Annons

Det är farligt att resa. Det är farligt att leva också, men kanske ännu lite farligare att resa. Det finns ju en del faror utomlands som inte finns här hemma: krig, vulkaner, vietnameser som kör moppe, krokodiler …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att vara bekant med farorna

På hemmaplan är man också mer bekant med farorna. Man kan naturligtvis bli rånad eller överfallen i Stockholm också, men här hemma vet man vilka gator man bör undvika på kvällen och hur man ska göra för att få tag på en tillförlitlig taxi. Man har också en kulturell kompetens som gör att man kan ana vilka människor man kan lita på och vilka man helst bara ska passera.

I Kenya var det en helt annan sak. Vi råkade hamna där mitt under brinnande upplopp under valet för ett drygt år sedan, och taxichauffören som hjälpte oss att fly genom rykande slumområden pekade diskret på de män han uppfattade som farliga. I våra ögon såg alla likadana ut, men han hade nog rätt när han sa “In your country, you would also know who to be afraid of, right?”

Det är farligare att resa än att stanna hemma

Det är alltså lite farligare att resa än att stanna hemma. Men med tanke på hur tryggt och stabilt allting är i Sverige kanske vi behöver utsätta oss för lite risker ibland? Jag kan många gånger tycka att folk är alldeles för fega när de reser.

Man vill helst bara åka till ställen som trampats trygga av några miljoner svenskar i förväg och där man vet att man med säkerhet kan få köttbullar med lingon och svensktalande guide. Att nöta in nya länder i trygghetsknarkande svenskars hjärnor tar tid, men efter några decennier vågar vi åka inte bara till Mallorca och Kanarieöarna, utan också till Thailand.

Rädsla för det okända

Men nu kommer det konstiga! I vanliga fall är chartersvenskarna fega och oroliga för att prova på något som eventuellt skulle kunna vara farligt. Men när ett land väl har präntats in och etablerats, då går det inte att tvätta bort! Thailand brinner och människor blir dödade i ett kaotiskt Bangkok. Men enligt Ving har de varken haft några avbokningar eller några frågor, varken i Sverige eller i Thailand. Och enligt Fritidsresor lyfte ett plan mot Thailand i morse utan ett enda avbokning.

Varför är svenskarna inte rädda nu? Vari ligger logiken? Thailand är inte en svensk koloni utan ett eget land med egna politiska bekymmer. Generellt tycker jag inte att man ska vara rädd för att resa, men man måste hela tiden underrätta sig om vad som händer i världen. Man kan inte förvänta sig att svenska staten ska komma och rädda en på andra sidan jordklotet. Så fort du rest utanför gränsen är du on your own.

Åsnor Egypten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev