Meny Stäng

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan – en konstupplevelse

Tunnelbanan i Tasjkent, huvudstaden i Uzbekistan, är en av de största sevärdheterna i staden. Tunnelbanesystemet byggdes under Sovjettiden och är rikligt utsmyckat med mosaiker, muralmålningar och ljuskronor. En stor sevärdhet helt enkelt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan

Vi skrev för en tid sedan om konsten i Stockholms tunnelbana, som är väl värd att spana in. En annan fascinerande tunnelbana är den i Tasjkent, alltså huvudstaden i Uzbekistan.

Tunnelbanan i Tasjkent byggdes under 1970-talet, under Sovjettiden, och har därefter kompletterats med nya stationer. Alla stationer är vackert dekorerade med material som glas, marmor och granit, och varje station har ett eget tema.

Fram till 2018 var det förbjudet att fotografera i tunnelbanan, vilket förklarades med säkerhetsaspekter eftersom platsen också fungerar som skyddsrum. Men, Uzbekistan har moderniserats och öppnat upp, och idag är man alltså välkommen att ta med sin kamera.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan

Vi besökte tunnelbanan i Tasjkent under en pressresa, som vi nyligen gjorde till Uzbekistan. Nedan ser du två fantastiskt fina foton av den finska resebloggaren och fotografen Veera Papinoja, från Veera Bianca.

Att besöka tunnelbanan i Tasjkent

Så, hur är det att besöka tunnelbanan i Tasjkent? Vi hade med oss en guide, så vi behövde inte fundera så mycket. Det som krävs är hur som helst att man löser en biljett, vilket man kan göra i en biljettlucka.

Kassa

Därefter är det bara att gå ner i tunnelbanan och resa till de stationer man önskar. Ett tips kan vara att undvika rusningstrafik, eftersom det är mycket människor på de folktäta stationerna då.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan

Turism blir mer och mer vanligt i Uzbekistan, men det är fortfarande lite “i sin linda”, vilket gör att man kan väcka intresse som turist. En ung uzbekisk kvinna kom fram till oss i tunnelbanan och såg chansen att öva sin engelska, och få intressant utbyte med människor från andra delar av världen.

Stationen Kosmonavtlar

Vår guide tog med oss till fem av de 50 stationerna i tunnelbanesystemet. Den första stationen var Kosmonavtlar, som har rymd-tema.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan

Denna station hedrar sovjetiska kosmonauter, såsom Yuri Gagarin and Valentina Tereshkova, den första mannen och den första kvinnan i rymden.

Stationen Uzbekistanskaya

Den andra stationen vi besökte heter Uzbekistanskaya, vilket helt enkelt betyder Uzbekistan. Denna station har en lite renare design, med stora vackra lampor i taket.

Stationen Alisher Navoi

Stationen Alisher Navoi är uppkallad efter en känd uzbekisk författare från 1400-talet. Navoi anses vara grundaren av den uzbekiska litteraturen och hade även stor inverkan på konst och arkitektur. De turkosa bilderna på stationens väggar visar hans berättelser, medan det kupolformade taket speglar stilen på de byggnader som uppfördes under hans tid.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan - Alisher Navoi

Stationen Pakthakor

Nästa station vi besökte var Pakthakor. Denna station har tema “bomullsplockare”, vilket syftar på ett Uzbekistan har en av världens största bomullsindustrier. Bomull har smeknamnet “vitt guld” i Uzbekistan och stationen är dekorerad i blått, vitt och guld.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan - Pakthakor

Stationen Mustaqillik Maydoni

Stationen Mustaquillik Maydoni – Självständighetstorget – är en av de absolut mest pampiga stationerna.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan - Mustaqillik Maydoni

Designen, med höga marmorpelare och vackra ljuskronor, för tankarna snarare till en balsal än en tunnelbanestation.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan - Mustaqillik Maydoni

Namnet på stationen har en spännande historia att berätta. När stationen öppnade första gången, 1977, hette den Lenin Maydoni (Lenintorget), vilket också var namnet på torget ovanför. När Uzbekistan blev självständigt bytte både torget och stationen namn, till Självständighetstorget.

I denna mäktiga miljö passade vi på att ta ett foto på hela gänget, det vill säga vår grupp av journalister och resebloggare från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Tunnelbanan i Tasjkent i Uzbekistan - Mustaqillik Maydoni

Mer att se och göra i Tasjkent och Uzbekistan

Tunnelbanan i Tasjkent är som sagt en av de största sevärdheterna i Uzbekistans huvudstad, men det finns självklart mer att se och göra i Tasjkent. Du kan bland annat se imponerande byggnader, besöka marknader och äta nationalrätten plov.

Du kan också shoppa i Uzbekistan och uppleva natur i Uzbekistan. Dessutom kan du ta höghastighetståget Afrosiyob till fantastiska historiska städer såsom Samarkand och Buchara.

Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Fakta om tunnelbanan i Tasjkent

  • Plats: Tasjkent, huvudstaden i Uzbekistan (Engelska: Tashkent)
  • Invigning: 1977
  • Antal linjer: 4
  • Antal stationer: 50
  • Längd: 70,4 kilometer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev