Meny Stäng

Axmar Brygga – ställplats, restaurang och bruk

Annons

Axmar Brygga är en härlig havsrestaurang – med en mycket populär ställplats för husbilar – som ligger vackert vid ostkusten, strax intill det historiska Axmar bruk. Här är fantastiskt fint att göra ett stopp på vägen genom Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Axmar Brygga Havskrog

Axmar Brygga Havskrog har verkligen lyckats skapa en attraktiv plats. I restaurangen, som utrustats med stora fönster mot havet, kan man njuta av havets läckerheter och andra godsaker. Strax intill finns en ställplats för husbilar, med all service man behöver, inklusive en del nya roliga idéer … som en “husbilslounge” till exempel!

Axmar brygga

Axmar Brygga Havskrog ligger vid ostkusten, cirka fem mil norr om Gävle.

Fin ställplats vid Axmar Brygga Havskrog

Alldeles intill restaurangen Axmar Brygga Havskrog, med utsikt över vattnet, ligger en mycket populär ställplats. För en natt med el betalar man 245 kronor/dygn (2023) och då ingår toalett, dusch, tömning av grå- och svartvatten, soptömning och möjlighet att fylla färskvatten. Utöver de 32 elplatserna finns åtta platser utan el, till en kostnad av 195 kr/dygn (2023).

Det känns som att man satsar på, och lyssnar till, husbilsturisterna här. Till exempel får man rabatt om man väljer att stanna två nätter. Servicehuset är också helt nytt och inkluderar, utöver ovan nämnd service, även diskrum med mikro och tvättmaskin.

Att platsen är populär är inte konstigt med tanke på läget, servicen och möjligheten till en härlig måltidsupplevelse på restaurangen. Det är förstås på sommarhalvåret, när restaurangen håller öppet, som det är mest uppskattat att komma hit. Ställplatsen är dock öppen året runt, även om den är obemannad när restaurangen är stängd.

För att vara säker på att få en plats kan det vara bra – åtminstone under högsäsong och soliga helgdagar – att boka en plats i förväg, vilket man kan göra via restaurangens webbplats.

Om du skulle komma när det är fullt finns dock extra platser på Torget vid Ladan intill den Engelska parken. Här finns alltid plats, man betalar 99 kronor med Swish (2023) och man kan nyttja ställplatsens faciliteter.

Axmar brygga ställplats

Axmar Brygga Havskrog – att besöka restaurangen

Många kommer till Axmar Brygga för att besöka restaurangen, och denna upplevelse ville inte vi heller missa.

Axmar brygga

Även om hela restaurangen är väldigt mysigt inredd så är det platserna vid de stora fönstren som är mest populära, och det är inte svårt att förstå.

Axmar Brygga Havskrog har fokus på havets läckerheter, även om det förstås också finns några kötträtter och vegetariska alternativ på menyn. Vi valde “Axmar Trerätters” – en meny med två olika val för varje rätt.

För vår del blev det en start med den populära “Axmarröran” (god!), fortsättning med stekt rödtungafilé och avslutning med vaniljglass och varm hjortronsylt. En grymt god middag som vi verkligen njöt av!

Axmar brygga havskrog

En husbilslounge – vad är det?

På restaurangen finns också en husbilslounge, men vad är det egentligen? Jo, på Axmar Brygga Havskrog har de upptäckt att husbilsfolk gillar att umgås. Därför har de gjort i ordning en mysig hörna, där man bjuds på kaffe om man bokat en husbilsplats. Här kan man slå sig ner efter eftermiddagspromenaden, eller kanske efter middagen om man vill sitta och bubbla en stund med likasinnade …

Axmar brygga husbilslounge
Husbilsloungen på Axmar Brygga Havskrog (lite senare var det fullt här …)

Att se och göra vid Axmar Brygga och Bruk

Axmar Brygga Havskrog ligger fint vid havet, men också nära det historiska bruket Axmar Bruk. Utöver att äta en lyxig middag på restaurangen, och att hänga i husbilsloungen, finns det alltså en del annat att hitta på under ett besök. Här är våra bästa tips.

1. Besök Axmar Bruk

År 1621 anlades Axmar bruk och år 2021 firade bruket 350 år. Idag är det tidigare järnbruket en växande besöksdestination och Gästriklands enda kulturreservat. På brukets webbplats kan du läsa om möjligheter för guidning och andra aktiviteter.

Axmar bruk

2. Spana in skeppsvraken

Inte så långt från Axmar Brygga Havskrog ligger några sjunkna skeppsvrak. Till exempel kan det vara så att Galeasen Svanen, som sjönk år 1820, ligger här. Vraket ska tydligen synas väl från ytan. Det var inte lika enkelt att se det från stranden, men informationsskyltarna har intressanta historier att berätta.

ostkusten Sverige

3. Strosa i Engelska parken

Vid Axmar bruk finns en fin engelsk park. Här kan man strosa bland vattendrag och över broar, och till exempel se lusthuset och platsen där det gamla slottet låg.

4. Bo en natt i Järn-Britas koja

Mitt i den engelska parken ligger konstverket “Järn-Britas koja”. Verket har hittat inspiration från natur och lövverk, men det mest fascinerande är att man faktiskt kan övernatta här. Platsen bokas via Axmar Bruk.

Järn-Britas koja

5. Fika på Axmar brukscafé

Axmar brukscafé ligger vid ingången till den engelska parken. Här erbjuds kaffebröd, smörgåsar, enklare lunchrätter samt öl och vin.

brukscafé

6. Handla i gårdsbutiken

I närheten av Axmar bruk, vid vandrarhemmet STF Axmar Bruksbod B&B, finns en pytteliten gårdsbutik. Här kan man handla sådant som smaksatta rapsoljor och olika inredningsprodukter, vilka betalas med Swish.

gårdsbutik

7. Se konst och hantverk på Bläckhornet

Galleri Bläckhornet, ligger i ett gammalt sädesmagasin vid bryggan och har öppet under högsäsong. Då kan man köpa konst och hantverk från lokala konstnärer och konsthantverkare.

Bläckhornet galleri

8. Upptäck naturen

Om du gillar natur finns det mycket att upptäcka i och runt Axmar Brygga och Axmar Bruk.

 • Badplatser finns till exempel vid kajakbryggan, på Kusön, i Axmarby och i Finnharsfjärden. Dessutom kan man bada i olika sjöar.
 • Cykelturer kan göras, exempelvis till Trollharens fiskeläge, till Gåsholma fiskeläge eller till Tönnebro.
 • Kajak, kanot eller SUP-bräda kan hyras vid Axmar Kajak. Det är också möjligt att göra långturer, med övernattning på till exempel Kusön.
 • Naturreservat finns flera, främst Axmar naturreservat men också Skärjåns naturreservat, Häckelsängs högmosse och Gnagmurs naturreservat, Svartstensuddens naturreservat och Skämningsöns naturreservat.
 • Vandringar finns olika, såsom Lilla bruksrundan (1,5 km), Stora bruksrundan (4 km), Överhammaren (5 km), Flottningsstigen (6 km) och Kyrkstigen (9,3 km).
Axmar brygga

Film från Axmar Brygga och Axmar Bruk

Peter klippte ihop en liten film från vårt besök som du kan spana in här …

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Axmar Brygga och Axmar Bruk. Om du åker söderut längs kusten kan du besöka fina Lövstabruk, intressanta Lingnåre kulturreservat och den charmiga ställplatsen i Sikhjälma hamn.

Sikhjälma hamn är fint

Har du besökt Axmar Brygga och Bruk?

Har du besökt Axmar Brygga och Bruk? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Vanliga frågor om Axmar Brygga

Vad är Axmar brygga?

Axmar brygga är en historisk träbrygga som ligger vid kusten i Axmarby, Gävleborgs län, Sverige. Här hittar du idag Axmar Brygga Havskrog med ställplatser för husbilar.

Finns det några aktiviteter eller sevärdheter i närheten av Axmar brygga?

Absolut! I närheten av Axmar brygga kan du besöka Axmar bruk, ett välbevarat järnbruk från 1600-talet. Det finns även möjligheter till vandring, paddling och cykelturer i området.

Finns det någonstans att bo i närheten av Axmar brygga?

Axmar Bruksbod B&B ligger precis intill den engelska parken. Det finns också möjlighet att hyra stuga eller bo i konstverket Järn-Britas koja.

Fakta om Axmar Brygga och Axmar Bruk

 • Landskap: Gästrikland
 • Län: Gävleborgs län
 • Kommun: Gävle kommun
 • Distrikt: Hamrånge distrikt

Praktisk info om Axmar Brygga Havskrog

 • Adress: Hamnmagasinet, 60, Boskär, 817 94 Axmar
 • Meny: Fisk, skaldjur, kött, vilt och vegetariska alternativ samt specialiteter, såsom Axmarröra.
 • Öppettider: I huvudsak sommarhalvåret. Se restaurangens webbplats för aktuella öppettider.
 • Läs mer: Du hittar mer information på restaurangens webbplats.

Praktisk info om Axmar Brygga ställplats

 • Adress: Hamnmagasinet, 60, Boskär, 817 94 Axmar
 • Service: Toaletter, duschar, tömning av grå- och svartvatten, möjlighet att fylla färskvatten, diskrum och tvättmaskin.
 • Öppettider: Året runt, men obemannat när restaurangen är stängd.
 • Bokning: Du bokar på restaurangens webbplats.

Praktisk info om Axmar Bruk

 • Adress: Axmarstig 209, 817 94 Axmar
 • Aktiviteter: På brukets webbplats hittar du information om guidningar, utställningar och andra aktiviteter.
 • Läs mer: Du hittar mer information på brukets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev