Meny Stäng

Flygrädsla, tidsfri zon och Europas vackraste strand

Annons

Måndag betyder som vanligt resenyheter här på FREEDOMtravel – i varje fall när vi inte själva är på resande fot. Denna vecka kan vi avslöja hur flygrädda svenskarna är, vilken region som ansökt om att bli en tidsfri zon och vilken strand som utsetts till Europas vackraste. Vad säger du om veckans nyheter?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Var femte svensk är flygrädd

Enligt en Sifo-undersökning som Aitours låtit genomföra svarar var femte att de är lite eller väldigt flygrädda. Statistiken visar också att det är en större andel kvinnor (25 procent) som är flygrädda jämfört med män (14 procent). De flesta (81 procent) gör ingenting för att lindra sin rädsla, men 7 procent dricker alkohol, 3 procent mediterar och 2 procent tar lugnande mediciner.

flyg

Norska Sommarøy vill bli en tidsfri zon

Medan andra diskuterar sommar- och vintertid går norska Sommarøy ett steg längre – de har lämnat in en ansökan till myndigheterna om att bli en tidsfri zon. Sommarøy är en liten tätort och ö i Tromsö kommun i Nordnorge och under sommaren går solen inte alls ner under 69 dagar.

Byborna vill gärna slippa specifika öppettider, deadlines och tidsrelaterade krav under sommarmånaderna. Om deras önskemål går igenom är kanske tveksamt, men de har i alla fall fått uppmärksamhet.

Sommaroy
Sommarøy, fotograf Jøran Mikkelsen

Svenskarna har inget behov av att koppla ner på semestern

En Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Resia visar att över hälften av svenskarna (52 procent) inte har något behov av att koppla ner från jobbmejl och sociala medier på semestern. En tredjedel svarar att det är självklart att koppla ner och 13 procent skulle vilja koppla ner, men tycker att det är svårt att lyckas. Bara en procent menar att de behöver koppla bort mejl och sociala medier för att hålla i längden. De som skulle vilja koppla ner, men som inte lyckas, är framför allt de yngre (15-34 år).

sociala medier

Kroatisk strand utsedd till Europas vackraste

Stranden Pasjača i den lilla orten Popovići på Dubrovniks Riviera, har nyligen utsetts till Europas vackraste. Det är turistorganisationen ”European Best Destinations” (EBD) som låtit 32000 resenärer från 116 länder rösta på utvalda europeiska stränder och resultatet blev solklart: Pasjača är vackrast! Stranden ligger en halvtimmes bilresa från Dubrovnik och 10 minuters resa från pittoreska Cavtat på Dubrovniks Riviera.

kroatiska badstranden pasjaca

7 av 10 svenskar planerar att semestra i Sverige i år

Sammanlagt 72 procent av svenskarna planerar att semestra i Sverige i år. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av NOVASOL. I åldersgruppen 30-49 år är det ännu fler som planerar att semestra i Sverige i sommar, nämligen 81 procent. ”Jag är säker på att förra årets fantastiska väder påverkar hur vi planerar årets semester”, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef NOVASOL.

stuga i Småland
Stuga i Småland, foto: NOVASOL

Missade du förra resenyheterna? Läs Tropisk uppstickare, miljövänligt i fjällstuga och bastuägg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev