Meny Stäng

Att göra i Knysna i Sydafrika – 10 tips

Annons

Vad kan man göra i Knysna i Sydafrika? Knysna, vilket uttalas ”najsna”, är en sydafrikansk kuststad som ligger längs den populära ”Garden Route”. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Knysna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Knysna i Sydafrika

Knysna är en trevlig kuststad i Sydafrika, som bland annat är känd för bergsformationerna ”Knysna Heads”. Vi besökte staden under vår bilresa längs med kusten och blev förtjusta i den här platsen.

Att göra i Knysna i Sydafrika

Knysna ligger 60 kilometer öster om staden George på motorväg N2 och 33 kilometer väster om Plettenberg Bay, på samma väg.

Vad kan man göra i Knysna i Sydafrika?

Vad kan man då se och göra i Knysna? Först och främst kan man beundra ”Knysna Heads”, men det finns också en del annat att hitta på. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Se utsikten vid Knysna Heads

Knysna Heads är kanske den mest kända och mest ikoniska flodmynningen i Sydafrika. De två ”huvudena” är åtskilda av cirka 300 meter vatten och är uddarna på två halvöar som omsluter mynningen på Knysna River.

På den östra udden, Eastern Head, finns bostäder, jordbruksmark och en golfbana. På den västra udden, Western Head, ligger naturreservatet Featherbed Nature Reserve. Vi tog oss upp på den östra udden för att besöka East Head Viewpoint.

Att göra i Knysna i Sydafrika

Det är väl värt att besöka utsiktspunkten! Här uppifrån har man fantastisk utsikt över de dramatiskt vackra omgivningarna.

Att göra i Knysna i Sydafrika

2. Upptäck Leisure Island

Leisure Island är en liten ö som ligger strax intill Eastern Head. På ön finns framför allt bostadsområden, men också flera trevliga små stränder. Dessutom har man bra utsikt mot ”Knysna Heads” härifrån.

3. Häng på stränder

Det finns gott om fina stränder i och runt Knysna, där man kan sola och bada, eller bara hänga. Observera att vattentemperaturen i Sydafrika kan vara relativt sval. Här är några stränder att spana in:

 • Belvedere, Brenton Lake och Brenton-on-Sea
 • Buffels Bay
 • Coney Glen Beach
 • Leisure Island
 • Noetzie Beach
Att göra i Knysna i Sydafrika
Strand på Leisure Island, med Knysna Heads i bakgrunden

4. Shoppa vid Knysna Waterfront

En sak som du inte vill missa att göra i Knysna är att ta dig till Knysna Waterfront, som är ett område vid vattnet med butiker och restauranger.

Att göra i Knysna i Sydafrika

Det här området bjuder på skön semesterstämning och i butikerna hittar du sånt som kläder, väskor, hattar, smycken, inredning, hantverk och konst. Om vi shoppade? Jodå, det blev både byxor och armband för vår del.

WIFI.se

5. Ät på Knysnas restauranger

Om du är hungrig under ditt besök i Knysna så finns det ett gäng restauranger att välja mellan. Det finns bland annat en del restauranger, inklusive en fiskrestaurang, vid Knysna Waterfront. Här blev det dock bara en glass för vår del.

Att göra i Knysna i Sydafrika
Glass

Det finns också flera restauranger på Thesen Island. Vi nöjde oss med en enklare middag på Olde’s Pub and Grill i centrala Knysna. Här beställde vi varsin ”halv portion” schnitzel, vilket smakade utmärkt, var mycket prisvärt och utan problem räckte som en hel portion …

restaurang
Schnitzel med pommes frites

6. Kryssa på Knysna Lagoon

Det är populärt att kryssa på Knysna Lagoon, och det finns många olika båtturer att välja på. Vi såg flera båtturer som avgick från Knysna Waterfront, där det också finns biljettförsäljning.

Att göra i Knysna i Sydafrika

7. Besök Thesen Island

Thesen Island är en speciell ö, fylld av bostäder och kanaler. En stor del av ön har man endast tillgång till om man bor där, antingen permanent eller genom att hyra en semesterbostad. En mindre del kan dock besökas av turister som kommer över dagen, och i detta hörn ligger restauranger, båtar för båtturer och kanoter för uthyrning.

Thesen Island

8. Lär dig om Knysna sjöhäst

Knysna sjöhäst är endemisk till Sydafrikas kust, vilket innebär att den endast finns där. Den har dessutom bara hittats på ett fåtal ställen, varav Knysna-lagunen är ett. På ön Thesen Island kan du besöka receptionen, där du kan se sjöhästar i ett litet akvarium samt läsa om dem på stora informationsskyltar.

Att göra i Knysna i Sydafrika

Var också beredd på att hitta smycken och prydnadssaker i form av sjöhästar!

Sjöhästar

9. Åk på valskådning

Ytterligare en sak som är populär att göra i Knysna är att åka på valskådning. Perioden för detta är augusti – november, varför det inte blev någon valskådning för vår del på denna resa.

Att göra i Knysna i Sydafrika

10. Gör en utflykt för att se djur

Om du är intresserad av vilda djur finns en hel del parker och sanctuaries för vilda djur att besöka. Här är några platser som ligger inom utflyktsavstånd från Knysna:

 • Birds of Eden ligger öster om Plettenberg Bay.
 • Elephant Sanctuary ligger strax intill Birds of Eden.
 • Garden Route Wolf Sanctuary ligger öster om Knysna.
 • Knysna Elephant park ligger strax öster om Knysna.
 • Lawnwood Snake Sanctuary ligger öster om Plettenberg Bay.
 • Monkeyland ligger strax intill Birds of Eden och Elephant Sanctuary.
elefanter
Elefant, fotad på en annan plats i Sydafrika

Mer att se och göra i Knysna

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Knysna? Här hittar du några fler förslag.

 • Knysna Township kan upplevas under en guidad tur med lokal guide.
 • Fiske kan göras i Knysna Lagoon.
 • Golf kan spelas på Knysna Golf Club, där det finns en 18-hålsbana.
 • Kajak eller SUP kan upplevas vid Thesen Island.
 • Knysna Forest erbjuder ”Elephant walks” (7-9 kilometer).
 • Lokal marknad arrangeras varje fredag eftermiddag, utom på vintern
 • Ostron är populärt att äta i staden.
 • Wild Oats Market arrangeras i Sedgefield varje lördag förmiddag.
Minitågbana
Minitågbana vid Knysna Waterfront

Var kan man bo i Knysna?

Det finns förstås många olika hotell, guest houses och bed & breakfasts i Knysna. Vi bodde på Aestas Bed & Breakfast, ett supermysigt ställe som vi gillade väldigt mycket. Här fanns precis allt vi behövde, inklusive god frukost, omtänksamma ägare och massor av tips på vad man kan se och göra i området. Läget var också utmärkt, med promenadavstånd ner till Knysna Waterfront.

Mer att se och göra i närheten

Strax öster om Knysna ligger Plettenberg Bay, där du kan gå en fantastiskt fin vandring i Robberg naturreservat. Väster om Knysna ligger staden George, och du kan också ta dig inåt i landet till Oudtshoorn, som bjuder på grottor och strutsfarmar.

Robberg naturreservat
Vackra Robberg naturreservat vid Plettenberg Bay

Fler tips på saker att göra i Knysna?

Har du besökt denna sydafrikanska kuststad? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Knysna?

Fakta om Knysna i Sydafrika

 • Land: Sydafrika
 • Provins: Västra Kapprovinsen
 • Läge: Vid kusten, där Knysnafloden mynnar ut i Indiska Oceanen, cirka 60 kilometer öster om staden George.
 • Invånare: Drygt 76 000 (2019)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev