Meny Stäng

Vinterresor, irländska festivaler och elsparkcyklar

Annons

Sol- och badresor är förstås mest populärt i vinter, men vilken sorts resor kommer på plats två och tre? Varför förbjuds elsparkcyklar i Madrid? Och vad är det egentligen för festivaler som tar över Irland den här vintern? Det är dags för resenyheter igen! Själva befinner vi oss fortfarande i Bryssel och vi berättar snart mer om den belgiska huvudstaden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Såhär reser svenskarna i vinter

Nästan hälften av alla svenskar (46 procent) planerar en semesterresa utomlands under hösten eller vintern 2018-2019, enligt ett pressmeddelande från Ticket. De flesta (23 procent) är borta en vecka, och 15 procent reser under 1-2 veckor. Denna typ av resor väljer svenskarna:

 1. Sol- och badresa (43 %)
 2. Storstadsresa (36 %)
 3. Skidresa (18 %)
 4. Äventyrsresa (13 %)
 5. Träningsresa (6 %)
 6. Kryssning (5 %)
 7. Annan sorts resa (21 %)
sol och bad

Elsparkcyklar förbjuds i Madrid

Kanske har du sett elsparkcyklarna Voi, som tagit över Stockholm och andra städer i Europa denna höst? Nu säger styret i Madrid nej till de företag som vill hyra ut elsparkcyklar, enligt tidningen DiGITAL, och därmed kastas svenska Voi och två andra företag ut från marknaden.

Staden motiverar beslutet med att företagen inte har gjort tillräckligt för att informera kunderna om hur cyklarna får användas. Aktörerna har möjlighet att “när som helst” ansöka om licens på nytt, säger Madrids stadshus i ett uttalande.

VOI Scooters

Irland fylls av festivaler i vinter

På Irland kan du uppleva minst fem spännande festivaler i vinter:

 • YuleFest i Kilkenny (23 november – 6 januari) bjuder på musik, mat, hantverk och underhållning.
 • New Year Festival i Dublin (31 december) går av stapeln för sjunde gången, med “Lights Midnight Moment”.
 • Tradfest 2019 Dublin (23-27 januari) är Irlands största festival med traditionell musik.
 • Glow – julfirande i Cork  (30 november – 6 januari) är en folkfestival med ljus, ljud, nöjesattraktioner och matbodar.
 • Waterford´s Winterval  (17 november – 23 december) får Irlands äldsta stad att leva upp med julmarknad, ljusshow och “Winterval på is”.
Winterval Festival Waterford
Winterval Waterford. Pictured at John Roberts Square. Foto: Patrick Browne

Hotad ål säljs till jul

Ålen är en akut hotad art, men ändå säljer två av tre fiskbutiker ål till julen, enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF. Ofta hävdas det att ålen är odlad och därför inte hotad. WWF menar att det argumentet inte håller. “Odlad ål är ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor. Den kommer från samma hotade bestånd. Ingen ål kan föröka sig i fångenskap”, säger Karin Glaumann. Dessa säljer ål enligt studien:

 • Fiskbutiker: 67 procent
 • Restauranger: 12 procent
 • Livsmedelskedjor: 8 procent
 • Rederier: Ingen
 • Grossister/storkök: Ingen
ål

Sveriges komikerelit till Dalhalla 17 augusti

Under en kväll i november sammanstrålade Sveriges komikerelit i Stockholm för en fullmatad humorshow. Succén beskrivs som ett faktum, och komikerna avslöjar nu att Humorkalaset kommer till Dalhalla sommaren 2019.

Några av de komiker som är med är Johan Glans, Özz Nûjen, Ann Westin, Jesper Rönndahl, Marika Carlsson och Hasse Brontén tillsammans med flera nyare stjärnskott. Humorkalaset i Dalhalla arrangeras av ROA och biljetterna släpptes den 6 december på Humorkalaset.se.

humorkalaset

Missade du förra resenyheterna? Läs Miljöbov, tävling och självkörande hotellrum

Prenumerera på vårt nyhetsbrev