Meny Stäng

Semestra djurvänligt

När man är ute och reser i världen är det många gånger intressant och spännande att se djur – både vilda och tama – men man vill ju inte medverka till att djuren far illa. Tyvärr kan det ibland vara precis det som händer när man till exempel besöker djurshower eller tackar ja till att bli fotograferad med ett djur.  Här kommer tio goda råd till dig som vill semestra djurvänligt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

10 tips för en djurvänlig semester

Tio goda råd från World Animal Protection till dig som vill semestra djurvänligt:

  1. Vilda djur hör hemma i det vilda. Om du vill se djur på semestern, beundra dem i deras naturliga miljöer.
  2. Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur. Dessa djur har ofta tagits från det vilda, ibland efter att föräldrarna dödats. Ofta drar man även ut djurets tänder och drogar det så att det ska bli lättare att hantera.
  3. Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder.
  4. Var försiktig med att besöka djurparker. Många håller djuren under skadliga förhållanden och stressar djuren, t.ex. genom att låta turister hantera dem. Seriösa djurparker bör även ha avelsprogram med syftet att återinföra djuren i det vilda.
  5. Undvik attraktioner med marina däggdjur som valar och delfiner eftersom de lider av stressen och en onaturlig miljö i fångenskap.
  6. Låt bli att närvara vid tuppkamper och tjurfäktning samt festivaler eller evenemang som innehåller djurmisshandel.
  7. Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som har utsatts för lidande – t.ex. Foie Gras från tvångsmatade gäss. Undvik även lokala rätter som innehåller vilda eller utrotningshotade djurarter.
  8. Köp inte souvenirer som kommer från djur – päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat.
  9. Dokumentera gärna om du ser djur som lider eller blir vittne till djurmisshandel när du är ute och reser. Foton eller videoinspelningar är värdefulla bevis men betala aldrig för att få spela in något.
  10. Informera den lokala polisen, turistkontoret och en lokal djurskyddsorganisation om det finns en. Berätta om det inträffade för din resebyrå vid hemkomsten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev