Meny Stäng

Campingsatsning i Danmark, hållbarhet och djungelbubbla

Måndag betyder som vanligt resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka handlar det om en campingkedja som storsatsar i Danmark, om hur svenskar gör för att resa hållbart och om boende i ”djungelbubblor” i Thailand. Bland annat. Berätta gärna vilken slags nyheter du gillar! Finns det någon slags nyheter du oftast scrollar förbi, och annat som du vill ha mer av?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skandinaviens största campingkedja storsatsar i Danmark

First Camp förvärvar fyra danska campingar och rekryterar en välrenommerad regionchef, inför sommarsäsongen 2020. First Camp blir därmed Danmarks största campingkedja. ”Detta är bara början på vår tillväxtresa i Danmark” meddelar bolagets VD, Johan Söör. De nyförvärvade campingarna är Bogense Strand Camping (Fyn), Hasmark Strand Camping (Fyn), Bösöre Strand Feriepark och Skovlund Camping. Sedan tidigare driver First Camp också Camp Lakolk Strand-Rømø.

First Camp Danmark

Storbritannien har lämnat EU – detta gäller för resenärer

Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. Enligt utträdeslagstiftningen inleddes en övergångsperiod den 1 februari som pågår till 31 december 2020. Under övergångsperioden gäller i stort sett samma regler för resenärer som före utträdet, vilket innebär att:

 • Svenska medborgare kan resa till Storbritannien utan visum
 • Svenskt pass och nationellt ID-kort är giltigt för resor
 • Svenska medborgare kan flytta till Storbritannien utan visum (men efter 31 dec 2020 krävs uppehållstillstånd)
 • Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) fortsätter att gälla, som vanligt endast för akut sjukvård
London ligger inte längre inom EU, foto: Pixabay

SJ återbetalar tågbiljetter med anledning av SAS inställda Kina-flyg

Med anledning av att SAS ställer in alla flyg till och från Kina, väljer SJ att återbetala SJs tågbiljetter till och från flygavgångar som inte kan användas av resenärerna.​ ”Våra resenärer kan välja mellan olika flexibilitetsnivåer på sina biljetter. I det här fallet väljer vi att ha en generös hållning gentemot alla våra berörda kunder som köpt en resa till eller från Arlanda, Kastrup eller andra flygplatser, och nu inte kan använda den eftersom flygen inte går”, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

Så gör svenskar sin resa mer hållbar

Fler och fler svenskar engagerar sig i miljö- och hållbarhetsfrågor, inte minst när det gäller utlandsresor. Få svenskar är villiga att avstå utlandssemestern, men däremot ökar medvetenheten och viljan att göra resan mer hållbar. Så här gör svenskarna sin resa mer hållbar, enligt en Sifoundersökning från Ticket:

 1. Stöttar lokalbefolkningen/lokala näringsidkare (48 %)
 2. Väljer direktflyg utan mellanlandningar (45 %)
 3. Energisparar på hotellet (40 %)
 4. Avstår från alla aktiviteter med djur (38 %)
 5. Väljer andra resesätt än flyg, till exempel tåg eller båt (27 %)
 6. Väljer alternativa resmål, som inte lider av överturism (17 %)
 7. Klimatkompenserar delar eller hela min resa (17 %)
 8. Minimerar packning, för att minska bränsleförbrukning (15 %)
 9. Väljer hållbarhetscertifierade hotell (7 %)
Resa hållbart

Tallink Silja slutar med medlemskort i plast för miljöns skull

Från och med den 1 februari kommer Tallink Siljas lojalitetsprogram Club One att övergå till digitala medlemskort. Medlemskort i plast utfärdas inte längre automatiskt. Syftet är att minska det gemensamma CO2-avtrycket samt att erbjuda Tallink Siljas trogna kunder bekvämare tjänster. Företaget kommer dock, enligt önskemål från kunderna, behålla möjligheten att beställa plastkort för den som önskar.

Bo i en djungelbubbla

Vill du övernatta i en genomskinlig bubbla omgiven av elefanter? Det kan du nu göra i Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort, som ligger avskilt i norra Thailand. Här har man inrättat ett elefantläger, tillsammans med Golden Triangle Asian Elephant Foundation, med syfte att ge stöd till elefanter som inte klarar sig själva. Nu kan man också övernatta på området, i 22 kvadratmeter stora bubbelrum. Boendet inkluderar middagskorg, minibar och 24-timmars serveringsservice.

Djungelbubblor, foto: Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort

Missade du förra resenyheterna? Läs Västsverige på topplista och 2020 års resetrender

Prenumerera på vårt nyhetsbrev