Meny Stäng

Miljöbov, tävling och självkörande hotellrum

Annons

I dagens resenyheter kan vi berätta om en studie som utser en värre miljöbov än flyget i resesammanhang. Vi tipsar också om en tävling där du kan vinna en skidresa för två och rapporterar om självkörande hotellrum. Och så lite annat förstås! Varje måndag (om vi inte är på resande fot) presenterar vi 5-6 resenyheter, baserat på pressmeddelanden eller tidningsnyheter.

Fler vill cykla och vandra

I samband med att Rolfs Flyg & Buss lanserar 2019 års resekatalog visar de upp statistik som visar att svenskarna allt oftare söker sig till resor med fokus på vandring, cykelturer och andra aktiviteter. Av företagets cirka 110 000 resenärer valde över 4 000 en cykel- eller vandringsresa under 2018, och företaget tror på en ännu större siffra för 2019. Detta var de populäraste vandringsresorna 2018:

  1. Toscanakusten
  2. Mallorca
  3. Dolomiterna
Cykel i Flandern
Bland 2019 års nyheter erbjuds bland annat cykelresor till Flandern. Foto: ANADMAN BVBA

Kryssning värre än flyg enligt studie

En dansk mätning visar att den som kryssar orsakar upp till tre gånger så mycket utsläpp av koldioxid som den som sätter sig på ett flygplan. Detta rapporterar branschtidningen TravelNews. Det är ett danskt konsultföretag för marin verksamhet, HOK Marineconsult, som tagit fram siffrorna.

Enligt studien orsakar ett kryssningsfartyg upp till tre gånger så mycket koldioxidutsläpp per passagerare och kilometer som ett flygplan. Resultaten bygger på genomsnittliga utsläpp från 157 kryssningsfartyg i olika storlekar.

Kryssningsfartyget Eurodam

Nytt nöjesutbud på Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line sjösatte i dagarna fartyget Norwegian Encore, och presenterade samtidigt nöjesutbudet för hösten 2019. På fartyget kommer bland annat Broadway-succén Kinky Boots att spelas, med låtar av Cyndi Lauper.

Här finns också den största go-kartbanan till sjöss, ett 900 kvadratmeter stort VR-center med interaktiva spel och en vattenpark med två vattenrutschkanor, varav den ena sträcker sig mer än tre meter över skeppet. Norwegian Encore kommer avgå från Miami varje söndag från och med 17 november 2019, för 7-dagarskryssningar i Karibien. 

ncl

Vinn en skidresa till Österrike

Just nu (till och med 13 december) kan du tävla om en skidresa för två till vackra Zell am See i Österrike. Tävlingen arrangeras av LionAlpin i samarbete med Österrikes turistbyrå. För att tävla krävs att man anmäler sig till LionAlpins nyhetsbrev samt skriver en motivering till varför man ska vinna.

Zell am See

Självkörande hotellrum snart här?

Nu kommer de nya självkörande hotellrummen, om man ska tro en artikel i Aftonbladet RESA. Det kanadensiska företaget Aprilli har designat ett självkörande fordon, som går på el och är ett fullt utrustat hotellrum.

Tanken är att man ska kunna boka en natt, sova sin skönhetssömn, och sedan vakna upp på sin nya destination. Frukost serveras genom att en drönare landar på fordonet och levererar genom en lucka i taket. Om eller när det hela blir verklighet är lite oklart.

Självkörande hotellrum i framtiden? Foto: Aprilli

Missade du förra resenyheterna? Läs Heta nyårsstäder och klonad influencer-robot

Prenumerera på vårt nyhetsbrev