Meny Stäng

Resa runt i Vietnam – tips från oss och våra bloggkollegor

Annons

Nu har vintern kommit till Sverige och det är skönt att drömma sig bort. Idag drömmer vi oss till Vietnam, som vi besökte 2007. Vi tipsar om att resa runt i Vietnam, från norr till söder, med lite hjälp av våra resebloggkollegor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Myllrets Hanoi

Vi flög till Hanoi och bodde på ett ganska lyxigt hotell, som vi tyvärr inte minns namnet på. Och vet ni vad vi gjorde? Vi gifte oss! Man kunde välja på den långa (en minut) eller korta (en halv minut) ceremonin, och vi slog till på den långa. Enkelt och fint på svenska ambassaden, med ambassadören, ett vittne, blommor och bubbel.

gifta sig i vietnam

Det vi i övrigt minns mest av Hanoi är trafiken. Mopparna kör säkert tio i bredd och strömmen av moppar tar aldrig slut. Att ta sig över en gata är ett våghalsigt projekt. Man måste helt enkelt gå rakt ut, i lugn och jämn takt, och låta mopparna köra runt en …

En liten bakgata i Hano
En liten bakgata i Hanoi (med lugnare trafik)

Vackra Halong bay

Utanför Hanoi, vid kusten, ligger Halong bay. Om det kan kännas lite hektiskt och stressigt i Hanoi är Halong bay raka motsatsen. Här är det lugnet som råder. Luften är fuktigt varm och träbåtarna glider ljudlöst mellan de höga sockertoppsbergen. En helt perfekt destination för vår smekmånad!

Ibland stannar man för att bada eller besöka en grotta. Sedan kan man återvända till det stilla båtlivet och kanske inta en god vietnamesisk middag medan man njuter av utsikten. Läs gärna vår artikel om semester i Vietnam – Hanoi och Halong bay.

Vietnam berg

Charmiga Hoi An

Hoi An har länge varit en klassisk backpacking-destination, men är verkligen värd ett besök. Vi hade bara tänkt stanna några dagar, men vi lärde snabbt känna några vietnamesiska tjejer (våra skräddare) som tog med oss på teater, nattklubb, karaoke och dessutom bjöd hem oss på middag. Mer gästvänliga människor får man leta efter! Vi blev kvar två veckor …

Skräddare i Vietnam

I Hoi An kan man framför allt sy upp och handla kläder av de otaliga skräddarna, men också gå runt på den livliga marknaden, gå en matlagningskurs, åka till stranden, göra en båtutflykt eller besöka de hinduiska tempelruinerna i My Son.

Läs gärna vårt reportage om 10 saker att göra i Hoi An. Läs också gärna mer hos resebloggaren Come Fly with Me som skrivit om tre barnvänliga restauranger i Hoi An.

Resa runt i Vietnam
Vill du resa runt i Vietnam? Missa inte grönsaker på marknaden i Hoi An

Att resa runt i Vietnam – fler ställen

Vi tog oss aldrig söder om Hoi An, men också där finns massor att se och uppleva. Vi har tagit hjälp av våra resebloggarvänner och kan därför tipsa om många fler ställen som är värda att besöka för dig som vill resa runt i Vietnam:

  • Mui Ne är en fiskeby och badort längs östkusten. Hos resebloggaren Ladies Abroad kan du läsa om stranden Mui Ne.
  • Ho Chi Minh city (f.d. Saigon) ligger i södra Vietnam och är, trots att det inte är huvudstaden, landets största stad. Följ med Discovering the planet på upptäcktsresa i Ho Chi Minh city. Ladies Abroad har bland annat också tips om Skybarer i Saigon.
  • Mekongdeltat är en region i sydvästra Vietnam där Mekongfloden mynnar ut i havet via ett nätverk av flodarmar. Ladies Abroad har skrivit om Mekongdeltat och Discovering the planet har berättat om den flytande marknaden.
  • Puh Quoc är Vietnams största ö och ligger nära gränsen till Kambodja. Hos Ladies Abroad kan du bland annat läsa om stranden Bai Sao.

Fantastisk mat och fina stränder

Vi älskade maten i Vietnam. Maträtterna är smakrika, utan att vara starka. En favorit är de färska vårrullarna, som alltså inte är friterade utan bara sååå fräscha och goda. I Hoi An blev vi också förtjusta i en väldigt enkel nudelrätt som man kunde få precis överallt, utan att betala många kronor.

kryddor i vietnam

Vi avslutar med en bild på stranden i Hoi An. Inte trångt direkt, även om det var perfekt sol- och badväder. Jag tror nästan att vi var ensamma på den där stranden, och vietnameserna i baren skyndade sig med våra beställningar, medan de skyddade sig med hattar och handskar. De ville ju för allt i världen inte bli solbrända …

Strand Vietnam
Inte så trångt på stranden i Hoi An i Vietnam

Prenumerera på vårt nyhetsbrev