spelar bas. Wille spelade trummor i The Boppers och Kjell startade eget band. Jag var med den yngste sonen och vi var bara intresserade av livet och allt kul.

Vilka minnen har du?

Nu kommer det svåra! Man har gråtit till balladerna och festat till coola låtar och man har blivit kär till många av de här legenderna. Minnerna bara flödar och man kan sitta i dagar, men ta dina starkaste minnen och berätta … Det här kommer bli långt!

Utställningen heter, mycket passande, Guitars of the Stars och visas på ABBA-museet i Stockholm under ca 1 års tid.

Sverige, Stockholm, Pop House

Prenumerera på vårt nyhetsbrev