Meny Stäng

Vinter bland husbåtarna i Pampas marina

Hur är det bland husbåtarna i Pampas marina såhär mitt i vintern? Senast igår fick jag (Helena) frågan om det är kallt att bo i husbåt, men vi har inte det minsta kallt. Jag fryser en del på jobbet på dagarna och tycker varje dag att det är skönt att komma hem till vår varma ombonade båt! Dessutom är det riktigt fint nu när det är vitt och vintrigt runt om.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bland husbåtarna i Pampas marina

Välkommen att kika in på vår ”gata” här på bloggen! Vi bor på D-bryggan här i Pampas marina i Solna, tillsammans med ett gäng andra husbåtar och framför allt ”aquavillor”. Aquavillor är en slags flytande villor som har byggts av Aquavilla AB, ett dotterbolag till Pampas marina.

Förutom aquavillor finns här ett antal andra husbåtar av olika modeller, som vår. Just nu är det vinter och snö, men Pampas marina är noga med att ploga och sanda våra bryggor, så det går finfint att bo här även den här årstiden.

Pampas marina husbåtar
På vår ”gata” (vår husbåt till vänster)
Vinter Pampas marina
Andra änden av samma ”gata” …

Is på Ulvsundasjön

Isen ligger på Ulvsundasjön just nu och vi kan kika ut på den mellan aquavillorna. På andra sidan den isbelagda sjön ser vi Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholm.

Ulvsundasjön vinter
Brygga vinter

Isfritt i marinan

När vi tittar inåt i marinan finns det däremot ingen is, så vad beror det på? Jo, marinan har lagt ner propellrar i vattnet för att få en isfri marina. Att hålla isfritt är bättre för båtarna, och samtidigt råkar det göra att änderna älskar det här stället.

Pampas marina
Bland husbåtarna i pampas marina - villa voyager

Livligt fågelliv i marinan

På vintern är det gott om änder i vår isfria marina och vissa dagar ser man tjugo på en gång.  Efter en stund vill de ofta dela upp sig i par, och om de går jämt upp upp går det lugnt och fridfullt till. Om det däremot slutar med två hannar och en hona … då kan man vänta sig slagsmål!

Just nu har änderna vårkänslor och vi har ett par som visar upp sin lilla akt framför vårt köksfönster varje morgon. Det börjar med att båda kastar med huvudet några gånger, sedan gör han det han ska (vi pratar inte om många sekunder här) och därefter simmar han ett ärevarv.

En annan fågelrelaterad grej som hänt i veckan är att ena halvan av svanparet blivit hämtad i ambulans. Han (hon?) hade brutit benet och djurvårdare var här och hämtade med djurambulans. Den andra halvan av paret har simmat runt här lite ensam de senaste dagarna. Vi önskar den skadade svanen bättring!

Gräsänder
Ett gräsandspar simmar förbi en av aquavillorna
Sothöna
I en annan riktning kommer en sothöna simmandes

Prenumerera på vårt nyhetsbrev