Meny Stäng

Marinan i vinterskrud – att bo i en isfri marina

Världen blir vacker när det är vinter, blir den inte? Här i den norra delen av Europa bäddas landskapet in i detta mjuka, vita. Vi bor i en husbåt och många undrar vad som händer på vintern. Blir det kallt? Fryser vattnet? Nej, vi kan berätta att vattnet inte fryser. Vi bor nämligen i en isfri marina.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En isfri marina

Vi börjar med den lite mer konkreta frågan. Många undrar om det fryser till i vår marina, men det gör det inte. Det finns propellrar som gör att vattnet hela tiden hålls i rörelse, och på så sätt ser man till att vi har en isfri marina. Du kan se det på bilden. Det ligger is utanför på Mälaren, men Pampas marina är isfri.

Att vi har en isfri marina är förstås bra för alla båtar och  husbåtar som ligger här, men även änderna gillar det. De senaste dagarna har vi haft stora gäng av änder, minst tio stycken, som hängt i de öppna vattnen här inne.

En isfri marina, men utanför ligger isen på Ulvsundasjön
En isfri marina, men utanför ligger isen på Mälaren

Marinan sedd från Hornsbergs strand

Vi tog en promenad i det vackra vintervädret igår och gick över till Hornsbergs strand på Kungsholmen. Därifrån ser man över till husbåtarna i Pampas marina i Solna. Det ligger is på Ulvsundasjön, men isen ser tunn ut.

Änderna väljer de öppna områdena där de kan simma. Människorna promenerar eller joggar på promenadstråket längs vattnet. Den här promenadsträckan på Hornsbergs strand gillar vi!

På andra sidan ser man husbåtarna i Pampas, i en isfri marina
På andra sidan ser man husbåtarna i Pampas, och hyreshusen i Huvudsta i Solna
Det är inte helt lätt att se vår husbåt, men vi hjälper dig lite... dääär ligger den
Det är inte helt lätt att se vår husbåt, men vi hjälper dig lite… dääär ligger den

Prenumerera på vårt nyhetsbrev