Meny Stäng

Avrådan från resor, Förtält för plåtisar och SJ-tåg i Norge

Vi kör som vanligt resenyheter på måndagar, även om ingenting är som vanligt i resebranschen just nu. UD avråder för närvarande från icke nödvändiga resor till alla länder, vilket så vitt vi vet aldrig någonsin har hänt förut.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Norwegian ställer in cirka 4000 avgångar på grund av Corona

På grund av den eskalerande situationen till följd coronavirus har Norwegian beslutat att ställa in cirka 4000 flygningar fram till slutet av maj. De inställda avgångarna utgör totalt 40 procent av bolagets låndistanslinjenät och 25 procent av flygningarna i Europa.

Norwegian

Corona ger flexiblare av- och ombokningsregler vid utlandsresor

I och med oron för coronaviruset och den effekt som detta ger på nybokningar av resor erbjuder nu flertalet reseaktörer mer generösa av- eller ombokningsregler vid utlandsresor. Detta skriver Ticket i ett pressmeddelande.

Bland annat väljer flera charterbolag att inte ta ut ombokningsavgift, och andra tar varken ut om- eller avbokningsavgift. I de flesta fall gäller de nya reglerna vid nya bokningar, med vissa undantag. Resenärerna ska känna sig trygga att boka sin resa, men ha möjligheten att ändra sig senare.

Dometic introducerar uppblåsbara förtält för plåtisars baklucka

För att besvara efterfrågan på den snabbt växande plåtis-marknaden har Dometic lanserat ett uppblåsbart förtält för bakdörrarna. Kampa Dometic Rally AIR Pro 240 T/G ska enligt pressmeddelandet passa för de flesta plåtisar som finns på marknaden. Tältet är utrustat med dubbla stormremmar som ska stå emot kraftig vind. Priset är 17 195 kronor.

Nya strandhus på Orsa camping till midsommar

Två år efter invigningen av de första strandhusen presenteras ytterligare fem nya strandhus på Orsa Camping. Strandhusen ligger endast ett par meter från Orsasjön och har egen altan. Husen, som kommer från Adria, har två sovrum samt vardagsrum med bäddsoffa och kök. Orsa Camping är Dalarnas första och hittills enda 5-stjärniga camping.

Utrotningshotade antiloper får fristad på Kolmården

Världens mest utrotningshotade antiloper flyttar in på Kolmården i vår. Flera av arterna är i stort sett utrotade i naturen, men tack vare bevarandeprogram i djurparker runt om i världen hoppas Kolmården vara med och rädda arterna för framtiden.

På rekommendation från den Europeiska djurparksföreningen EAZA och bevarandeprogrammet för respektive art kommer i ett första steg två östliga bongoantiloper, tre damagaseller och sex nilvattenbockar från djurparker i Europa. Nilvattenbockarna och damagasellerna är de första i Sverige.  

Damagasell
Damagasell, foto: Alexander Mayer

SJ släpper biljetter för Norgetrafiken

Den 8 juni börjar SJ köra tåg i Norge under varumärket Nord – drevet av SJ. Inom kort lanseras kundprogrammet SJ Prio i Norge, och svenska Prio-medlemmar kan använda sina poäng även i Norge. Vid lanseringen är det två skilda bokningssystem, men på sikt ska man kunna köpa norska resor på sj.se och tvärtom. Trafiken kommer köras på Dovrebanen (Oslo-Trondheim), Nordlandsbanen (Trondheim-Bodø) och fem underliggande sträckningar/linjer:

  • Raumabanen. Dombås-Åndalsnes
  • Rørosbanen. Hamar-Røros-Trondheim
  • Trönderbanen. Støren-Trondheim-Steinkjer
  • Meråkerbanen. Trondheim-Storlien
  • Saltenpendelen. Lokaltågen Bodö-Rognan, som är en del av Nordlandsbanen.
Raumabanen i Norge, foto: Leif Olestad

Veckans reflektion

Att UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder i världen är en ovan situation. Vi hoppas att detta ska bidra till att minska smittspridningen. Vi tänker också på alla små och stora företag som måste ha det tufft i dessa tider.

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Nya direktlinjer, heta weekendstäder och älskade matländer

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev