Meny Stäng

Bloggåret 2016 – vad berättar statistiken?

Nu är bloggåret 2016 till ända, och det är ju faktiskt lite roligt att kika på statistiken. När man lägger ner en massa jobb på att skriva och fota och blogga är det ju kul att se om någon läser. Och vem är det som läser? Och vad? Kanske kan man lära sig något på vägen också och bli lite klokare inför det kommande året …

Tack till alla läsare!

Blommor
Tack till alla fantastiska läsare!

Först och främst har vi en skara trogna läsare som tittar in här mer eller mindre regelbundet. Vi vill börja med att säga stort TACK till er: Ni är fantastiska! Många av er kommenterar ofta och vi uppskattar era ärliga, roliga och kloka synpunkter otroligt mycket. Det är ju detta som gör att det är så fantastiskt roligt att blogga!

Förutom dessa återkommande läsare har vi en stor andel besökare som tittar in någon gång ibland, eller som snubblar in på ett inlägg via en sökning på Google. Dessa läsare är förstås också viktiga för oss!

Hur många hittar till bloggen?

Återkommande besökare

Vi har tittat på statistik för den 1 januari 2016 till och med den 31 december 2016, och då ser vi att det är ett helt gäng människor som tittat in. Roligt! Cirkeldiagrammet visar att 48 % av besökarna är återkommande.

 • Unika besökare: 149 864
 • Sidvisningar: 577 274

Vilka är våra besökare?

Vilka är det som hittar till vår blogg då? Ja, enligt Google Analytics kan vi utläsa att den typiska besökaren är en kvinna mellan 55-64 år som bor i Stockholm, eller åtminstone i Sverige. Men vi har faktiskt också en hel del manliga läsare! Känner du igen dig i statistiken?

 • Kön: 62 % kvinnor och 38 % män
 • Land: Sverige (82 %), Norge (4 %), Finland (2 %), Spanien (2 %), USA (2 %), Portugal (1 %) med flera
 • Ort: Stockholm (22 %), Göteborg (6 %), Malmö (3 %), Helsingborg (2 %), Örebro (1 %), Lund (1 %) med flera
 • Ålder: Se diagrammet nedan
Bloggläsare ålder

Hur läser besökarna?

Enligt alla prognoser kommer det bli mer och mer vanligt att läsa bloggar (och annat) på mobiltelefoner och surfplattor. Vi har jobbat lite under året på att få bloggen mer anpassad för mobiltelefon, och det verkar ju vettigt om man ser statistiken. Hur läser du vår blogg och hur tycker du att det funkar?

 • Enhet: Dator (44 %), mobiltelefon (32 %), surfplatta (24 %)

Vad läser besökarna mest?

När man har en blogg är det alltid intressant att se vad som blir mest läst – och det är ju nästan aldrig det man tror! Det är till exempel intressant att vårt mest lästa blogginlägg under 2016 är ett inlägg om mat och priser i Portugal, som vi skrev i januari 2015 …

Lite generellt kan vi väl säga att våra mest besökta blogginlägg handlar om husbilar, ställplatser, att bo i husbåt, Kroatien, Albanien och andra resmål i Europa, som Portugal, Island, Budapest och Sardinien. Några ”Så gör du”-inlägg är också populära, som Konsten att äta en måltid i Italien, Äta hel krabba – så gör du och Så får du råd att resa. Här är topplistan för 2016:

5 mest lästa sidorna

 1. Restips: Kroatien
 2. Om oss: Husbilen
 3. Ställplatser
 4. Om oss: Husbåten
 5. Om oss: Helena & Peter

5 mest lästa blogginläggen

 1. Mat, vin och priser i Portugal
 2. 10 trevliga ställplatser i Europa
 3. Vad är rimligt pris för en ställplats?
 4. Världens 5 dyraste husbilar
 5. Vattenläcka i husbilen (och en massa andra fel)

Så, vad drar vi för slutsatser av det här nu då? Ja, det vet jag inte riktigt … Att vi ska fortsätta blogga om husbilande, resor och sånt som vi tycker är roligt? Vad vill du läsa om på bloggen? Och du som har en egen blogg … brukar du kolla in din statistik ibland för att se vilka läsarna är och vad som är mest populärt?

Nyhetsbrev
Mat, vin och priser i Portugal
Mat i Portugal – väldigt intressant om man ska tro statistiken!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev