Meny Stäng

Kortare resor, världspastadag och ljuspromenad

Annons

Då var det måndag igen, vilket som vanligt betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Det märks att vi långsamt rör oss mot vinter, eftersom flera av veckans nyheter handlar om skidåkning eller belysning i vintermörkret. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ny charterdestination från Örebro i vinter

I vinter blir det möjligt att välja ännu fler resmål direkt från Örebro. TUI startar nämligen charter till den populära kanarieön Teneriffa. Direktflyg mellan Örebro Airport och Teneriffa södra (TFS) avgår den 5 december, 23 januari, 18 februari (sportlov) och 19 mars. Restiden är cirka 6 timmar. Utöver Teneriffa erbjuder TUI resor från Örebro till Gran Canaria även denna vinter.

TUI Blue-Los Gigantes-Teneriffa

Kortare resor men ökat bokningsläge

När svenskarna börjat resa igen, efter flera år med reserestriktioner, har snittlängden för en resa kortats med två dagar jämfört med 2019, enligt färska data från Ticket. Den genomsnittliga resan varar nu 9,4 dagar jämfört med 11,5 dagar 2019. Undantaget är Gran Canaria där resenärerna vill stanna lika länge som förr. Samtidigt som reslängderna minskade så ökade bokningarna med 9,6 procent under sommaren 2023 jämfört med 2019. De fem mest populära resmålen och deras genomsnittliga reslängd 2023:

  1. Malaga – 7,3 dagar
  2. Gran Canaria – 10,2 dagar
  3. Alicante – 7,8 dagar
  4. Mallorca – 6,6 dagar
  5. Köpenhamn – 3,6 dagar

SJ har släppt vinterns och vårens biljetter

Efterfrågan på tågresor över jul och nyår är stor och från och med förra veckan finns SJs resor ute till försäljning. Förra året var beskeden från Trafikverket väldigt sena men i år har SJ fått all information och planering som behövs enligt överenskommen tidsplan, vilket gör att biljetter för perioden 10 december – 8 april släppts som planerat.

Världspastadagen är snart här

Världspastadagen firas den 25 oktober, och vilket bättre sätt att fira denna dag på än att uppleva dess födelseplats? Enligt Hotels.com har antalet recensioner som innehåller ordet ”pasta” ökat globalt med 10 procent i år jämfört med året innan. För att väcka din aptit och inspirera din reslust har Hotels.com sammanställt en lista över hotell i Italien där du inte bara får den bästa pastaupplevelsen, utan också kan göra din egen:

  1. I Portici, Bologna
  2. Masseria Palombara, Oria
  3. Grand Hotel et de Milan, Milano
  4. W Rome, Rom
  5. Pensione Bencista, Florens
I Portici Hotel, Bologna, Italien

Österrike redo för vintersäsongen

Med innovativa förbättringar och nya spännande faciliteter på plats, satsar skidorterna i Österrike på att göra vintersemestern till en ännu bättre upplevelse. Här är några av de senaste nyheterna:

  • Arlberg inleder säsongen med en ny 8-personers gondollift i Stuben.
  • Zillertal har en ny 10-personers gondollift och en 2-personers stollift.
  • Kitzbühel välkomnar skidåkare med två nya 6-personers stolliftar.
  • Kühtai, nära Innsbruck, har en ny familjevänlig kälkbana (över 1 300 meter)
  • St. Johann in Tirol kan nu erbjuda ”Dynafit Skitourenpark”.

Orsa Grönklitt öppnar sina längdspår redan den 28 oktober

Orsa Grönklitt är stolta över att meddela att längdskidspåren kommer att öppnas för säsongen redan den 28 oktober. Till premiären börjar Orsa Grönklitt att lägga ut snön på Konstsnöspåret, cirka 1 km, och därefter fortsätter man att lägga ut snön så långt det räcker. Man räknar på totalt cirka 3 km spår till premiären den 28 oktober. Spåren kommer att vara i full maskinbredd, vilket möjliggör åkning i både skate- och klassisk stil.

Snart premiär för ljuspromenaden Winter Lights

Det nya och unika konceptet Winter Lights får nu premiär på Skansen i Stockholm. Besökare kan uppleva en spektakulär vandringsled av magiskt ljus och ljud. Den visuellt praktfulla och 1,5 kilometer långa promenaden öppnar den 27 oktober. För ändamålet förlänger Skansen sina öppettider till kl. 22 (gäller ej hela Skansen, utan just ljuspromenaden och butikerna). Julmarknaden som hålls varje adventshelg stänger vanligtvis kl. 16 men i samband med Winter Lights har den öppet till kl. 18.

Veckans reflektion

Intressant att resorna blivit kortare … Kan det bero på att man inte har så mycket tid, men ändå prioriterar att komma iväg? Vad tror du? ”Winter Lights” låter trevligt för övrigt. Vi planerar att gå på pressvisningen och återkommer om våra upplevelser!

Missade du förra resenyheterna? Läs Vett & etikett på flygresan och så campar vi i framtiden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev