Meny Stäng

Att besöka Johannesburg i Sydafrika – våra bästa tips

Hur är det att besöka Johannesburg i Sydafrika? Vår sydafrikanska resa startade hos vänner i Johannesburg, och vi kom också tillbaka hit efter vår vecka i Krugerparken. Vi har hunnit se en del av denna intressanta stad, och vi delar nu med oss av våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Johannesburg i Sydafrika

Johannesburg, eller Jo’burg som staden kallas, är Sydafrikas största storstadsområde. Enligt Wikipedia bor det runt 5 miljoner människor här, men många vi pratar med tror att det är betydligt fler. Kanske är det svårt att räkna alla människor i förstäder och kåkstäder, för att inte tala om alla illegala invandrare som väller in från intilligande afrikanska länder.

Staden grundades år 1886 på grund av ”Guldrushen i Witwatersrand”. Idag är detta en grön stad – ”världens största konstgjorda stadskog” har vi fått höra.

Johannesburg ligger i den nordöstra delen av Sydafrika.

Johannesburg – en stad med kontraster och utmaningar

Det går inte att komma ifrån. Johannesburg är en stad med stora kontraster och stora utmaningar. Apartheid rådde mellan 1948 och tidigt 1990-tal. På den tiden kunde svarta inte röra sig i de vitas områden, utan papper som styrkte deras rätt att arbeta. Därefter var de tvungna att återvända till sina svarta förorter.

Apartheid är över, men det går inte att sudda ut historien. Många, både svarta och vita, pratar med respekt om Nelson Mandela. Det är fortfarande hans parti ANC som styr, men nu vittnar många istället om korruption, brist på visioner och pengar som hamnar i fel fickor.

De svarta är i stor utsträckning fortfarande fattiga, och kriminaliteten blir värre och värre. Fler och fler vita, särskilt unga människor, flyttar ”overseas”, det vill säga till USA eller Europa. Hur kommer framtiden bli? Ingen vet …

En skola i ett av Johannesburgs rikare områden

Guidad tur i Soweto

Vi valde att boka in oss på en guidad tur i Soweto (South-Western Townships), för att se och förstå lite mer av den svarta sidan av historien. Vi bokade Tsalanag Travel & Tours via Get Your Guide, och fick en mycket bra guidad tur av guiden Thabang under fyra timmar.

Guiden tog oss först med till FNB Stadium, som ligger på gränsen till Soweto. Därefter var det dags att köra in i stadsdelen som var målet för turen …

Thabang frågade om våra förutfattade meningar om Soweto, och vi förklarade att vi förväntade oss fattiga områden. För att utmana våra föreställningar började han med att visa de finaste områdena, där villorna snarast är lyxiga. De människor som bor i den delen har pengar men vill ändå, av solidariska skäl, bo kvar i Soweto.

Därefter visade han oss alla de andra områdena, där människor bygger med korrugerad plåt, tjuvkopplar elen och använder knappt fungerande bajamajor. Det som gjorde störst intryck, på ett skrämmande sätt, var när han berättade om hur ”folklig rättvisa” använder så kallad ”necklacing” (det vill säga hänger ett bildäck runt en person, häller på tändvätska och bränner personen till döds) vid brott som stöld eller våldtäkt. De upplever att polisen inte gör något, och därför tar de rättvisan i egna händer …

WIFI.se
Getter, och i bakgrunden ett av alla fattiga områdena i Soweto

Det var naturligtvis också intressant att se Soweto Towers, det vill säga Orlando Power Station, som är ett numer nedlagt koleldat kraftverk i Soweto. Idag används platsen för bungyjump mellan de två tornen.

Nelson Mandelas hus

Guiden tog oss också med till en av de viktigaste sevärdheterna i Soweto, i form av Nelson Mandelas hus. Här bodde Mandela fram tills han fängslades i 27 år. Efter att han blev frigiven bodde han här bara ett kort tag, eftersom hans säkerhet inte kunde garanteras.

Hector Pietersons museum och minnesplats

I juni 1976 protesterade svarta skolbarn mot att de plötsligt skulle undervisas på afrikaans (ett språk besläktat med nederländska, huvudsakligen talat av de vita afrikanderna) istället för på sina egna modersmål. Hector Pieterson, en 12-årig pojke, dödades under upproret, och idag finns en minnesplats för incidenten.

Ett väldigt känt foto visar en ung man som bär Pieterson, efter att han blivit skjuten. Mannens namn är Mbuyisa Makhubu och efter händelsen blev han trakasserad av säkerhetstjänsten, så att han tvingades fly till Nigeria. Vad som hände honom därefter är det ingen som vet.

Läs gärna ännu mer om Soweto i detta reportage av Anna Nilsson Spets.

Cradle of Humankind

När vi var i Johannesburg passade vi också på att besöka ”Cradle of Humankind”. Denna paleoantropoligiska plats ligger cirka 50 kilometer utanför Johannesburg, och är upptagen på Unescos världsarvslista.

Platsen är hem för världens största koncentration av förfäderslämningar, och inkluderar ett komplext system av kalkstensgrottor. Här har man också hittat fossil av homininer (den underfamilj hominider som släktet människor men inte de andra aporna ingår i) som är 3,5 miljoner år gamla.

När vi kom fram möttes vi av stånd med hantverk, delikatesser och glass, samt biljettkontor. Strax var det dags för guidad tur …

En guide välkomnade oss och de andra turisterna, och berättade om platsen och dess historia. Tyvärr meddelade han att grottorna var stängda på grund av översvämning, så antagligen missade vi en del av det man kan se och uppleva här.

Vi kunde i alla fall gå in i museet, där vi fick kika på både skelett och uppbyggda versioner av våra förfäder.

Vi fick också åka på båttur genom en tunnel med konstruerade visuella upplevelser. Denna del av upplevelsen var kanske mer för barnfamiljer om vi ska vara ärliga. Besöket vid ”Cradle of Humankind” var dock intressant!

Parkpromenad i Johannesburg Botantical Gardens

Det vi också hann med i Johannesburg var en promenad i Johannesburg Botanical Gardens, vilket är en stor och fin park, där det är populärt att promenera, rasta hunden eller bara hänga i den gröna miljön.

Mer att se och göra i Johannesburg

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Johannesburg, utöver det vi hann med. Här är några fler tips:

 • Apartheidmuseet berättar om Sydafrikas 1900-talshistoria.
 • Constitution Hill är ett tidigare fängelse, och idag ett museum.
 • Johannesburg zoo är en djurpark mitt i stan.
 • Tolokazi Beer är ett lokalt ölbryggeri som vi fått tips om.
 • Victoria Yards är en plats med marknad och konst.
 • Zoo Lake är en sjö med roddbåtar och änder.
Rosebank Mall är ett shoppingcentrum i Johannesburg

Hur säkert är det att besöka Johannesburg?

Johannesburg är en myllrande storstad som är ökänd för sin höga kriminalitet. Detta stämmer tyvärr, enligt alla vi pratat med. För att besöka Johannesburg bör du alltså vidta en del försiktighetsåtgärder. Här är några saker att tänka på:

 • Undvik att gå ut på kvällen eller natten.
 • Välj säkra transporter, såsom taxi som förbeställs av hotellet.
 • Undvik att öppet visa värdesaker, såsom smycken, mobiltelefon och kamera. Lägg inte telefonen bredvid dig på restaurangbordet.
 • Var uppmärksam när du tar ut pengar ur bankomat.
 • Besök inte kåkstäder på egen hand, utan tillsammans med guide.
 • Fråga gärna hotellpersonal eller andra lokala personer du litar på om råd.
Peter i Soweto, som vi besökte med guide

Mer att se och göra i närheten

Med utgångspunkt i Johannesburg är det väl värt att ta sig till Krugerparken, med bil eller flyg. Du kan se massor av djur i Krugerparken, och om du åker bil dit kan du passa på att upptäcka fantastiska Blyde River Canyon på vägen.

I Krugerparken kan du se massor av vilda djur

Är du nyfiken på att besöka Johannesburg?

Har du besökt Johannesburg, eller är du nyfiken på att besöka staden? Har du besökt någon annan plats i Sydafrika?

Info och Fakta om Johannesburg

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Gauteng
 • Namn: Johannesburg. Lokalt kallad Jo’burg. Zulu: eGoli
 • Höjdläge: 1 753 meter över havet
 • Klimat: Torrt, men med regnskurar mellan oktober och april.
 • Temperatur: Medeltemperatur på sommaren 27 grader och medeltemperatur på vintern 20 grader.
 • Grundande: 4 oktober 1886
 • Demografi: 42 procent av befolkningen är under 24 år och 6 procent är över 60 år.
 • Språk: De största språken är zulu, engelska, sotho, tswana och afrikaans.
 • Religion: Kristendom (över 50 procent) med flera religioner
 • Näringsliv: Handels- och finanscenter. Det finns också gruvanläggningar samt industrier (metall, maskin, textil, kemi med mera).
 • Kommunikationer: O. R. Tambo International Airport är den största flygplatsen i Afrika. Gautrain-tåget går mellan flygplatsen och Pretoria eller Park Station i Johannesburg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev