Meny Stäng

Risker med att resa

Med jämna mellanrum blossar varningar upp kring skrämmande faror på semesterdestinationerna. Nu senast: kubmaneter i Thailand och hajar i Egypten. Läskigt, javisst. Men fokuserar vi egentligen på rätt risker?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det är klokt att vidta vissa försiktighetsåtgärder, men riskerna och oron får inte ta över. Och om vi nu ska skydda oss, vad är det vi ska tänka på? Nedan lite av våra funderingar. Hur tänker du?

Farliga djur

Giftiga ormar, läskiga hajar och dödliga maneter skapar gärna stora rubriker. Men hur stor är risken för farliga djur … egentligen? Det kan vara klokt att läsa på om landet man ska till så man vet om det är något man ska se upp med, men många gånger är man ju inte ens ute i bushen.

Sjukdomar

Förutom alla vanliga sjukdomar så finns det ju en massa smittbärande myggor, tropiska febrar och parasiter. Riskerna kan minimeras med vaccination. Om man ändå blir sjuk finns det bra sjukvård på många håll i världen. Och förresten kan man ju bli sjuk i Sverige också …

Rån, våld och överfall

Risken för överfall ökar ju när man reser. Dels för att kriminalitet är vanligare i vissa länder, och dels för att man har sämre lokalkännedom. Genom att läsa på om resmålet, fråga lokalbefolkningen om råd, förvara värdesaker klokt och kopiera viktiga värdehandlingar klarar man sig långt, även om man aldrig kan skydda sig 100-procentigt.

Upplopp och oroligheter

Vi hamnade själva i oroligheter när vi var i Kenya under valet 2007, så vi vet att det kan hända. Många gånger kan man ju dock undvika val, demonstrationer och andra risksituationer.

Naturkatastrofer

Jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamis. I ordet “katastrof” ligger något väldigt dramatiskt. Det kanske inträffar sällan, men när det händer drabbas å andra sidan många människor samtidigt. En del naturkatastrofer har kommit helt utan förvarning, men det händer ju trots allt sällan och hjälper ju knappast att spekulera i.

Trafiken

Har någon sett trafiken i Hanoi? Till exempel … Personligen tror jag att trafiken utgör en av de största riskerna när man reser. Dessutom tummar man lätta på säkerhetstänket på semestern. Säkerhetsbälte och hjälm, det är väl inte så viktigt?

Hanoi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev