Meny Stäng

Frisk på resan – glöm inte detta!

Annons

Man vill förstås få vara frisk på resan. Om man har oturen att bli sjuk hoppas man på bra sjukvård utan att bli ruinerad. Vi har (ännu) inte rest utomlands med vår husbil Freedom. Däremot har vi rest en hel i världen med flyg, båt, buss och tåg, bland annat i Östeuropa, Asien och Afrika. Idag ger vi lite tips på saker att tänka på inför resan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vaccinationer

För resor i Europa behövs inte alltid några extra vaccinationer, men det kan ändå vara bra att se över det skydd man har. Genom det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige har de flesta av oss ett grundskydd, men om man är över 40 kan man behöva fylla på vaccin eller påbörja en ny vaccination. Ibland kan även andra vaccinationer vara rekommenderade.

Aktuell information om landet

Det kan vara bra att veta vilka sjukdomar som är vanliga och vad man ska se upp med. I vissa länder kan man till exempel behöva vara försiktig i värmen, och i andra kan man behöva se upp för smittsamma sjukdomar. Bra information om alla länder finns på UD:s reserekommendationer och på 1177 Råd inför utlandsresan.

Försäkringar

Oftast räcker det med en hemförsäkring, men i vissa fall kan det vara bra med en extra reseförsäkring. Hemförsäkringen gäller oftast i 45 dagar, så du kan till exempel behöva en extra försäkring om du planerar att vara borta längre än så. Du kan också behöva en tilläggsförsäkring om du ska göra extra äventyrliga aktiviteter, som till exempel dyka, eller om du har med dig stöldbegärliga saker som du är rädd om.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Det europeiska sjukförsäkringskortet gör att det är enklare att få ersättning för sjukvård i Europa. Kortet är gratis och är enkelt att beställa. Information om kortet finns på Försäkringskassan.

Fler tips om att hålla sig frisk på resan?

Har vi missat någon viktig information för att hålla sig frisk på resan? Tipsa oss gärna!

Frisk på resan Afrika

Prenumerera på vårt nyhetsbrev