Meny Stäng

Husbåtslivet är aldrig händelselöst

Husbåtslivet är aldrig händelselöst, verkligen aldrig. På somrarna ser man alla möjliga farkoster som rör sig förbi i vattnet: bastuflottar, ubåtar och människor som står på brädor och paddlar. På vintrarna är det istället isbrytare, skridskoåkare och dykare som får en att lyfta blicken från frukostbordet. Och så är det ju alla djur förstås… och all oväntad dramatik.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Naturfenomen och djurliv

Den är inte helt lätt att fotografera, sjöröken, men den finns där. Det är som en vit tjock dimma som ligger alldeles ovanför vattenytan. Enligt SMHI uppstår väderfenomenet sjörök när vattenytor kommer i kontakt med betydligt kallare luft.

Röken uppstår ofta när det är kallare än 20 minusgrader och när vattenytan av någon anledning inte fryser, vilket den inte gör i vår marina eftersom det finns propellrar som rör runt vattnet.

Sjöröken är svår att fånga på bild, men den ser fascinerande ut!
Sjöröken är svår att fånga på bild, men den ser fascinerande ut!

Det isfria vattnet här i Pampas marina lockar också till sig änder. Vi har allt som oftast änder här, men när isen lägger sig på Ulvsundasjön blir det ännu trängre med änder i marinan – alla vill ju vara här! Hägern har jag sett några morgnar också. Han landar alltid på samma ställe, på bryggan strax utanför vårt köksfönster.

Änderna gillar de isfria vattnet i vår marina
Änderna gillar de isfria vattnet i vår marina. Ibland får de lite bröd av oss.

Människor på isen

När Ulvsundasjön frös till började de komma – alla skridskoåkarna! Vissa svischar förbi på långfärdsskridskor och andra sopar isen ren för att kunna ägna sig åt någon slags sport. Jag tycker alltid att det ser otäckt ut när skridskoåkarna kommer för nära husbåtarna (där det är öppet vatten) eller när de åker  trots att det är plusgrader. Men jag hoppas att de har koll … Ännu mer förvånade blev vi en kväll när en cyklist skyndade förbi över isen!

Vissa skridskoåkare åker nära husbåtarna, men dessa håller sig närmare Hornsbergs strand på Kungsholmen (andra sidan vattnet)
Vissa skridskoåkare åker nära husbåtarna, men dessa håller sig närmare Hornsbergs strand
Ser ni honom? Cyklisten på isen på helgnatten...
Ser du honom – cyklisten som tar genvägen över isen på helgnatten?

Dramatik i vattnet

En sen helgnatt när vi satt uppe framför TV:n hörde vi det höga ljudet från båtmotorer. Mitt i natten? När det låg is på sjön? Vi öppnade altandörren och gick ut på däck och precis framför oss stävade den in: isbrytaren med en stor bogserad segelbåt efter sig. Vad den isiga segelbåten råkat ut för vet vi inte, men den behövde i alla fall hjälp in i hamn! 

En annan dag, när Peter var hemma, såg han plötsligt en dykare utanför köksfönstret. Vad gjorde han där? Jo, då var det en vattenläcka i ett rör som löper längs botten, så dykaren var där för att laga…

Kolla! En dykare utanför köksfönstret!
Kolla! En dykare utanför köksfönstret!

Men ännu värre är det när en vattenläcka sker inomhus! En morgon låg en av de små husbåtarna på snedden i vattnet. Ett vattenrör hade sprungit läck och ingen var hemma. Som tur är finns det både grannar som har koll på varandra och personal i marinan. Vattnet pumpades snabbt ut, men tyvärr blir det ju ändå alltid skador av vatten som måste repareras…

Det är inte bra när huset ligger på sniskan i vattnet...
Det är inte bra när huset ligger på sniskan i vattnet… men det hela åtgärdades snabbt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev