Meny Stäng

Segla i Östersjön – Litauen, Kaliningrad, Polen och Tyskland

Har du funderat på att segla i Östersjön? Har du då tänkt på den södra delen av Östersjön, som innefattar Litauen, Kaliningrad, Polen, östra Tyskland samt Bornholm? Vi tipsar om hur du på enklast sätt hittar gästhamnar, samt om en spännande seglingsresa sommaren 2020.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Segla i Östersjön

När man pratar om att segla i Östersjön kan man förstås tänka på Sverige, Åland, Finland, Estland och Lettland. Vi var i somras med om en segelresa i de södra delarna av Östersjön, och upptäckte att det också är fantastiskt fint att segla här. Resan arrangerades av South Coast Baltic.

segla i östersjön

South Coast Baltic – info om gästhamnar

South Coast Baltic informerar om gästhamnar i den södra delen av Östersjön. Du hittar alla gästhamnar på deras webbsida eller i den (superfina!) katalog som man kan beställa helt gratis via webbsidan eller på e-post info@southcoastbaltic.eu. Om katalogen tar slut kommer nya att tryckas.

Segla i östersjön - guide över gästhamnar
Segla i Östersjön - guide över gästhamnar

Segla i Östersjön med South Coast Baltic

South Coast Baltic arrangerar varje sommar (så länge det finns finansiering) en internationell seglingsresa med ett större antal segelbåtar. Vartannat år går resan till Litauen och Kaliningrad, och vartannat år till Polen, Tyskland och eventuellt Bornholm.

segla i östersjön

Den resa vi var med på inkluderade 28 segelbåtar och förutom segling arrangerades gemensamma aktiviteter som cykling, festivalbesök och middagar. Om du har egen segelbåt kan du hålla utkik efter när 2020 års segelresa (till Kaliningrad och Litauen) annonseras. Missa inte att hänga på!

Segla i Östersjön

Gästhamnar i Litauen och Kaliningrad

I Litauen hittar du gästhamnar, både i Klaipeda och söderut i Kuriska sjön, som avgränsas mot Östersjön av Kuriska näset. Det finns också flera gästhamnar i den ryska enklaven Kaliningrad. Gästhamnarna här ligger bland annat på väg in mot staden samt i själva staden Kaliningrad.

Segla i Östersjön

Gästhamnar i Polen

Flera gästhamnar ligger längs med Östersjökusten i Polen, framför allt i Gdanskbukten där de ligger tätt. Om man seglar in i Oderlagunen och upp mot Szczecin hittar man också gott om hamnar.

Vi hoppade ombord på segelbåten i Swinoujscie i Polen. Här finns en stor och fin småbåtshamn med plats för massor av båtar (du ser bara ett litet hörn av den på bilden). Vid hamnen finns servicehus, restaurang och dessutom ställplats för husbilar. Läget är bra och man har gångavstånd till centrum, en fin park samt sevärdheter i form av två fort.

Segla i Östersjön och Polen

Vi seglade sedan genom Oderlagunen och fram till Szczecin, där vi möttes av festival och härlig sommarstämning. Småbåtshamnen i Szczecin ligger mitt i centrala stan med perfekt läge för att uppleva stan. Vi hade dessutom första parkett när vi kollade in stadens fyrverkerier från däck!

Szczecin

Gästhamnar i östra Tyskland

I Tyskland ligger gästhamnarna tätt längs Östersjön, hela vägen från ön Usedom och västerut förbi ön Rügen. Under vår resa la vi till vid tre av dessa: Krummin, Kröslin och Greifswald.

Gästhamnen i Krummin är väldigt mysig. Hamnen kallas naturhamn och här finns en trevlig liten restaurang med utsikt över båtarna. Här finns inte så mycket i närheten, men vi gjorde en trevlig cykeltur till Freest och Wolgast.

Krummin gästhamn

Kröslin marina, eller Kröslin Baltic Sea Resort som den också heter, är en femstjärnig marina, där man kan se många fina segelbåtar. Här finns också flytande villor för uthyrning samt restaurang med bar, hamnkontor, seglingsbutik och ett fräscht servicehus.

Kröslin marina

Gästhamnen i Greifswald ligger i ån Ryck, och det är riktigt fint att komma den här vägen med segelbåt. Vid hamnen finns servicehus och längs med ån hittar man flera trevliga husbåtsrestauranger. Det är också kort promenadavstånd in till den fina staden, som bland annat bjuder på mycket svensk historia.

Greifswald

Vilka är dina erfarenheter av att segla? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev