Meny Stäng

Corona i Sverige – när allting stänger ner

Annons

Nu har vi corona i Sverige, och från en dag till en annan känns det som att allting stänger ner. Konferenser, mässor och idrottstävlingar ställs in. Det mesta i vår almanacka har strukits och det är bara att anpassa sig till nya förutsättningar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Corona i Sverige

Nu finns det ingen tvekan om att vi har corona i Sverige. Totalt har nu 775 fall bekräftats i Sverige (13 mars). Många har smittats utomlands eller av personer som varit utomlands, men nu smittas personer också i Sverige. Siffrorna förändras förstås från dag till dag, och du kan kolla aktuellt läge här:

Corona i Sverige

Inställda resor

I veckan blev det väldigt tydligt för oss att allting stänger ner. Vi blev tvungna att ställa in vår resa till Tunisien. Samma dag fick vi veta att vår planerade resa till Bielefeld i Tyskland i maj också blev inställd. Jag (Helena) skulle föreläsa på en internationell vecka på Universitetet i Bielefeld, men veckan ställdes in. Väldigt tråkigt förstås!

Corona i Sverige – inställda evenemang

Även här i Sverige ställs evenemang in. Med jobbet skulle jag (Helena) föreläsa på flera olika regionala och nationella konferenser under våren, men alla dessa är inställda.

Vi skulle på flera reseevent förra veckan, men tre av fem ställdes in. Det märks också att det är mindre folk på stan än vanligt. Det är lugnt på gatorna, och vi har till exempel sett att gymkedjan SATS stängt ner, för att minska smittspridning.

Corona i Sverige

Vilka evenemang stänger ner?

Regeringen beslutade den 11 mars 2020 att stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer. Syftet är att minska den smittspridning som kan ske när många människor träffas på samma plats. De nya reglerna innebär att många stora evenemang stänger ner, som till exempel konferenser, teaterföreställningar, idrottstävlingar, marknader, mässor och demonstrationer. Dessutom väljer en del att stänga ner även mindre sammankomster.

Kan man åka med tåg och bussar?

Kollektivtrafik, arbetsplatser och skolor omfattas inte av förbudet mot större evenemang (13 mars). Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att det för närvarande fortfarande är viktigt att kollektivtrafiken fungerar och att friska personer kan åka till jobbet och skolan. Däremot är det viktigt att man stannar hemma om man känner sig sjuk.

tunnelbana - corona i Sverige
Tunnelbanestationen Solna Centrum

Karensdagen försvinner

En annan insats som genomförts för att minska spridningen av corona i Sverige är att karensdagen tas bort. Det innebär att du som arbetstagare får sjukersättning redan första dagen du är hemma från jobbet.

Varför stänger inte skolorna?

I många länder stänger också skolorna. I Sverige har man (än så länge) inte fattat det beslutet. Det kan ju komma i ett senare skede, men i Sverige är det förstås ett svårt beslut att ta. Människor med viktiga jobb (till exempel inom vården) kommer ju ha svårt att ta sig till jobbet om deras barn är hemma, och vad händer då?

Corona i Sverige – vad gör vi?

Vår planerade resa till Tunisien är inställd, så vi kommer vara hemma i Sverige utan att göra något speciellt. Vi kommer hänga i vår husbåt och på måndag kommer jag (Helena) gå tillbaka till jobbet (har ångrat semestern). Kanske blir det några små utflykter i närområdet?

Vi gör vårt bästa för att undvika stora folksamlingar och vi försöker vara noga med handhygienen. I övrigt tänker vi att man får anpassa sig till situationen och vänta ut eländet i lugn och ro. Kanske passa på att jobba, blogga, läsa eller se bra TV-serier?

WIFI.se
Husbåt

Corona i Sverige – vad gör du?

Hur gör du nu när vi har corona i Sverige? Har du fått ställa in eller planera om? Har du ändrat dina vanor? Eller befinner du dig kanske utomlands? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev