Meny Stäng

Njut av solen – och lev längre

Annons

Vi behöver solen! I en ny svensk veteskaplig studie konstateras att kvinnor som undviker sol har dubbelt så hög dödlighet jämfört med dem som solar. Eftersom jag är forskningsnörd själv har jag läst hela artikeln i Journal of Internal Medicine och inte bara tidningsnotiserna. Här är resultatet i korthet!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stor studie

Man har följt över 29500 svenska kvinnor under en 20-årsperiod. Detaljerad information om solvanor samlades in vid baslinjen med enkät, tillsammans med information om andra riskfaktorer.

Omvänt samband mellan dödlighet och sol

Över 2500 av kvinnorna dog under perioden, och det visade sig finnas ett omvänt samband mellan dödlighet och exponering för sol. Dödligheten var dubbelt så hög bland de som undvek sol jämfört med dem som var mest exponerade för sol. Deltagarna var främst kvinnor med skandinavisk hudtyp, och man tror att risker med att undvika sol kan vara ännu större för kvinnor med annat ursprung.

D-vitamin skyddar

Möjliga förklaringar kan vara att D-vitamin skyddar mot sjukdomar eller att exponeringen aktiverar kroppens melatoninsystem, vilket också kan vara skyddande. Forskarna diskuterar att de svenska riktlinjerna för solande, som utgår från australisk/brittiska riktlinjer, kan passa i länder med högt UV index, som i norra Australien.

För mycket sol är skadligt

De menar att riktlinjerna däremot kanske inte passar i ett land som Sverige. Studien indikerar att vi behöver solen, men alltför intensivt solande är förstås fortfarande förknippat med risker för hudcancer. På Sveriges Radios hemsida säger docent Pelle Lindqvist att de som översolar och bränner sig har en ökad risk för melanom, men att man gärna ska sola en kort stund varje dag.

Njut av solen!

Så passa på att njuta av solen idag vetja! Solen lyser redan nu på morgonen, och förhoppningsvis får vi en fin dag. Vi ska försöka snappa upp några strålar under dagen. Ikväll blir det däremot bio med förhandsvisning av den australiska filmen Tracks. Vi återkommer med en recension förstås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev