Meny Stäng

Julens resmål och Östersjöns nya nöjeskryssare

Då var det måndag igen, och vi presenterar i vanlig ordning resenyheter här på FREEDOMtravel. Nu börjar det lacka mot jul, så denna vecka handlar det bland annat om vart svenskarna reser över jul och nyår.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hit åker svenskarna för att fira jul

Svenska resenärer väljer återigen att fira jul på varmare breddgrader. Enligt färsk bokningsstatistik från resebyrån Ticket söker svenskarna trygghet och solsäkra alternativ när de planerar sin julsemester. Intressant nog har Malaga klättrat till en fjärde plats i år, från att inte alls ha varit med bland de populäraste destinationerna innan pandemin. Dessutom har Berlin och Zürich gjort premiär på topp tio listan. Här firar svenskarna helst jul:

 1. Gran Canaria
 2. Bangkok
 3. Phuket
 4. Malaga
 5. Teneriffa

Storstäder i topp när svenskarna bokar julresor

Över jul och nyår är det framför allt storstäder som London, Amsterdam och Paris som lockar, men även värmen med resmål som Thailand och Gran Canaria. Det visar statistik från online-resebyrån Travellink, som sammanställer data från över 700 flygbolag. När det gäller 2024 är det delvis nya platser som lockar såsom Prag, Dusseldorf, Dublin, Riga och Helsingfors. Hit reser flest svenskar under jul och nyår:

 1. London
 2. Amsterdam
 3. Paris
 4. Barcelona
 5. Malaga

M/S Birka Gotland blir Östersjöns nya nöjeskryssare

I augusti presenterade rederierna Viking Line och Gotlandsbolaget en helt ny gemensam satsning på kryssningstrafik mellan Stockholm, Mariehamn och Visby. Nu står det klart att Östersjöns nya nöjeskryssare kommer att heta Birka Gotland. Kring påsk 2024 avgår premiärkryssningen från Stockholm till Mariehamn, för att under vår och sommar även gå via Visby på utvalda avgångar. Därefter utökas resmålen successivt under sommarhalvåret med flera populära destinationer såsom Härnösand, Ystad, Bornholm och Riga.

Biljetterna har släppts till MSC World Cruise 2026

Varje år genomför MSC Cruises en världsomsegling och nu har biljetterna släppts till MSC World Cruise 2026. Den 119-dagar långa världsomseglingen startar i Medelhavet januari 2026 och tar resenärerna till fem kontinenter, 32 länder och 47 destinationer. Resenärerna får bland annat uppleva platser såsom San Francisco, Honolulu, Auckland, Sydney, Manila, Tokyo och Dubai. 

Countryside satsar på juligaste hotellrummet

Countryside Hotels lanserar nu årets juligaste hotellrum. Hotellrummen med temat ”all-in Christmas” har designats av hotellens medarbetare med instruktionerna att inte hålla tillbaka på något sätt. De medlemshotellen som erbjuder rummen är Eriksbergs Hotell & Safaripark, Aspenäs Herrgård, Brösarp Gästgifveri och Villa Sjötorp. Det tillkommer ingen extra kostnad för gäster som väljer julrummen i sin bokning.

Aurora Safaris vinner Stora turismpriset 2023

Aurora Safaris har utsetts till vinnaren av Stora turismpriset 2023. Det norrbottniska företaget hyllas för sitt bidrag till att sätta Sverige på världskartan. Från att ha startat som världens första arktiska vinterglamping, har Aurora Safari ett decennium senare expanderat till att omfatta tre naturnära lodger och ett brett utbud av arktiska natur- och kulturupplevelser.

Choklad-feber i filmvärlden – momondo listar upplevelser

Det råder chokladfeber denna vecka då nyinspelningen av Wonka har premiär på vita duken, och världens kanske mest kända chokladmästare äntligen gör sin comeback. I samband med detta vill momondo nu tipsa om 5 destinationer som varje chokladälskare bara måste känna till.

 • Churros och choklad i Barcelona – chokladbutiken Bubo, churros med smält choklad och chokladmuseet “Museu de la Xocolata”
 • Chokladhistoria i filmisk fabrik i Köln – chokladtillverkaren Stollwerck och Kölns massiva chokladmuseum
 • Choklad på italienskt vis i Chocolate Valley, Toscana – handgjorda praliner i Toscana-stil med lokala italienska smaker
 • Kakaobönor i L’hermitage – fabriken (och skolan!) Cité du Chocolat Valrhona à Tain-l’Hermitage är ett måste
 • Chokladsafari i världsklass i Zurich – världens största chokladfabrik på Schokoladenplatz och chokladsafari hos lokala tillverkaren Garçoa

Veckans reflektion

När det gäller topplistor över populära resmål så chockerar de sällan. Svenskar gillar Spanien, Thailand och europeiska storstäder. Vi kan förstå det i och för sig, men visst kan det vara kul att prova ett alternativt resmål ibland, eller?

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Riksdagsnätverk för camping – och nästa års resetrender

Prenumerera på vårt nyhetsbrev