Meny Stäng

Drive Now – smart bildelningstjänst

I samarbete med Drive Now

Vi har fått möjlighet att testa bildelningstjänsten Drive Now, vilket innebär att företaget bjudit oss på ett visst antal minuters körning för att testa tjänsten. Vi skriver nu om våra erfarenheter, och vi är förstås som alltid helt ärliga. Så vad tycker vi? Hur funkar det att använda Drive Now? Vad är bra? Finns det något som är mindre bra?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Såhär funkar det

Drive Now är ett koncept som bygger på att du hämtar en bil på stan just när du behöver den. Företaget har 300 nya BMW och MINI utspridda på Stockholms gator, och med hjälp av deras app kan du enkelt se var närmaste bil finns.

För att använda tjänsten måste du först registrera dig på Drive Nows hemsida och koppla ditt betalkort till tjänsten. När du sedan kommer fram till en bil på stan låser du upp den med appen. För att köra måste du trycka in din personliga kod, och då börjar också hyran ticka.

Bilarna kostar mellan 3,60 och 4,50 kronor/minut att hyra och så fort du parkerat och stängt av slutar hyran ticka. Vi körde till Arlanda för 180 kronor, och då var vi fyra personer i bilen. Det man måste tänka på är att man endast kan parkera inom vissa geografiska gränser, och att det på Arlanda kostar 100 kr att parkera (det enda stället där parkeringen kostar).

Drive Now Arlanda
Vi parkerar på Arlanda – på väg till Amsterdam för några veckor sedan

Detta är smidigt

Stockholm växer och man räknar med att befolkningen år 2050 kommer ha ökat till 3,4 miljoner människor. Det kommer bli orealistiskt att alla har en egen bil, så att dela bilar är framtidens melodi! Man betalar precis när man hyr bilen, men dessemellan finns inga kostnader.

Om man helt väljer bort egen bil slipper man sådant som parkeringsavgifter, underhåll och försäkring. Bilarna är smidiga att köra, och om man befinner sig i centrala Stockholm finns det verkligen bilar överallt. Det är lätt att hitta en bil alltså!

Detta kan förbättras

Första gången vi gick in i en Drive Now-bil hade vi lite svårt att förstå hur allting fungerar. Vi förstod till exempel inte hur man skulle knappa in den personliga koden och hittade inga instruktioner. När vi till slut ringde för att få hjälp fanns det endast support på engelska. Detta kan definitivt bli enklare och tydligare!

Man kan inte parkera och lämna bilen var som helst, utan bara inom vissa geografiska gränser. Vi har haft lite svårt att hitta gränserna för de här parkeringsområdena, och det är opraktiskt när man kör för långt ut och sedan måste köra tillbaka igen …

Drive Now bil
Första gången fattade vi inte hur man slår in koden – men det gör man alltså med det här runda vredet!

Summa summarum

Vi tycker att Drive Now är en smidig bildelningstjänst och vi kan definitivt tänka oss att använda den igen. Om tjänsten utvecklas och blir ännu bättre (så att man t.ex. kan parkera längre från centrala stan) skulle vi framtiden kunna tänka oss att strunta i att ha en egen personbil, och endast använda den här typen av bildelningstjänster när vi behöver en bil.

Faktum är att det redan är på gång – alldeles nyss kom ett pressmeddelande om fri pausfunktion utanför verksamhetsområdet kl. 21-06 söndag till torsdag.

Drive now bildelningstjänst

Vill du veta mer?

Om du vill veta ännu mer om vår test och hur det gick kan du kika på Peters film. Där visar han också hur det funkar med appen, att starta bilen och så vidare.

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev