Meny Stäng

Små husbilar – årets trend?

Annons

Små husbilar – kan det vara årets trend? När vi husbilade runt Europa 2015 såg vi hur populära de mindre husbilarna var i södra Europa, och samma trend har varit tydlig i Tyskland. Även på de nordiska mässorna har man för varje år kunnat se en ökning av de små husbilarna, de som kallas ”vans” eller ännu oftare ”plåtisar”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Små husbilar populära i Europa

När vi husbilade runt Europa under ett helt år 2015 slog det oss hur vanligt det var med olika varianter av små husbilar, framför allt så kallade ”plåtisar”. Hemma i Sverige var vår husbil av ganska ordinär storlek, men på vissa håll i Europa kändes den nästan gigantisk. Visserligen gick det utmärkt att köra vår husbil på Korsika, men det var vår stora husbil som stack ut från normen. Inte tvärtom.

Små husbilar Korsika
Husbilsgrannar på en camping på Korsika
Van Korsika
En annan camping på Korsika: vår husbil till höger och en mindre variant till vänster

Större efterfrågan också i Norden

Det är inte bara i Sydeuropa och i Tyskland som små husbilar är populära. Också i Norden märker man ett ökat intresse. Varje gång vi går på husbilsmässa tar plåtisarna lite större utrymme på mässgolvet än vad de gjorde året innan. På Caravan Stockholm 2016 utsåg Peter och jag varsin favorit bland de små husbilarna.

På Caravan i Helsingfors 2018 rapporterade vi om plåtisar i två prisklasser, och dessutom om en ovanligt kort Bürstner. För bara några dagar sedan kunde man dessutom läsa ett reportage om plåtisar i Aftonbladet.  Där beskrevs de mindre husbilarna som ”en nättare och billigare variant med många fördelar”.

Hymercar Grand Canyon visades på Caravan Stockholm 2016
Roadcar
Roadcar visades alldeles nyligen i Helsingfors

Varför en liten husbil?

Både större och mindre husbilar kan ha fördelar förstås, beroende på vad man är ute efter. Fördelarna med en liten husbil är framför allt att den är enklare att köra på små vägar och att den är lättare att parkera. Små husbilar är också billigare att frakta på färjor. Om du inte behöver bil så ofta kan du kanske använda den som din enda bil – istället för att ha både en husbil och en personbil.

När du kör en liten husbil räcker alltid B-körkort (observera dock att många ”vanliga” husbilar också kan köras på B-körkort). Dessutom, om vi pratar om en plåtis, får du en bil som är helt byggd i plåt istället för i glasfiber, vilket är bättre ur säkerhetssynpunkt. Och ja, vi är faktiskt lite sugna! Nu är det ju inte helt enkelt att byta ekonomiskt när man har en lite äldre husbil, men om vi skulle byta skulle vi definitivt kunna tänka oss en plåtis.

Hymer
Peter vid en Hymer på mässan i Helsingfors nyligen

Hur är det att bo i en liten husbil?

Jag brukar hävda att man vill att en husbil ska vara liten utanpå och stor inuti. Så hur är det att bo i en liten husbil då? Vi testade faktiskt 2016, när reste runt i en plåtis i Kroatien. Våra erfarenheter är i stort sett enbart positiva! Vi tyckte att vi fick plats utmärkt i husbilen, vi gillade skjutdörren på sidan och de stora dörrarna bak, som gjorde att man kände sig nära naturen.

Samtidigt är det förstås så att vi vi det här tillfället bara reste runt under en vecka, i varmt klimat. Kanske är det bökigare om man vill ha med sig mer packning, eller om det är så kallt att man inte vill öppna den där stora skjutdörren på vid gavel? Oavsett är vi lite sugna på en plåtis … Det ska bli intressant att se vilka små husbilar som visas på Caravan Stockholm i februari. Hur känner du? Skulle du vilja ha en liten husbil?

Hyra husbil i Kroatien
Husbilen som vi hyrde i Kroatien
Utsikt från sängen
Vi gillade utsikten från sängen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev