Coronavirusets spridning ökar och ökar. Nu sprids viruset Covid-19 inte bara i Kina, utan också i Sydkorea, Iran och vissa delar av Italien. Hur vet man vad som händer härnäst? Vågar man ge sig ut och resa över huvud taget?
Innehållsförteckning
Coronaviruset – Covid-19
Coronaviruset som sprids över världen, med ursprung i Kina, har nu fått namnet Covid-19. Vi skrev om coronaviruset den 1 februari, då sammanlagt 9800 fall av viruset hade diagnosticerats. Nu har siffran nästan tiodubblats och vi har sett spridning av viruset på så nära håll som i Italien. Vad ska man tänka om coronavirusets spridning nu? Vågar man resa någonstans alls?
Coronavirusets spridning
Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste sammanställning (25 februari) har mer än 80 000 fall av det nya coronaviruset diagnostiserats och 2698 personer har avlidit till följd av infektionen.
Runt 97 procent av alla fall finns i Kina (rapporterat 25 februari), men smittade finns också i andra delar av världen. På senare tid har smittspridning rapporterats i vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran, vilket kan tolkas som oroande.
Den här informationen blir förstås snart inaktuell, men du kan läsa kontinuerliga uppdateringar på Folkhälsomyndigheten och på ECDC:s webbsida. Du hittar också en interaktiv karta på Gisanddata, som visar coronavirusets spridning och som uppdateras kontinuerligt.
Avrådan från resor till Kina
Den 17 februari ändrade UD sin avrådan angående resor till Kina. UD avråder nu från alla resor till Hubei-provinsen. De avråder vidare från icke nödvändiga resor till övriga Kina, med undantag för Hongkong och Macao. Avrådan gäller tills vidare.
Coronavirusets spridning i övriga världen
Även om Folkhälsomyndigheten fortfarande bedömer risken för smittspridning som låg inom Sverige, så bedömer man nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av coronaviruset utomlands, vilket beror på den senaste tidens utveckling. Förutom Kina rapporteras smittspridning av Covid-19 i följande länder och områden:
- Sydkorea
- Iran
- Följande regioner i Italien: Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto
Det finns ingen officiell avrådan från att resa till dessa länder och områden, men om man varit här och kommer hem med hosta, andningssvårigheter eller feber bör man ringa 1177 Vårdguiden för bedömning.
Smittspridning har inte rapporterats på detta sätt i andra länder, även om människor insjuknat på många håll, till exempel i Japan, Singapore, Thailand, Taiwan, Malaysia, USA, Australien, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.
Vågar man resa?
UD avråder för närvarande (25 februari) inte till några andra länder än Kina, med anledning av coronaviruset. Detta kan förstås ändras, och du kan alltid kolla aktuell status på webbsidan UD Avråder.
Sedan kan det ju kännas mer eller mindre bra att besöka vissa destinationer, beroende på hur läget ser ut. Coronavirusets spridning ökar fortfarande, och det är förstås svårt att förutspå precis hur det utvecklar sig. Vi är inte generellt oroliga att resa, men vi är förstås inte sugna på områden med smittspridning och vi följer utvecklingen noga.
Hur tänker du om Coronavirusets spridning?
Vad tror du om coronavirusets spridning? När når det sin topp, och hur stort hinner utbrottet bli innan dess? Hur tänker du kring att resa i dessa tider?
Fakta om Coronaviruset – Covid-19
- Symptom: Luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka, men några får svårare symptom och dödsfall inträffar.
- Dödlighet: WHO uppskattar i dagsläget dödligheten till 1-2 procent.
- Inkubationstid: 2-14 dagar
- Vaccin: Finns inte
- Behandling: Behandlingen inriktar sig på att stödja funktionen hos organ, som lungor och njurar.
SMITTSPRIDNING och skydd
- Så smittar sjukdomen: Genom kontakt med smittade människor eller genom hosta och nysningar, så kallad droppsmitta.
- Så smittar sjukdomen inte: Erfarenhet från liknande tidigare utbrott visar att virus inte smittar via paket/post.
- Då smittar man: Covid-19 smittar när man är sjuk samt i samband med insjuknandet. Enligt den kunskap som finns just nu smittar man inte under inkubationstiden.
- Så länge överlever viruset utanför kroppen: Under begränsad tid och under särskilda betingelser (ännu inte helt klarlagt).
- Spridningsrisk i Sverige: Bedöms för närvarande som mycket låg.
- Så skyddar man sig: Tvätta händerna eller använda handsprit, undvika kontakt med smittade personer, inte röra vid ansiktet/ögonen. Munskydd skyddar inte den som är frisk från smitta, men den som är sjuk kan i viss utsträckning skydda omgivningen med munskydd.
- Mer info: Frågor och svar hos Folkhälsomyndigheten
Alla bilder i inlägget är lånade från Pixabay
Ann säger:
Det är en svår fråga, klart att man vill fortsätta att resa precise son vanligt, men jag skulle ljuga om jag sa att jag tittade på resmål med hög smittspridning… självklart väljer jag mina resmål med omsorg, men jag slutar inte att resa.
26 februari 2020 — 6:52
Berit ”desires” säger:
Själv fick jag – e svår maginfektion på resa – f 1 år sedan den tuffa neurologiska förlamningssjukdomen Guallain Barre! (Drabbar BARA ca 200 om året i Sverige!) OCH jag är fortfarande delvis handikappad o starkt påverkad av den!
….har ytterligare autoimmuna sjukdomar, därför mer mottaglig säger neurologerna!
……har bokad resa framöver, men dottern ber mig avboka pga detta!!
……dottern som fn befinner sig på Teneriffa o bor bredvid hotellet där 1000 personer är satta i karantän pga 1 italienare hade coronaviruset igår! (Idag uppges 4 italienare)
…..så kanske just jag bör skippa att resa ett tag! ??
26 februari 2020 — 10:08
Helena säger:
Berit, åh har du drabbats av den sjukdomen, vad jobbigt! Jag minns mycket väl när vi läste om den under neurologikurserna, eftersom den är så speciell.
26 februari 2020 — 17:13
Angela säger:
Är det nån som nyligen har varit i Lissabon? Hur är situationen men där? Vi har redan köpt flygbiljetter till den 7 mars……….,,,,,,,,
28 februari 2020 — 16:43
Helena säger:
Ann, Att ha koll på läget dit man funderar på att resa är ju alltid bra!
26 februari 2020 — 17:11
Madeleine Krans - First Morning säger:
Eftersom vi nyss kom hem från Thailand och innan dess reste runt i
bl a Vietnam känner vi oss inte särskilt sugna på att resa överhuvudtaget. Och det beror enbart på Coronaviruset. Vi upplevde ingen hysteri i Thailand, är inte oroliga direkt. Men nog träffade vi en hel del kineser på vår resa, bodde på x antal hotell tillsammans med kineser etc. Hade lika gärna kunnat smittas. Tänker att vi nog avvaktar med att resa nu, att vi åkte från Sydostasien i grevens tid. Nu stannar vi hemma ett bra tag. Hade det inte varit för Coronaviruset så hade nästa resa redan varit planerad.
26 februari 2020 — 7:40
Helena säger:
Kan förstå er känsla då, och kanske skönt att vänta nu och se hur det utvecklar sig!
27 februari 2020 — 19:34
Lena i Wales säger:
Teneriffa är också nu drabbat.
Har tagits upp mycket på nyheterna i Spanien.
Svårt att säja vad man ska göra, överlåter det åt experterna.
26 februari 2020 — 9:18
Helena säger:
Vi tänker lite likadant. Vi följer utvecklingen och eventuella varningar från myndigheterna.
26 februari 2020 — 17:18
Monica säger:
Jag kommenterade i den här frågan redan när den togs upp första gången. Och upplevde att nog många tyckte att jag både tog i och överdrev. Flera skrev”nej jag är inte rädd”. ”Nej jag bokar inte bort min Thailandsresa, det är ingen fara” (stort kinesiskt turistland!).
Då står ändå experter redan då i tv och avråder från just resor till Asien eller till länder med begränsade sjukvårdsresurser. ”Undvik att flyga överhuvdtaget om det inte är absolut nödvändigt, vänta några månader tills man ser hur det här utvecklas..” Inte hjälper det. Nu sitter folk i karantän på hotell på Teneriffa, viruset manifesterar sig och sprider sig timme för timme i Europa med början i Italien vilket ingen räknat med.
Att då under de här omständigheterna bege sig till en fullsatt flygplats, tränga ihop sig i ett plan där man delar luft i timmar med okända potentiella smittbärare känns ju helt skruvat. Det är ju precis såhär viruset sprids. ”Det flyger och känner inga gränser” som en expert uttryckte det.
Jag kommer till Sverige efter tio år i Frankrike. Det har präglat mig. Där har man erfarenhet av två världskrig och ständiga katastrofer av olika slag. Man är välorganiserad, förberedd, utrustad och agerar snabbt och professionellt. Man informerar föredömligt och där sätts inte några misstänkt smittade i frivillig hemmakarantän – de tas om hand och isoleras under mycket proffsiga förhållanden.
Det oroar mig att bo i Sverige med bristande resurser, dålig insikt, sjukvårdskris och dubbla budskap från politiker, myndigheter och infektionsläkare.
26 februari 2020 — 10:11
Helena säger:
Hur orolig man känner sig är ju olika. Min upplevelse, av att ha delat två inlägg om detta på Facebook, är att människors reaktioner går åt väldigt olika håll.
26 februari 2020 — 17:25
Monica säger:
Hur orolig man känner sig är inte enbart en läggningsfråga. Det beror också på hur pass påläst man är och hur man tar till sig och anpassar sig efter det man informeras om. Jag skickade dig nyss ett mail med citat från expert från morgondagens SvD som säger att om man inte nödvändigtvis måste resa ska man heller inte göra det nu. Samtidigt som nya fall i Europa inklusive i Sverige just nu rapporteras in timme för timme kritiseras Folkhälsomyndigheten återigen för att ha tonat ner hela situationen och de verkliga experterna, läkarna, är ytterst kritiska till hela den svenska hanteringen och möjligheterna för vården att klara en ytterligare spridning. För mig personligen är det fullkomligt obegripligt att man ens kan fundera i termer av att ge sig ut i världen just nu om det inte absolut behövs. Många företag förbjuder ju också sina medarbetare att resa och kontakter ska ske via Skype och sociala medier. Jag ser också det du beskriver – folk reagerar åt två håll. Jag är definitivt åt det restriktiva hållet men så har jag arbetat med den här sortens frågor också. Om det nu är det som är skillnaden.
26 februari 2020 — 21:16
Ama de casa säger:
Hmm… Hur kan UD undanta Hongkong och Macao i sin avrådan att resa till Kina? Dom är ju liksom omringade av Kina och dessutom kom smittan ombord på Diamond Princess när dom tog upp en smittad person just i Hongkong…
Spridningen är väldigt oroväckande. Vi hade börjat snegla på en kryssning i trakterna kring dom värst drabbade trakterna. Den sneglar vi inte längre på, inte när läget är som det är.
Men vi slutar inte resa såklart. Fast först måste Anders bli bra i sin brutna arm 🙂
26 februari 2020 — 10:45
Helena säger:
Din fråga om Kina där är lite intressant. Ingen aning faktiskt?
27 februari 2020 — 19:35
Marias memoarer säger:
Det är ju omöjligt att förutspå var större utbrott plötsligt kan dyka upp, men jag bokade ändå min vårweekend nyss (eller egentligen strax innan jag fick höra om dessa utbrott). Inte till Italien dock, och det var ju tur för det känns helt enkelt inte riktigt sunt att överväga landet just nu trots att det ju naturligtvis kan vara så att allt är över där om ett par månader.. Det enda som egentligen finns i min makt och är värt att fundera på just nu är hur min reseförsäkring kommer fungera ifall platsen skulle få ett utbrott och jag inte kan resa dit. Borde ringa och fråga om jag behöver en tilläggsförsäkring kanske ? Och så har jag bokat lägenhet istället för hotell/hostel, det känns också lite klokare just nu ? Större risk att ett hotell isoleras än att en hel ort gör det.
26 februari 2020 — 10:52
Helena säger:
Man får följa utvecklingen noga helt enkelt. Italien känns ju inte så lockande precis nu, i varje fall inte norra delen, sedan får man ju se vad som händer framöver.
27 februari 2020 — 19:36
Maggan säger:
Vi reser ner till Alicante om en vecka och kommer inte bo på hotell. Vi hoppas på att det ska gå bra. Lite mer orolig för min son som ska till Milano och vidare upp i alperna.Milano tillhör ju de områden i Italien som är drabbat. Vi håller tummarna på att det ska funka, de är ju unga och friska.
26 februari 2020 — 12:57
Helena säger:
Man får följa utvecklingen noga helt enkelt. Nu när man är medveten kan man ju också försöka vara noga med handhygien, och att inte vara för nära andra människor.
27 februari 2020 — 19:37
pilla säger:
Jag planerar i dagsläget inte sluta resa (reser i jobbet nästan hela våren). Kan bli sjuk hemma med. Bättre att satsa på att hålla god hygien, vara ute i friska luften, äta bra mat och motionera.
26 februari 2020 — 14:29
Helena säger:
Visst kan man bli sjuk hemma också. Skillnaden när man reser är ju kanske att man vistas med många andra på bussar, flygplatser etc. Men än så länge är det ju bara vissa specifika platser som är mer drabbade.
27 februari 2020 — 19:38
Nils-Åke Hansson säger:
Är Coranavirus ett biologiskt vapen utvecklat av kineserna som heter Wuhan-400?
The Eyes of Darkness Författare Dean Koontz
26 februari 2020 — 15:16
Helena säger:
Spännande sammanträffande med Wuhan om inte annat!
27 februari 2020 — 19:42
BP säger:
Visst blir man aningen tveksam, åtminstone jag. Hade viruset “stannat” i Asien hade jag nog inte brytt mig så mycket, men det kryper ju närmare och närmare (Italien, Teneriffa). Och jag vet ju inte om personen i kassakön/på rulltrappan har varit i något av länderna som drabbats. Nej, just nu stannar jag hemma och hoppas att Sverige inte drabbas av fler fall än det som upptäckts i Jönköping.
PS. Gick in på ett apotek i lilla Mörby Centrum igår. Frågade på plij om de hade munskydd. Fick ett skratt som svar – nej, de är slut. DS.
26 februari 2020 — 18:28
Helena säger:
Ja, det ganska stora utbrottet i Italien gör ju att det hela känns mer osäkert, helt klart.
27 februari 2020 — 19:43
Monica säger:
Berit, låter klokt att stanna hemma ett tag. Guillain Barré- sjukdomen har jag diagnostiserat ett antal gånger under min karriär inom klinisk immunologi och kände sorg varje gång och glädje när jag såg att det stannade vid misstanke. Men behandling har utvecklats och det går oftast till läkning numera men tar tid. Vet inte om du drabbades via luftvägsinfektion alt tarminfektion men detta virus Influensa A H1N1 ger ju om den går vidare till lungorna en oftast dödlig utgång p g a att viruset fäster på och dödar alveolerna som ska ge oss nytt syre till fortsatt andning. ECMO är det som måste sättas in men sådana konstgjorda lungor finns inte i överflöd direkt. Du har en klok dotter, tänkte skriva att du ska rådfråga en läkare men tyvärr är kunskaperna mycket varierande. Ta hand om dig.
27 februari 2020 — 18:56
I Monica säger:
Och min namne Monica som skriver här har kloka insikter och jag är lite förvånad över folks “tro”, helt utan kunskap o vetenskap utan just en tro. Lite lustigt nästan men farligt för det är ju p g a detta som viruset sprider sig. Lite intressant med Nils-Åkes kommentar, känner till det som skrivits, men korrekt info finns bland virologer och den är att i denna stad forskas på just detta virus intensivt och finns därmed på laboratorierna, högrisk hoppas jag men kan något gått fel? Och dessuton finns ju möjligheter att inte bara ha tankar att göra vaccin i godhetens namn … Nu kallar jag mig för I Monica, var jag som skrev till Berit. Får önska alla trevliga resor med hopp om att få resa hem igen. Måste bara tillägga att Anders på Folkhälsomyndigheten är mer som ett skämt. Vad företrädaren Linde skulle behövas! Virolog, professor på KI, chef för svenska influensacentrum inom WHO, stort namn internationellt med 200 vetenskapsartiklar, aktiv idag men måste få efterträdare när hon nådde pensionsåldern tyvärr.
27 februari 2020 — 19:28
Helena säger:
Så bra att du förtydligade att detta är en till Monica 😉 Tack för dina kommentarer!
27 februari 2020 — 19:45
Patrick säger:
Vi åker till Teneriffa den 31 mars till Puerto del la cruze man kan ju bli sjuk var som helst.
05 mars 2020 — 7:05
Alexsnder säger:
Vi har bokat en resa till Barcelona mitt i juli. Finns risken att man kan smitas av coronavirus den här månad?
Vi är en familj med två barn lite oroliga att resa till Spanien.
11 mars 2020 — 20:23