Meny Stäng

#Kommaframöl och vinnarna i Grand Travel Award

Annons

Då var det måndag igen, vilket betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka handlar det bland annat om matländer, tågresor, #kommaframöl och vinnarna i Grand Travel Award.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bästa matlandet att besöka – enligt svenska resenärer

Medelhavsmaten är den mat som lockar svenskarna allra mest, med det italienska köket i spetsen, enligt Tickets Sifoundersökning. Det är fler i norra Sverige som föredrar Thailand som matland (27 procent) jämfört med övriga (18 procent). Nästan dubbelt så många i Stockholmsområdet (42 procent) ser det franska köket som nummer ett, jämfört med norra Sverige (24 procent). Här är topplistan över matländer som svenskarna tror/tycker är bäst:

  1. Italien (62 procent)
  2. Frankrike (35 procent)
  3. Grekland (28 procent)
  4. Spanien (24 procent)
  5. Thailand (18 procent)

Vattenfall och Stromma satsar på eldrivna båtar för sightseeing

Vattenfall och Stromma Group, med verksamheter i sex länder med 19 destinationer såsom Amsterdam, Berlin, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och Stockholm, har ingått ett partnerskap med syfte att elektrifiera Strommas båtflotta för att säkra fossilfri drift. Det första samarbetsprojektet blir elektrifiering av kanalbåtar i Amsterdam, där Vattenfall levererar batterisystemet för utsläppsfri drift av stadens kanalbåtar, vilket blir obligatorisk från 2025.

Sveriges främsta tågrese-experter släpper en ny bok

Det finns ett starkt och växande intresse för att semestra med tåg bland svenskarna, och lagom till semesterplaneringen är resejournalisterna Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson aktuella med en ny bok om tågresor i Europa. Boken ”NYA Med tåg genom Europa” är en uppdaterad och utökad version av författarnas storsäljare ”Med tåg genom Europa” från 2019. Den nya utgåvan innehåller fler förslag på tågrutter, fler och uppdaterade tips samt inkluderar de allra senaste nyheterna, såsom nattåget mellan Stockholm och Berlin.

Nu finns #kommaframöl – releaseparty på husbilsträff

Husvagnsägarna har länge haft sin stödbensöl och husbilsägare är väl förtrogna med att ta en ”kommaframöl”. Initiativet #kommaframöl är ett samarbete mellan Brygghus 19 och Youtube-kanalen ”Livet på och utanför scenen”. Projektet har dokumenterats och publicerats som filmer på youtube, där tittarna kunnat följa arbetet från idé till färdig produkt, och även kunnat påverka ölstil och etikettdesign. Releasefest arrangeras på en stor husbilsträff på Vadstena Camping vid Valborg och ölen, en ljus lager i tysk stil, går att beställa på Systembolaget från den 3 april 2023.

Vinnarna i Grand Travel Award 2023

Den 23 februari arrangerades Grand Travel Award för 31 gången, av affärstidningen Travel News. Reseindustrins egen Oscarsgala gick som vanligt av stapeln på Grand Hôtel i Stockholm inför 400 personer verksamma i reseindustrin, med Tareq Taylor som konferencier. Här är årets alla vinnare:

  • Flyg Europa: Finnair
  • Flyg Intercont: Emirates
  • Hotell Sverige: Clarion Collection Hotels
  • Hotell International: Hilton Hotels
  • Hyrbil: Hertz
  • Inrikes transport: BRA
  • Rederi: Viking Line
  • Kryssningsrederi: Royal Caribbean Cruises
  • Turistländer: Thailand
  • Fjällorter: Lofsdalen
  • Spec. researrangörer: Golf Plaisir
  • Researrangörer: VING
  • Ekoturismpriset: Jössgården
Viking Line utsågs till bästa rederi för andra året i rad

Swedavia tipsar sportlovsresenärer som reser via Arlanda

På sportlovet passar många på att flyga till fjällen eller skidorter på kontinenten. Det kan bli många som ska flyga samtidigt och Swedavia har därför bemannat upp. De ger också fem tips för en bra start på sportlovsresan:

  1. Kom i rätt tid till flygplatsen och kolla vilken terminal du flyger ifrån.
  2. Var redo när du går till säkerhetskontrollen, genom att ta av ytterkläder och metallföremål, ta upp datorer och tömma fickorna.
  3. Följ ditt flyg i Swedavias app, där du kan prenumerera på information om just ditt flyg.
  4. Reser du med skidor/specialbagage? Gå först till din incheckningsdisk för att få en märkning och därefter till Specialbagage. Tänk på att du endast kan packa ett par skidor per fodral.
  5. Fäst din bagagetagg på rätt sätt vid självincheckning. Om du är osäker kan du kika på filmen: Så fäster du din bagagetagg

veckans reflektion

#kommaframöl har länge varit en populär hashtag på Instagram. Nu kan man snart dricka en öl med det här namnet också. Kul idé! Den får vi testa vid tillfälle!

Missade du förra resenyheterna? Läs Sportlovsresor, Tunisien och resmål för soloresenärer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev