Meny Stäng

Vårt nationella paniksyndrom

Tack för alla kloka kommentarer på inlägget om Risker med att resa. Många verkar överens om att det finns risker, men att vi kanske överdriver dem och oroar oss i onödan. Det är farligt att leva, visst, men det otäcka kan lika gärna drabba en hemma eller när man minst anar det. Varför ska man må dåligt av sin oro och vad är livet värt om man inte vågar leva det?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

I trygghets-narkomanernas land

Psykiatrikern David Eberhard skriver i boken “I trygghets-narkomanernas land” (2006) att vi svenskar har ett överdrivet behov av trygghet och kontroll. Han menar att vi måste inse att det är farligt att leva och lära våra barn att hantera och värdera rimliga faror istället för att förbjuda situationer där de kan uppstå.

Trygghet föder rädsla på samma sätt som paniksyndrom och ger överdriven vilja att undvika faror. Enligt Eberhard lider hela det svenska samhället av ett nationellt paniksyndrom som leder till handlingsförlamning, förbud och rädsla.

Men kan man inte skydda sig då?

Det ligger nog något i det Eberhard skriver. Men om man vet att en viss vägsträcka är olycksdrabbad och ett vägräcke kan rädda liv, ska man inte sätta upp det då? Kan man upprätthålla ett visst mått av kontroll och säkerhet, utan att det ska drabba oss i form av överdriven oro och kollektivt paniksyndrom?

Blidö, Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev