Meny Stäng

Att segla till Stockholm i ett skolfartyg

Annons

Igår morse vaknade vi i våra bingar i segelfartyget Gratia, förtöjda vid en klippa på Träskö-Storö i Stockholms skärgård. Morgonen startade med en grym skeppsfrukost med ägg och bacon, scones och gröt, och förstås städning. Därefter var det dags att segla till Stockholm och Strandvägen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Genom skärgården i solsken

Det var riktigt kallt när vi vaknade vid Träskö-Storö på söndagsmorgonen, men långsamt långsamt steg solen och gjorde luften varmare. Vi gjorde loss fartyget och påbörjade färden in mot Stockholm. Riktigt härlig segling blev det! Emellanåt fick vi upp ordentlig fart, och dessemellan kunde vi njuta av en lugn resa i solen.

Helena och Peter
Redo för avfärd från Träskö-Storö
Segling
Härligt med vind i seglen!
Gratia besättning
Britt och Ulrika i besättningen
Segelfartyget Gratia
Kyligt, men ändå skönt i solen!

Här kommer ett Nikon KeyMission 360-foto! Om du använder mobiltelefon så klicka på bilden och få upp helskärm, vrid telefonen runt dig själv och upp och ner. Om du använder dator så klicka på de lilla fyrkanten längst ner till höger och få upp helskärm, och dra sedan musen åt alla håll för att uppleva det vi upplevde.

Lunch på däck och segla till Stockholm är WOW!

Vi vill också passa på att ge en eloge till vår kock Emil, som serverat oss riktigt bra mat under den här resan! Trots ett pyttelitet utrymme och konstant gungande har han varje dag trollat fram goda frukostar, luncher, fika och middagar. På vägen hem serverades krämig spagetti med ugnsrostade grönsaker på däck.

Lunch på Gratia
Befälhavare Fredrik slevar upp spagetti – man blir hungrig av att segla!

In mot centrala Stockholm

Medan man seglar in genom skärgården märker man hur det blir mer och mer aktivitet. På öarna började vi se stugor och efterhand mötte vi fler och fler båtar. Till slut var det dags att glida in mot Strandvägen i centrala Stockholm, där människor satt på uteserveringarna och välkomnade oss genom att fotografera.

Vaxholm
Vi åker förbi fina Vaxholm
Det är inte bara vi som ska in till Stockholm – en stund åker vi parallellt med Cinderella
Gröna Lund
Tjoandet från Gröna Lund når oss på väg inåt
Hamn Strandvägen
Vi styr in på Strandvägen

på Strandvägen

Fram till skolavslutningarna kommer segelfartyget Gratia ha Strandvägen i Stockholm som hemmahamn. Fartyget kommer att göra kortare turer – från dagsturer till turer under några dagar – men kommer i övrigt att ligga på plats. När skolorna sedan slutar är det dags för lite längre seglatser för ungdomar 13-18 år.

Har du vägarna förbi fram till dess kan du alltså kika på skeppet! Är du (eller någon i din familj eller bekantskapskrets) också nyfiken på att segla skolfartyg? Fortsätt att följa vår blogg FREEDOMtravel – vi berättar mer inom de närmaste dagarna! Du kan självklart också kika in hos Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens seglarskola.

Segla till Stockholm
Nu ligger Gratia på Strandvägen om du vill gå förbi och kika!

Denna segling genomfördes i samarbete med Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens seglarskola. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev