Meny Stäng

Halvtid – halvvägs till doktor

Nu är det halvtid! Idag har jag genomfört mitt halvtidsseminarium. Jag är doktorand på Karolinska Institutet och halvtid är, för er som inte känner till den akademiska världen, ett seminarium som genomförs när man kommit halvvägs till att doktorera. Att ha klarat av detta känns som ett stort steg på vägen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur går halvtidsseminariet till?

Halvtiden bokas in långt i förväg och en betygsnämnd ska väljas ut och bjudas in. Bara detta är ett stort projekt. Betygsnämnden bör bestå av forskare från olika Universitet, och ha olika kompetensområden som alla på olika sätt är relevanta för forskningsområdet. Samtidigt får ingen i nämnden ha någon som helst anknytning till någon av ens handledare, eftersom det då blir jäv. Detta är visserligen begripligt, men i ett litet land som Sverige är det ganska svårt att få till.

När det då är dags presenterar man sitt forskningsprojekt inför betygsnämnden, som förstås också läst på i förväg. Betygsnämnden (i mitt fall forskare från tre olika Universitet) har förmodligen frågor, önskemål om förtydliganden och kan också kräva vissa förändringar. Syftet är att kontrollera att man är på rätt väg …

ki aulan

Bra men tröttande

Det är förstås väldigt bra med kloka synpunkter på vägen! Halvtiden är ju trots allt ett tillfälle att få tips och förslag på hur man kan gå vidare på bästa sätt, för att få ett bra slutresultat. Samtidigt är halvtidskontrollen förstås en grej som är ansträngande och som man vet måste genomföras. Nog är det skönt att ha den avklarad! Nu ska jag sova en liten stund … sedan börjar helgen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev