Meny Stäng

Att segla till Stockholm i ett skolfartyg

Igår morse vaknade vi i våra bingar i segelfartyget Gratia, förtöjda vid en klippa på Träskö-Storö i Stockholms skärgård. Morgonen startade med en grym skeppsfrukost med ägg och bacon, scones och gröt, och förstås städning. Därefter var det dags att segla till Stockholm och Strandvägen.

Genom skärgården i solsken

Det var riktigt kallt när vi vaknade vid Träskö-Storö på söndagsmorgonen, men långsamt långsamt steg solen och gjorde luften varmare. Vi gjorde loss fartyget och påbörjade färden in mot Stockholm. Riktigt härlig segling blev det! Emellanåt fick vi upp ordentlig fart, och dessemellan kunde vi njuta av en lugn resa i solen.

Helena och Peter

Redo för avfärd från Träskö-Storö

Segling

Härligt med vind i seglen!

Gratia besättning

Britt och Ulrika i besättningen

Segelfartyget Gratia

Kyligt, men ändå skönt i solen!

Här kommer ett Nikon KeyMission 360-foto! Om du använder mobiltelefon så klicka på bilden och få upp helskärm, vrid telefonen runt dig själv och upp och ner. Om du använder dator så klicka på de lilla fyrkanten längst ner till höger och få upp helskärm, och dra sedan musen åt alla håll för att uppleva det vi upplevde.

Lunch på däck och segla till Stockholm är WOW!

Vi vill också passa på att ge en eloge till vår kock Emil, som serverat oss riktigt bra mat under den här resan! Trots ett pyttelitet utrymme och konstant gungande har han varje dag trollat fram goda frukostar, luncher, fika och middagar. På vägen hem serverades krämig spagetti med ugnsrostade grönsaker på däck.

Lunch på Gratia

Befälhavare Fredrik slevar upp spagetti – man blir hungrig av att segla!

In mot centrala Stockholm

Medan man seglar in genom skärgården märker man hur det blir mer och mer aktivitet. På öarna började vi se stugor och efterhand mötte vi fler och fler båtar. Till slut var det dags att glida in mot Strandvägen i centrala Stockholm, där människor satt på uteserveringarna och välkomnade oss genom att fotografera.

Vaxholm

Vi åker förbi fina Vaxholm

Det är inte bara vi som ska in till Stockholm – en stund åker vi parallellt med Cinderella

Gröna Lund

Tjoandet från Gröna Lund når oss på väg inåt

Hamn Strandvägen

Vi styr in på Strandvägen

på Strandvägen

Fram till skolavslutningarna kommer segelfartyget Gratia ha Strandvägen i Stockholm som hemmahamn. Fartyget kommer att göra kortare turer – från dagsturer till turer under några dagar – men kommer i övrigt att ligga på plats. När skolorna sedan slutar är det dags för lite längre seglatser för ungdomar 13-18 år.

Har du vägarna förbi fram till dess kan du alltså kika på skeppet! Är du (eller någon i din familj eller bekantskapskrets) också nyfiken på att segla skolfartyg? Fortsätt att följa vår blogg FREEDOMtravel – vi berättar mer inom de närmaste dagarna! Du kan självklart också kika in hos Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens seglarskola.

Segla till Stockholm

Nu ligger Gratia på Strandvägen om du vill gå förbi och kika!

Denna segling genomfördes i samarbete med Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens seglarskola. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.