Meny Stäng

Stängd After Ski och undantagsregler i Europa

Annons

Alla företag inom rese- och servicebranschen lider just nu. Flygbolag, resebyråer, hotell, spaanläggningar, restauranger och eventbolag har alla extremt tuffa tider, och många riskerar att gå i konkurs. Samtidigt rullar viss verksamhet fortfarande i Sverige. Här är några av de senaste nyheterna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Swedavia genomför åtgärdsrogram

Swedavia genomför ett åtgärdsprogram för att anpassa verksamheten till en dramatisk nedgång i antal resenärer. Under mars månad har händelseutvecklingen kring covid-19 accelererat och medfört en kraftigt vikande efterfrågan på resor. De senaste dagarna har resenärsnedgången legat på 70-90 procent. Swedavia kommer omgående och tillsvidare korttidspermittera 1 900 av totalt cirka 2 500 tillsvidareanställda medarbetare. Dessutom varslar Swedavia 800 medarbetare.

Swedavia

Hit fortsätter BRA att flyga

Flygbolaget BRA, som står för 30 procent av inrikesflyget med flyglinjer till flest städer i landet, drar ned antalet avgångar och flyglinjer från måndag 23 mars. Bolaget fortsätter att flyga mellan Stockholm Bromma och Malmö, Göteborg, Ängelholm, Visby, Umeå och Östersund. Rent ekonomiskt för BRA, som är ett privatägt, helsvenskt och ej börsnoterat bolag är läget mycket, mycket ansträngt men fortsatt stabilt.

BRA flyg

Tallink Silja ställer in sedvanlig trafik och omdirigerar fartyg för att genomföra godstransport. Fartygen Baltic Princess och Galaxy kommer gå mellan Åbo och Kapellskär för godstransport mellan Sverige och Finland. Resenärer med enkelvägsbiljett kan följa med om de har rätt att resa till Finland enligt nuvarande bestämmelser. Färjan Star kommer gå mellan Estland (Paldiski) och Tyskland (Sassnitz). Färjan Romantika har hämtat hem ester och letter, som blivit strandade i Tyskland.

Tallink Silja Line

Svenska skidorter stänger After Ski

Enligt flera tidningar stängs nu After Ski i Åre, Sälen, Branäs och Idre, på grund av coronaviruset. På Idre Fjälls webbsida kan man läsa att all nöjesverksamhet stänger, vilket förutom After Ski inkluderar teater och konserter. Idre Fjäll skriver vidare att man för närvarande i övrigt planerar att ha öppet som vanligt under återstoden av säsongen.

Svenska fjällen

Allt mer stängs i Europa

UD avråder från resor till alla länder men många svenskar befinner sig ändå söderut i Europa, eftersom man kanske reste dit långt innan avrådan trädde i kraft. Mer och mer stänger i många länder, såsom restauranger, hotell och campingar. Många försöker ta sig hem till Sverige, men det är inte helt enkelt att få tag på flygbiljetter.

Om man kör egen bil/husbil bör det gå bra att köra hemåt och man bör släppas igenom stängda gränser, men det är svårt att med säkerhet veta vilka regler som gäller från den ena dagen till den andra. I Spanien har man infört förbud mot att färdas fler än en person per bil. Enligt tidningen Sydkusten bör en husbil för turister också räknas som bostad, och man åtlyder då karantänen genom att stanna i den, även om man är två.

Torre del Mar

Veckans reflektion

När man läser att man behöver ett speciellt tillstånd för att följa med färjan till Finland, då känns det som att det är krig. Detta handlar inte bara om resor, utan om Sveriges och Europas fortsatta välfärd. Hur klarar vi oss igenom detta och hur får vi igång allting igen?

Missade du förra resenyheterna? Läs Avrådan från resor, förtält för plåtisar och SJ-tåg i Norge

Prenumerera på vårt nyhetsbrev