Meny Stäng

Camping, utlandsresor – och Birka Cruises slutar kryssa

Camping är hett bland svenskar just nu, och samtidigt ökar bokningarna av utlandsresor efter att UD släppt på avrådan till ett antal länder. Det är dags för veckans resenyheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stort intresse bland svenskar för att campa i sommar

Sveriges största campingkedja, First Camp, ser en stark utveckling när det gäller bokningar för juli och augusti. Efter en vår präglad av osäkerhet har försäljningen tagit fart den senaste månaden och i nuläget är bokningarna bara cirka 5-10 procent under motsvarande nivå 2019. Intresset bland svenskar för camping ökar mer och mer och även återförsäljare av husvagnar och husbilar vittnar om en stark utveckling. Antal nyregistrerade husvagnar är upp 7 procent hittills i år jämfört med 2019, enligt färska siffror från Husvagnsbranschens Riksförbund.

Kraftig ökning av resebokningar efter slopad UD-avrådan

Den 18 juni gick UD ut med beskedet att avrådan för icke-nödvändiga resor till 10 länder hävs från den 30 juni. Detta resulterade i en femdubbling av antalet sökningar och en fördubbling av bokningarna till Spanien, Grekland, Kroatien, Italien, Frankrike och Portugal, visar statistik från resebyrån Ticket.

“I år är det mer än vanligt att hålla koll på när man bokar sommarresa. Förutom UD:s rekommendationer vill man ju även veta vilka resmål som släpper in svenskar utan läkarundersökning eller karantän som kan lägga sordin på semestern, och även om det finnas regler om ansiktsmask på flyget eller flygplatsen, så det är viktigt att kolla upp vad som gäller med sin resebyrå eller flygbolaget innan man bokar, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Svensk naturturism i topp hos utländska resenärer

Sverige på 2:a plats, bara slaget av Norge, när potentiella besökare spontant tänker på länder som erbjuder hållbara naturupplevelser. Det visar en undersökning bland målgruppen som gjorts på uppdrag av Visit Sweden på de viktigaste besöksmarknaderna Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. Andraplatsen är en förbättring från en fjärdeplats 2018.

Foto: Clive Tompsett, en kvinna med tre barn som campar vid en sjö

Birka Cruises slutar kryssa

Efter 49 år på Östersjön upphör Birka Cruises med sin verksamhet i spåren av den pågående covid-19 pandemin. Sedan 1971 har Birka Cruises kryssat på Östersjön och utmanat branschen med nyheter som skidkryssningar och resor till exempelvis Höga Kusten och Norra polcirkeln. Det senaste decenniet har företaget utsetts till Sveriges Bästa Rederi hela nio gånger. På grund av covid-19 tvingas man nu lägga ner verksamheten. Alla inbokade gäster kontaktas personligen och kommer inom den närmaste tiden att få full återbetalning av sina resor. 

Birka Cruises

Nya onlineutbildningar inom hospitality

Swiss Education Group presenterar i sitt samarbete med Royal Park Hospitality and Education Hub Sthlm onlineutbildningar som startar första augusti 2020 på Royal Park Stockholm. Här skapas
möjligheter och förutsättningar för korttidspermitterade, varslade och arbetslösa i spåren av coronakrisen att träffas för att främja
återanställningar i branschen. Utbildningar ges inom bland annat hospitality management, food & beverage, business och leadership.

Easy Jet återvänder till Arlanda

Det brittiska lågprisbolaget easyJet återvänder till Stockholm Arlanda Airport efter 3 månaders uppehåll och lanserar en ny direktlinje till London Gatwick samtidigt som de återtar trafiken till Berlin, Geneve och Milano i juli.

Veckans reflektion

Nu när UD hävt avrådan till flera länder kan man ju resa utomlands, men det gäller att vara beredd på att allt inte kommer vara som vanligt. För egen del väljer vi att avvakta lite till innan vi reser utanför Sverige.

Missade du förra resenyheterna? Läs Populärt att campa, kryssningar i sommar och SUP genom Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev