Meny Stäng

Fördomar om svenskar – och Sverigeresa till fots, på cykel och med kajak

Annons

Vilka är de vanligaste fördomarna vi svenskar möter om vår egen befolkning när vi är ute på resa? Kolla om du känner igen dig och berätta gärna om du tycker att du mött några förutfattade meningar om svenskar! Missa heller inte att läsa om Linda, som tagit sig 485 mil genom Sveriges alla landskap, till fots, på cykel och med kajak.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vanligaste fördomarna svenskar möter på semestern

Många svenskar semestrar utomlands, och de får då höra vilka förutfattade meningar omvärlden har om vår befolkning. Den allra vanligaste fördomen är att vi är blonda och blåögda, enligt en ny undersökning från onlineresebyrån eBeach.se. Här är de vanligaste fördomar som svenskar har hört:

  1. Att alla svenskar är blonda och blåögda (46 %)
  2. Att alla svenskar ofta är fulla på solsemestern (37 %)
  3. Att svenskar är från Schweiz (26 %)
  4. Att svenskar är lössläppta (20 %)
  5. Att det går isbjörnar på gatorna i Sverige (19 %)
Isbjörn Orsa björnpark

Turister erbjuds ”hembesök” av läkare på populära turistorter

SOS International planerar att möta många resenärers behov av att få läkarbesök på hotellet eller semesterboendet i Spanien, Portugal och Andorra, med den nya tjänsten House Call Service. Tjänsten startar lagom till höstlovet. SOS International förväntar sig att framförallt äldre människor och barnfamiljer kommer att nyttja House Call Service. Hembesök förväntas bli aktuellt framförallt i samband med maginfektioner, där det är obehagligt att behöva transportera sig.

hembesök

Fler tyska än norska turister i Sverige

Flest utländska gästnätter kom i år från den tyska marknaden, enligt Tillväxtverket. Under juni – augusti ökade antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige med 5 procent, jämfört med samma period förra året. Gästnätterna från Tyskland ökade med 12 procent och placerar sig därmed som Sveriges största utlandsmarknad, en placering som Norge har haft under de senaste tio åren. Gästnätterna från Norge minskade med en procent.

Smögen

Linda har rest 485 mil genom Sveriges landskap – till fots, på cykel och med kajak

Lördagen den 1a juni startade Linda Åkerberg, med bloggen Wilderness Stories, en nära 500 mil långa resa genom Sverige. Resan började vid Smygehuk i Skåne, Sveriges sydligaste punkt. Därifrån har Linda tagit sig norrut och passerat samtliga 25 landskap. Torsdagen den 3:e oktober stod hon vid sitt mål, Treriksröset! Du kan läsa mer om resan på Lindas blogg.

Treriksröset
Linda vid Treriksröset, foto Tony Öien

Göteborg får amfibiebuss

Nu är det dags för Göteborg att få turistattraktionen Ocean Bus, som kör turister både på land och på vatten medan de får underhållande guidning om staden. Detta rapporteras av bland annat resebranschtidningen Travel News. Vi har sedan en tid haft amfibiebuss i Stockholm, och nu har turen alltså kommit till Göteborg. Premiärturen för särskilt inbjudna går den 26 november, och turerna för allmänheten startar den 30 november.

Ocean bus

Missade du förra resenyheterna? Läs Höstlovsresor med tåg och hit reser svenskarna i jul

Prenumerera på vårt nyhetsbrev