Meny Stäng

Forskningsresultat, svenska evenemang och exotiska resmål

Annons

Måndag betyder som bekant resenyheter här på FREEDOMtravel, även om vi befinner oss i Tyskland. Vi reser relativt långsamt, eftersom vi spenderar vissa dagar på ”kontoret” (i husbilen), men har nu hunnit se både Hamburg och Bremen. Mer kommer snart! Men först, resenyheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rekordstor ökning av svenska gäster på Sveriges campingar 2021

Ny statistik från SCB/ Tillväxtverket visar att rekordmånga svenska gäster bodde på Sveriges campingar under 2021. Totalt uppgick antalet gästnätter till 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent. De svenska gästnätterna ökade med 13 procent till 13,8 miljoner och de internationella gästerna strömmade till under slutet av sommaren. Under augusti och september hade campingarna fler gäster från Tyskland och Nederländerna än samma period före pandemin. Boendefördelning på svenska campingar:

  • Husvagn: 68 %
  • Stuga: 14 %
  • Husbil: 13 %
  • Tält: 5 %

Så semestrade svenskarna under pandemin enligt forskningsrapport

Fler besökte släkt och vänner och de som accepterade myndigheternas råd var mer nöjda med semestern än de som inte gjorde det. Det är några av slutsatserna i den rapport där John Magnus Roos, lektor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde, utforskat hur svenskarnas sommarsemestrande förändrades till följd av pandemin.

Rapporten visar att personlighet spelade roll för hur nöjda svenskarna var med semestern 2020. Hög acceptans för myndigheternas råd, litet behov av att planera och att inte vara särskilt orolig för covid-19 var faktorer som hade en positiv inverkan. Intervjuer med personer som stannade hemma men som vanligtvis reser utomlands visar att utlandsresorna kommer återupptas.

Flera nya rundor i årets ”Smaka på Kattegattleden”

Försommaren är här och återigen bjuder Kattegattleden in till ett rikt utbud av gastronomiska cykelrundor genom Halland och Skåne. Cykla i lagom takt och pausa för att smaka på närproducerade råvaror, tillagade på bästa sätt när småskaliga mat- och dryckesproducenter öppnar sina dörrar. I nuläget finns 16 olika rundor att välja på och fler tillkommer löpande. I vissa rundor följer du med en guide medan andra, som Halmstad Smakrunda, låter dig komma nära lokala leverantörer på egen hand.

Många evenemang runt om i Sverige

Flera av veckans pressmeddelande handlar om evenemang som kommer ske runt om i Sverige under våren, sommaren och hösten 2022. Här är ett urval:

  • 13-22 maj: Elin Wägner-vecka i Kulturparken i Växjö
  • 16-18 juni: Sommarfest i Lidköping
  • 4-8 juli: Kalmars årliga sandskulpturfestival
  • 3 sept: Haningedagen i Haninge, som fyllt 50 år
  • 22-24 sept: Textilfesten VÄV2022 i Halmstad
Kalmars sandskulpturfestival, foto: Albin Rylander

Thailand lättar på inreserestriktionerna

Nu blir det enklare för svenskarna att resa till Thailand, från och med 1 maj tog Thailand bort testkrav före avresa och vid ankomst för vaccinerade besökare meddelar Thailändska turistbyrån. Ovaccinerade eller ej fullvaccinerade resenärer, som lämnat in ett negativt PCR-test inom 72 timmar före avresa, kan resa in i Thailand på samma villkor som fullt vaccinerade resenärer. Detta kan man läsa i ett pressmeddelande från TUI.

TUI utökar sitt vinterprogram med två nya resmål i Karibien

Nu utökar TUI sitt utbud med två nya drömresmål till den kommande vintern. Direktflyg från Stockholm till Dominikanska republiken börjar i november och till Jamaica i december. Dessa destinationer kommer att flygas med TUIs Dreamliner. Gemensamt för dessa öar är vita sandstränder, turkost hav och en avslappnad karibisk atmosfär.

Veckans reflektion

Intressant med forskning kring svenskarnas upplevelse av semester under pandemin! Vi var först negativt inställda till att behöva semestra i Sverige 2020, men accepterade myndigheternas råd, och upplevde till slut att Sverige hade mer att erbjuda än vi förväntat oss! Hur var det för dig?

Missade du förra resenyheterna? Läs Hamburg, Italien, Göta kanal och skärgårdsresor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev