Meny Stäng

Bästa resorna för Halloween 2018

Annons

Det är en dryg månad dagar kvar till Halloween 2018 och om man vill åka på en Halloween-resa är det hög tid att börja planera. Till exempel verkar det som att middagen på Hogwarths After Dark-helg i London, för alla Harry Potter-fans, redan är slutsåld. Men, det finns förstås många andra sätt att fira Halloween 2018!

Vad är Halloween?

Halloween betyder ungefär ”helgonens afton” och firas alltid den 31 oktober, åtminstone i USA och Storbritannien. I Sverige har man ibland också valt att fira ”svensk halloween” fredagen före Alla helgons dag. 

Helgen har rötter i den keltiska högtiden ”samhain” som var en skördefest då man också trodde att de dödas själar återvände till jorden. Firandet har sedan blandats med den kristna allhelgonahelgen, och kanske även med lite andra traditioner.

Halloween firas i dag i många länder, men på lite olika sätt. Vanligt är bland annat att fira med ”bus eller godis” och med fester där deltagarna klär ut sig på allehanda skräckinjagande sätt. Men vart kan man resa för att fira Halloween då? Vi har nosat upp några olika resor, nära eller långt bort, under Halloween.

Halloween-middag
Pumpa och Goldwasser, på en Halloweenfest för längesedan

1. Halloween på Irland

Om man vill fira Halloween på allvar är det förstås Irland som gäller. Även om högtiden idag firas lite överallt i världen så är det på Irland traditionen har sitt ursprung, och det finns nog heller ingenstans man firar Halloween med lika stort allvar.

Om du vill fira Halloween på Irland kan du göra det på Bram Stoker-festivalen i Dublin, på Galway Abooo Halloween Festival i Galway, på Derry Halloween i Derry eller på The Halloween Howl i Kenmare i grevskapet Kerry.

Galway by night
Galway by night

2. Halloween i London

Nu, när Hogwarts After Dark-helg verkar vara utsåld får man kanske istället ta sig ut på någon spöktur i London. Dessutom ska det finnas en hel del klubb-event och parader i staden under Halloween 2018. Enligt Visit London finns det också nattöppna museer med Halloween-tema och massor av andra aktiviteter, som spöktåg, hemsökta hus och kusliga teaterpjäser.

3. halloween i Transsylvanien

Bara namnet Transsylvanien låter ju spöklikt. Vi har tyvärr inte varit här (ännu), men Transsylvanien ska vara en vacker del av Rumänien. Här hittar man också slottet Bran Castle, där greve Dracula anses ha bott en gång i tiden. Idag är området knappast så skräckinjagande som det förefaller i Bram Stokers bok om Dracula, men bara namnet ger ju rysningar.

4. Halloweenkryssning

Både Viking Line och Tallink Silja arrangerar Halloween-kryssningar i år. Viking Line skriver att man kan vänta sig ett dygn av spökstämning, och det blir underhållning och Best dressed-tävling. Tallink Silja skriver att de arrangerar ”Sveriges största Halloweenfest”, med ett gigantiskt dansgolv på fartyget Romantica till Riga. De skriver också att Östersjön för 8:e året i rad får besök av ”demoner, vampyrer, spöken och onda andar”.

Dans på Viking Lines dagskryssning Rosella
Dans på en av Viking Lines kryssningar för några år sedan

5. Halloween på djurparker

Både Parken Zoo och Kolmården skriver att de har särskilda arrangemang under Halloween. Parken Zoo har extra kvällsöppet och undrar om man vågar gå spökstigen och Kolmården annonserar också extra kvällsöppet, med eldshow, häxor, spöken och vålnader samt tur med berg- och dalbana i mörkret.

Filmen Halloween

I år har förresten den amerikanske skräckfilmen Halloween, regisserad av David Gordon Green, premiär i USA den 19 oktober. Filmen är en slags uppföljare till Alla helgons blodiga natt från 1978, och dess uppföljare.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Årets film har alltså premiär exakt 40 år efter den första! Precis som i tidigare filmer handlar Halloween om den maskerade mördaren Michael Myers och den kvinnliga huvudpersonen Laurie Strode, som spelas av Jamie Lee Curtis.

Tips inför halloween 2018

Firar du Halloween 2018, och i så fall var?

Vi har en mycket vag plan om en spännande resa, så kanske får vi något intressant och berätta om här på bloggen. I annat fall hänger vi förmodligen hemma eller med några vänner. Har du några planer inför Halloween 2018? Har du varit utomlands på Halloween någon gång? Berätta!

Peter Halloween
Peter på en Halloweenfest med schlagertema (!) för många år sedan
Helena Halloween
Jag (Helena) på samma fest …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev