Meny Stäng

Sommarlista 2020 – vi har utsett sommarens vinnare

Annons

Sommaren 2020 blev en annorlunda sommar för oss, med husbilsresor runt om i Sverige. Det blev inte som tänkt, men det blev bra ändå. Vi har verkligen besökt massor av fantastiska platser, och vi ska försöka oss på att plocka ut några guldkorn på en bästa-lista.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Våra resor i sommar

Vår långa husbilsresa sommaren 2020 gick längs med tre kanaler: Göta kanal, Trollhätte kanal och Dalslands kanal. Vi hann också med flera korta husbilsresor i Roslagen, Uppland och Bergslagen. Många fina platser hann vi uppleva!

Vi blev inspirerade av bloggaren 4000 mils inlägg att skriva en lista om vad som varit “bäst” under sommarens resor. Vi har gjort en egen variant, och utsett sommarens “vinnare” från våra egna resor i Sverige.

Bengtsfors

Bästa landskapet

I mycket hård konkurrens har vi bestämt oss för att utse Västergötland. Landskapen Östergötland, Dalsland och Uppland var hårda konkurrenter, men Västergötland bjuder trots allt på enormt mycket spännande historia. Här besökte vi bland annat Karlsborgs fästning, Varnhems klosterkyrka, Trollhättan och Läckö slott.

Läckö slott

Bästa orten

Oj vad svårt! Vi har utsett charmiga Söderköping, som ligger fantastiskt fint vid Göta kanal. Här kan man kolla in slussning, promenera runt i mysiga gränder och njuta av god glass. Hade orten konkurrens? Ja definitivt! Andra fina orter vi besökt i sommar är till exempel Vadstena, Askersund, Motala, Trollhättan, Öregrund och Norrtälje, för att bara nämna några.

Söderköping kanal

Bästa sevärdheten

Vi har bestämt oss för att utse akvedukten i Håverud till vinnare. Vilket fantastiskt arkitektoniskt mästerverk! Hit borde alla åka någon gång i livet, så känns det. Fler fina sevärdheter som tävlade om priset? Jodå, vi var också mycket imponerade av till exempel Läckö slott, Bohus fästning, Karlsborgs fästning, Varnhems klosterkyrka, Alvastra klosterruin och Bergs slussar.

Akvedukten i Håverud

Bästa naturområdet

Utan konkurrens vinner Tivedens nationalpark förstapriset. Detta var verkligen ett härligt naturområde med trolska vandringsleder, fina stränder och dramatiskt stora klippblock. Andra fina naturområden vi besökt denna sommar är Riddersholms naturreservat och Norr Malma naturreservat, som båda ligger i Norrtälje kommun.

Tivedens nationalpark

Bästa museet

Vi har besökt många museer i sommar och i hård konkurrens utser vi Forsviks bruk till vinnare. Här kunde man promenera runt i ett intressant gammalt industriområde, och vi gillade också deras utställning om kvinnorna på Forsvik. Andra intressanta museer vi besökt denna sommar är Tekniska museet i Stockholm, Vikingabyn Storholmen i Norrtälje kommun, Vänersborgs museum, Pythagoras industrimuseum i Norrtälje och Albert Engströms museum i Grisslehamn. Dessutom gillade vi kanalmuseet i Håverud.

Forsviks bruk

Bästa campingen

Vi har valt Wassbackens camping som bäst, eftersom den ligger helt magiskt vackert vid Göta kanal. Det blir inte mycket bättre än så här! Andra fina campingar vi besökt denna sommar inkluderar Kapellskärs camping i Norrtälje kommun, Ängskärs havscamping i Uppland, Gräsö camping i Roslagen och Grisslehamns camping i Roslagen.

Wassbackens camping

Bästa ställplatsen

Vi tyckte mycket om den fina ställplatsen i Trollhättan. Här står man fint med utsikt över kanalen och det finns också bra service i form av av el, möjlighet att fylla vatten och tömma grå- och svartvatten, samt toaletter (även om dessa ligger på andra sidan slussen). Andra ställplatser vi gillat i sommar är Yxeltorps gård i Stegeborg, Glasbruket i Borensberg, ställplatsen i Dals Långed samt ställplatsen i Öregrund.

Bästa fricampingen

Vi utser fricampingen vid Djurlången, där vi stannade förra helgen, till sommarens bästa. Där stod vi verkligen fantastiskt fint med utsik över sjön. Andra bra fricampingar under sommaren har varit i Norrtälje och vid sjön Erken i Norrtälje kommun.

Kommentera gärna, eller gör din egen lista över sommaren 2020:s bästa!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev