Meny Stäng

Virtuell invånare och vinnare av campingpris

Annons

SCR Svensk Camping har delat ut priser till svenska campingar, och här kan du läsa om vinnarna. Du får också möta den virtuella invånaren Marija. Varje måndag hittar du rese-, camping- och turismnyheter här på freedomtravel.se.

Vinnarna av Svenska Campingpriset 2022

Under SCR Svensk Campings årskonferens delades det Svenska Campingpriset ut till framstående företagare.

 • Årets företagare vanns i år av Ola och Anna Ambuhm, ägare av Fritid Österlen med fyra anläggningar i Skåne. Pristagarna har utvecklat resorts och satsat på digitalisering och hållbar utveckling.
 • Årets hållbarhetsinsats, en ny kategori, vanns av Annika Johansson och Torbjörn Backlund, Ramsvik Stugby & Camping i Bohuslän. Vinnarna har bland annat gjort anläggningen självförsörjande på solenergi.
Vinnarna av Svenska Campingpriset 2022, Året företagare: Fritid Österlen och Årets hållbarhetsinsats: Ramsvik Stugby & Camping, fotograf: Peter Holgersson

Vinnarna av ”Camper’s Choice” 2022

Nu presenterar Camping.se årets vinnare av ”Camper’s Choice”, tävlingen där gästerna röstar fram sina favoritcampingplatser. 2022 får tolv svenska campingplatser utmärkelsen.

 • Askeviks Camping & Stugor, Västergötland
 • Böda Sand Beach Resort, Öland
 • Daftö Resort, Bohuslän
 • Destination Apelviken, Halland
 • Dragsö Camping & Stugby, Blekinge
 • Gullbrannagården, Halland
 • Hultsfred Strandcamping, Småland
 • Kronocamping i Lidköping, Västergötland
 • Mötesplats Borstahusen, Skåne
 • Snibbens Camping och Stugby, Höga Kusten
 • Särna Camping, Dalarna
 • Västra Kajen, Norrbotten
Böda Sand Beach Resort och Daftö Resort, två av vinnarna av Camper’s Choice, fotograf: Peter Holgersson

Sverige toppar lista över mest hållbara destinationer

För andra året i rad är Sverige nummer ett i världen när det kommer till hur hållbara världens resenärer uppfattar destinationer och länder. Detta enligt det globala undersökningsföretaget Euromonitor, som publicerat sitt senaste Sustainability Travel Index under den tyska resemässan ITB i Berlin. Det som lyfts fram är Sveriges gröna och eco-chica reseupplevelser samt skogar, sjöar, arktiska äventyr, självplock av bär, frukt och svamp, den samiska kulturen, ostronsafaris, norrsken och flottfärder.

Sommarskidåkning och året-runt-satsning på Hammarbybacken i Stockholm

SkiStar Sports & Adventures storstatsar hos nya SkiStar Stockholm Hammarbybacken. Bolaget blir först i Sverige med bland annat modern sommarskidåkning mitt i huvudstaden – SkiStar SummerSki. Andra nya attraktioner är Klätterpark, Mountain Coaster och Mountain Tube. Vissa aktiviteter öppnar redan i maj eller juni, medan SummerSki och Mountain Tube öppnar först i augusti.

Hundraårsjubileum på Drottningholms Slottsteater

Nu har biljetterna släppts till säsongen på Drottningholms Slottsteater. Det är 100 år sedan teatern återinvigdes och det firas med kostymutställningen ”Skräddade berättelser – 100 år av teaterkostymer på Drottningholm”, som öppnar den 6 juni, och en jubileumskväll den 19 augusti med festmusik och dansare. Säsongen bjuder också på en Vivaldiopera, en familjeföreställning och mängder av guidade visningar.

Nile Air lanserar direktlinje till Kairo

Egyptens näst största flygbolag etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport och erbjuder en direktlinje till Kairo. Med start den 18 juni flyger Nile Air två gånger i veckan mellan de båda huvudstäderna, på onsdagar och lördagar. Nile Air är den enda operatören på linjen.

Malta får världens första virtuella invånare

Malta har som första land i världen lanserat en virtuell invånare. Marija är baserad på AI-teknik och kommer fungera som en virtuell guide för turistrådet, VisitMalta. Hennes uppdrag är att berätta och sprida kunskap om resmålet, samt hjälpa turister som söker tips på sevärdheter på Malta. Marija är än så länge en månad gammal men kommer med tiden lära sig att svara på frågor i realtid och kunna berätta allt om Malta och dess spännande historia. Hon kommer till och med kunna dra ett och annat skämt.

veckans reflektion

När vi läste om alla hållbara upplevelser i Sverige insåg vi att vi har mycket kvar att upptäcka, såsom ostronsafari, norrsken och flottfärder. Har du varit med om dessa upplevelser?

Missade du förra resenyheterna? Läs Hållbara bolag, bilevent och så gick Husbil Sthlm 2022

Prenumerera på vårt nyhetsbrev