Meny Stäng

Julmarknader i Sverige 2023 – 8 mysiga marknader med julstämning

Nu är det dags för julmarknader i Sverige 2023! Den här mörka tiden kan det vara riktigt mysigt att besöka en upplyst marknad fylld av delikatesser, hantverk och julstämning. Här hittar du tips på ett antal fina julmarknader i Sverige 2023.

Julmarknader i Sverige 2023

Visst kan det vara mysigt att strosa runt på en julmarknad, under november eller december? Vi har samlat tips på ett antal svenska julmarknader som är populära och välbesökta. Några av dem har vi besökt. I andra fall har vi besökt platsen, men en annan tid på året.

Svenska tomtar
Klassiska svenska tomtar

1. Jul på Skansen, Stockholm

Skansens julmarknad har anor ända sedan 1903. På marknaden hittar du ett 70-tal bodar fyllda med delikatesser och hantverk. Här kan du till exempel köpa marsipan, hemstöpta ljus och hantverk i keramik, ull, trä och textil. Dessutom kan du njuta av kolbullar, våfflor, brända mandlar och glögg.

 • Var: Skansen, Stockholm
 • När: Fredag-söndag 24 november–18 december
 • Mer info: www.skansen.se
Julmarknad på Skansen

2. Nora julmarknad, Nora

Nora Julmarknad arrangeras varje år den andra helgen i advent. Då fylls stadens centrum av marknadsstånd med hantverk, delikatesser och lokala produkter från regionens gårdar. Dessutom bjuds det på julstämning i genuin hantverksmiljö med öppna verkstäder, ateljéer och butiker samt julmarknad på området och i Bryggerihuset.

 • Var: Nora, Bergslagen
 • När: 9-10 december
 • Mer info: www.norajulmarknad.se
Mysiga Nora

3. Julmarknad i Gamla stan, Stockholm

Julmarknaden i Gamla stan i Stockholm har sitt ursprung i de medeltida marknaderna, och dagens julmarknad startade år 1837. I år hittar du 41 bodar här som säljer allt från delikatesser och godis till hantverk, till exempel i form av konstsmide och keramik.

 • Var: Stortorget, Gamla stan, Stockholm
 • När: Varje dag, 25 november – 23 december, kl. 11-18
 • Mer info: www.stortorgetsjulmarknad.com
Julmarknad i Gamla stan
Julmarknad i Gamla stan i Stockholm

4. Huseby Bruk julmässa, Småland

Huseby Bruk Julmässa är en av Sveriges och Nordens största julmarknader. Här hittar du utställare med genuint hantverk och småskaligt tillverkad mat. Dessutom finns den Gamla Smedjan, brukshandeln och biskopshuset med keramik. På kvällen lyses platsen upp med granar och marschaller.

 • Var: Huseby bruk, Småland
 • När: 11-19 november
 • Mer info: jul.husebybruk.se
Huseby bruk på sommaren

5. Jamtli julmarknad, Östersund

Jamtli Julmarknad, i Östersund, bjuder på julstämning med historiska gårdar och över 200 lokala hantverkare på plats. Varje år lockas drygt 22 000 besökare Jamtlis julmarknad, som sker under tre intensiva dagar fredag till söndag.

 • Var: Östersund, Jämtland
 • När: 8-10 december
 • Mer info: www.jamtli.com
Vinter i Östersund

6. Julmarknad på Tjolöholms slott, Halland

Det är dags för den 36:e årliga julmarknaden på Tjolöholms slott, som pågår under helgerna från den 17 november till den 3 december. Julmarknad har blivit en tradition med tusentals juleljus, eldar och granar. Här hittar du aktiviteter för barnen, julmatsinspiration, hantverk och mycket mer.

 • Var: Tjolöholms slott, Halland
 • När: 17-19 november, 24-26 november samt 30 november-3 december
 • Mer info: www.tjoloholm.se/julmarknad
Tjolöholms slott
Vackra Tjolöholms slott, på sommaren

7. Jul i Kosta, Småland

Kosta Julmarknad är en härlig upplevelse fylld av charmiga marknadsbodar med hantverk och delikatesser. Dessutom finns här all glaskonst, alla miljoner juleljus och förstås alla speciella småländska matupplevelser.

Nyhetsbrev
 • Var: Kosta, Småland
 • När: 11 november – 30 december (julafton stängt)
 • Mer info: destinationkosta.se
Kosta julmarknad

8. Julmarkand vid Falu gruva

Julmarknad arrangeras som vanligt vid Falu gruva andra söndagen i advent, den 10 december i år, från klockan 10 till 17. Då finns hundratals utställare på plats på Gruvplatsen och du hittar allt från lokalt hantverk till delikatesser från olika delar av Dalarna.

 • Var: Gruvplatsen, Falu Gruva, Dalarna
 • När: 10 december
 • Mer info: www.falugruva.se
Falu gruva
Vid Falu gruva, en annan tid på året

Fler tips på julmarknader i Sverige 2023?

Har du fler bra tips på julmarknader i Sverige 2023? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev