Meny Stäng

Risker på resan – är coronapaniken överdriven?

Det finns alltid risker på resan, även i icke-coronatider. Man kan råka ut för olyckor, bli biten av giftiga djur, överfallas av rånare eller kanske drabbas av någon tropisk sjukdom. Just nu är det förstås risken för att smittas av coronavirus de flesta tänker på. Vi vill absolut inte förminska problemet eller riskerna. Men hur är det, är coronapaniken överdriven?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Coronavirusets framfart

Det nya coronaviruset, Covid-19, benämns som en samhällsfarlig sjukdom och har i dagsläget (6 mars) drabbat drygt 100 000 människor världen över. De absolut flesta av dessa finns i Kina, men man kan nu också räkna till tusentals drabbade i Sydkorea, Iran och Italien. Siffrorna förändras förstås från dag till dag, och du kan kolla aktuellt läge här:

Det finns alltid risker på resan

Oro för Coronaviruset?

Det är svårt att förutspå exakt hur viruset kommer spridas, och i vilken utsträckning spridningen kan hejdas. Alla smittade blir inte allvarligt sjuka, men viruset kan vara riktigt tufft mot lungorna. Cirka 1-2 procent dör enligt preliminära uppgifter, och även om man själv klarar sig så finns ju risk att man smittar någon i ens närhet, som är mer känslig. Det är alltså inte konstigt att många känner oro.

Risker på resan - coronaviruset

behöver man känna panik?

Många är oroliga, men behöver vi känna panik? I Sverige har nu (6 mars) sammanlagt 101 personer smittats. Siffran kommer antagligen stiga, men det är för tidigt att säga om det blir en smittspridning i landet, eller om smittan kommer hållas relativt begränsad.

Vi ska naturligtvis ta kloka beslut för att inte sprida smittan vidare, och vi ska ta detta på allvar. Men behöver vi verkligen bunkra konserver för flera månader för att strax över 100 personer insjuknat? Kan det vara så att tidningarna spär på coronapaniken bara för att de vill ha klick – och på så vis tjäna pengar (genom betalvägg eller genom annonsörer som betalar per visning)?

Lite perspektiv

Ett vanligt år drabbas massor av svenskar av ”säsongsinfluensa” och flera hundra dör (har sett siffor på 200, 300-700 och ”upp emot tusen”), varav de allra flesta är äldre eller har andra riskfaktorer. Men får vi panik när säsongsinfluensan kommer? Nej, den har vi liksom vant oss vid.

Det finns förstås vissa viktiga skillnader mellan coronaviruset och säsongsinfluensan. Bland annat finns inget vaccin mot Covid-19, vilket gör att fler drabbas om smittan sprider sig, och att de som är känsliga inte kan skydda sig på samma sätt. Så, det finns anledning till oro. Men, kanske ska vi ändå sätta oss ner och ta några djupa andetag?

Risker på resan - coronaviruset

Coronaviruset och risker på resan

Hur läget är i Sverige är ju en sak, men vågar man då resa nu i coronatider? Det går ju inte att svara på rakt upp och ner, och det beror förstås på vart du ska resa, hur du ska resa och hur din hälsa är. Först och främst ska man förstås följa UD:s riktlinjer, vilket för närvarande (6 mars) innebär avrådan från:

 • alla resor till Hubei-provinsen i Kina
 • icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao
 • alla resor till Iran
 • icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana i norra Italien. 
 • icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea

UD avråder dock inte från alla områden där det är risk för smitta, utan främst från områden där effekterna och belastningen av den smittsamma sjukdomen är stor på samhället. Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om sin resa. 

Vi rekommenderar att man också själv håller koll på hur smittspridningen ser ut i olika länder (se länkar högre upp) och att man är noga med handhygienen. Sedan gäller det förstås att känna efter vad man själv är bekväm med.

Flygplats, foto: Pixabay

Andra risker på resan

Det här med hur man uppfattar risker på resan tycker vi är intressant. Även i icke-coronatider har vi människor en tendens att oroa oss för allt möjligt – men kanske inte alltid det som logiskt sett borde vara mest farligt. Jag tycker till exempel att det kan vara obehagligt att flyga, men är sällan orolig för att sätta mig i en bil, och hur logiskt är det? Vad av följande saker brukar du oroa dig för inför en resa, och vad tror du är mest farligt egentligen?

WIFI.se
 • Flygolyckor
 • Tropiska sjukdomar
 • Andra sjukdomar
 • Rån
 • Trafikolyckor
 • Båtolyckor
 • Drunkning
 • Andra olyckor
 • Farliga djur
 • Våldsdåd
 • Förgiftning
 • Naturkatastrofer
 • Annat

Vi har inget facit, men enligt Expressen dog till exempel 124 svenskar i Thailand 2015, och detta var mestadels på grund av trafikolyckor eller drunkning. Vi gissar att trafiken är en av de största riskerna på många resmål, men hur ofta hör man någon som oroar sig för just trafiken?

Risker på resan i trafiken

Resa trots risker på resan?

Vad vill vi säga med detta? Avskräcka alla från att resa för att man kan bli sjuk eller dö? Nej, inte alls! Faktum är att när man lever så riskerar man alltid att bli sjuk eller dö. Även när man är hemma i Sverige.

Riskerna kan ibland öka när man reser. Det kan finnas risker på vägen till eller på resmålet, man kanske lever annorlunda på semestern eller så har man helt enkelt sämre koll än hemma.

Man ska naturligtvis vidta försiktighetsåtgärder när det behövs, agera klokt och inte utsätta sig själv eller andra för onödiga risker. Men man får ju inte heller sluta leva. Det gäller att hitta en balans här. Hur tänker du?

Zanzibar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev