Meny Stäng

Karlbergs slott – och varför det heter ”Pampas”

Karlbergs slott i Stockholm ligger på promenadavstånd från vår husbåt i Pampas marina. Vi går eller kör förbi där ganska ofta, och till slut tänkte vi att vi måste ta några foton på slottet. Samtidigt tänkte vi berätta om varför Pampas heter just Pampas – det hänger nämligen ihop med Karlbergs slott.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från säteri och lustslott till militärhögskola

I början av 1600-talet blev Gustav II Adolfs halvbror, riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm ägare av ett ett område i Solna, och lät bygga ett säteri som fick namnet Karlberg.

Efter Carls död köptes det av greven och riksmarskalken Magnus Gabriel De la Gardie, som lät göra om herrgården till ett praktfullt slott. På grund av ekonomiska bekymmer tvingades han så småningom lämna över slottet till greven och riksmarskalken Johan Gabriel Stenbock, och år 1688 övergick det i kunglig ägo.

Slottet fungerade som lustslott för den kungliga familjen fram till 1792, då Karl XI bildade Kungliga krigsakademin på Karlberg. Sedan dess är Karlberg militärhögskola för officerare och numera utbildas 300 yrkesofficerare här varje år.

Karlbergs slott fotat lite närmare
Karlbergs slott fotat lite närmare

Vad har detta med Pampas att göra?

Pampas marina, där vi bor, ligger mellan Huvudsta gård i Solna och Karlbergs slott i Stockholm. Marinan ligger i den skyddade viken där Karlbergskanalen mynnar ut i Ulvsundasjön, med tillgång till Mälarens vatten. Namnet ”Pampas” härrör förmodligen från tiden då kadetterna vid Karlbergs slott kallade övningsfältet bakom slottet för ”Pampas”, efter det stora bördiga slättlandet i Sydamerika …

Pampas marina och Karlbergs slott på varsin sida om Essingeleden
Pampas marina och Karlbergs slott på varsin sida om Essingeleden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev