Meny Stäng

Fejksemester, Instagramfusk och turistskatt

Annons

Då var det måndag och dags för resenyheter igen! Den här veckan kan vi berätta om TUI:s fejksemester på T-centralen, om hur man avslöjar Instagramfusk och om den nya turistskatt som kanske kommer införas på Island. Missa inte att läsa FREEDOMtravel på måndagar – då håller du dig uppdaterad om de senaste resenyheterna!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bra boende får svenskar tillbaka

Trots att svenskarna gillar att upptäcka nya resmål kan många tänka sig att åka tillbaka till platser där de varit förut. Det som främst lockar svenskarna tillbaka är ett trevligt boende. Detta visar en Sifoundersökning från Ticket. Unga vuxna (18-30 år) tänker dock lite annorlunda. I den målgruppen är det prisvärdhet, god mat och häftiga naturupplevelser som lockar tillbaka. Svenskarnas 5 i topp anledningar till att återvända till ett resmål:

 1. Trevligt boende (48 procent)
 2. Prisvärt (38 procent)
 3. God mat (37 procent)
 4. Bra väder (36 procent)
 5. Häftiga naturupplevelser (26 procent)
Camping Korsika
Vi har ofta boendet med oss … Men vissa platser kan man ju längta tillbaka till!

Fejksemester med TUI på T-Centralen

Under två veckor ska besökare på Stockholms Centralstation få semesterkänsla med hjälp av det tillfälliga resmålet “Fakeation Beach”. Ett antal “professionella semesterfirare” har hyrts in för att fejka semester i en specialbyggd glasbur med sandstrand och solstolar. I en “Fakeation Studio” kan förbipasserande också ta “fejk-semesterbilder” och posta i sitt sociala flöde, och på så sätt tävla om en riktig semesterresa.

Ny tjänst för ersättning vid flygstrul

Konsument Europa lanserar tjänsten Flygkalkylatorn för att göra det enklare för passagerare som drabbats av försenade eller inställda flyg. När flygpassagerare drabbas av försenat, inställt eller överbokat flyg kan de enligt EU-regler ha rätt till ekonomisk kompensation på upp till 600 euro från flygbolaget, men det kan vara svårt att veta vad man har rätt att kräva. Detta ska Flygkalkylatorn hjälpa till med.

6 faktorer avslöjar instagram-fusk

Att ha många följare på Instagram kan vara ett sätt för influencers att få till samarbeten med företag och tjäna pengar. Ett problem som uppstått är att det går att köpa följare, och Breakits reporter Towe Boström avslöjade nyligen hur enkelt detta är. Här är tipsen på hur du (som är företagare och vill samarbeta med en influencer) kollar att följarna på Instagram är äkta:

 1. Konstiga namn – Osammanhängande bokstäver eller många från ett land utan koppling till personen kan tyda på automatik eller “trollfabrik”.
 2. Har följarna följare? – Om inte är det sannolikt ett fejkat konto. Om de inte har en enda bild är det också ett varningstecken.
 3. Hänger engagemang och antal följare ihop? – Massor av följare men inga kommentarer är skumt. Fler likes än visningar på en video tyder också på att något är galet.
 4. Lösryckta kommentarer – Kommentarer som består av enstaka ord eller inte har med bilden att göra kan vara skrivna av en robot.
 5. Plötslig ökning av antalet följare – När en användare köper följare är det sannolikt vid ett enskilt tillfälle, inte några i taget varje dag.
 6. Statistiken – Om influencern har många följare men får låg räckvidd (hur många som sett ett inlägg) kan det bero på att följarna är fejkade.
Instagram
Foto: Pixabay

Island överväger ny turistskatt

Turismen på Island har femdubblats de senaste sju åren och nu överväger landets regering att införa en turistskatt, rapporterar TravelNews. Utvecklingen har betytt mycket för landets ekonomi, men upplevs samtidigt som ett hot mot den känsliga miljön. Vi lyssnade nyligen på Islands First Lady och Promote Iceland som berättade om olika hållbarhetsinitiativ, såsom “The Iceland Pledge”, där man skriver under att man ska vara en ansvarsfull turist. Nu överväger man tydligen också ett slags “inträdesskatt”.

Island
Kanske blir det skatt för att besöka Island?

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Fängelse för rökning, makt över semestern och prisras på resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev