Meny Stäng

Inspelningsplatser för filmer och TV-serier – 10 platser att besöka

Vi tipsar om inspelningsplatser för filmer och TV-serier som är värda att besöka. Det sägs att ”streamingturism”, det vill säga att turista på platser som man inspirerats till via film och TV-serier, är en ny trend. Här är tio platser som du kan lockas till, via tv-skärmen eller filmduken.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tio inspelningsplatser för filmer och TV-serier

Här hittar du en lista på tio inspelningsplatser för filmer och TV-serier som är möjliga att besöka på riktigt. Platserna hittar du i Sverige såväl som i övriga Europa och andra delar av världen.

1. Harry Potter: Storbritannien

Har du drömt dig bort i Harry Potters magiska värld, ensam eller tillsammans med barnen eller barnbarnen? Då kan det vara lockande att besöka några av filmens platser i verkligheten. Du kan till exempel besöka tågstationen Kings Cross i London, som används för att åka till internatskolan Hogwarts eller uppleva Warner Bros. Studio Tour London. Om du vill fördjupa dig ännu mer kan du till exempel besöka Alnwick Castle (Hogwarts) eller Christ Church i Oxford (Hogwarts Dining Hall).

2. Lejonkungen: Kenya

Lejonkungen är en tecknad film som utspelar sig i Afrika, och om du vill få den rätta känslan är Kenya rätt plats. Här har du möjlighet att se lejon på riktigt, i deras naturliga habitat.

3. Wallander: Ystad

Om du gillar böckerna eller filmerna om Kurt Wallander ska du inte missa att besöka Ystad. Inte mindre än 44 filmer har spelats in i Ystad och Österlenregionen. På turistbyrån i Ystad hittar du information för att leta upp olika platser såsom Fridolfs konditori – Wallanders favoritcafé.

Göra i Ystad - inspelningsplatser för filmer och TV-serier

4. Outlander: Skottland

Någon mer än vi som följt TV-serien Outlander? Claire Randall reser i tiden och hamnar, från ett modernt Skottland, i ett Skottland på 1700-talet. Hon gifter sig med James Fraser och serien tar många oväntade vändningar. Det finns flera olika inspelningsplatser att besöka varav Jamies föräldrahem Lallybroch, som i verkligheten heter Midhope castle, är en av de mest kända.

5. Game of Thrones: Nordirland och Kroatien

TV-serien Game of Thrones är en fantastisk saga, om du gillar den typen av berättelser. Du hittar många av platserna från serien i Nordirland, såsom Tollymore Forest, Winterfell, Kings Road och mycket annat. Dessutom finns en hel del inspelningsplatser från Game of Thrones i Kroatien, bland annat i Dubrovnik.

inspelningsplatser för filmer och TV-serier
Castle Ward (Winterfell) i Nordirland

6. Familjen Bridgerton: Bath i Storbritannien

Har du sett TV-serien om syskonen i familjen Bridgerton på Netflix? Om du vill se miljöerna där serien spelats in är det framför allt Bath i Storbritannien som gäller. Här kan du bland annat upptäcka stadens georgianska stenbyggnader. Några platser att besöka inkluderar Holburne Museum, No.1 Royal Crescent (familjens hem i Featherington i serien) och kullerstensgator vid Abbey Green. Observera att det också finns guidade turer i seriens fotspår.

7. Star Wars: Tunisien

Star Wars är en riktigt klassiker inom science fiction. Scener har spelats in på flera olika platser i världen, bland annat i Jordanien, på Island och på Irland, där det finns möjlighet att göra båtturer till ön Skellig Michael, som är med i två av filmerna. Allra mest Star Wars- känsla får du nog ändå i Tunisien. Här kan du besöka en plats utanför Tozeur, som fungerat som inspelningsplats för planeten Tatooine. Du kan också besöka Matmata, där du hittar ”Lars homestead”.

inspelningsplatser för filmer och TV-serier - Tunisien

8. Gladiator: Marocko

Fascinerades du av filmen Gladiator i regi av Ridley Scott? Filmen har spelats in på flera platser i världen, bland annat i Bourne Woods, Storbritannien (krigsscener), Toscana, Italien (Maximus hem) och Fort Ricasoli, Malta (det antika Rom). Allra mest Gladiator-känsla får du kanske ändå i Marocko. Scener har framför allt spelats in i Ouarzazate, som ligger sydost om Marrakech.

9. Fjällbackamorden: Fjällbacka

Fjällbackamorden är en svensk filmserie som baseras på Camilla Läckbergs populära romanfigurer. Inspelningarna har gjorts i och kring Fjällbacka och Tanumshede, och ibland är det möjligt att följa med på mordvandring i seriens spår. När du ändå är i Fjällbacka kan du passa på att spana in Kungsklyftan, som fungerat som inspelningsplats för ”Vargklämman” i Ronja Rövardotter.

WIFI.se
inspelningsplatser för filmer och TV-serier - Fjällbacka

10. Sagan om ringen: Nya Zeeland

Sagan om ringen är en fantastisk sagoberättelse som utspelar sig i en sagolik miljö. Inspelningarna har framför allt gjorts på Nya Zeeland, och du kan göra en resa i seriens fotspår. Några av de platser du kan besöka inkluderar Matamata (Fylke), Tongariro nationalpark (Mordor), Kaitoke nationalpark (Vattnadal) och Harcourt park i Upper Hutt (Isengard).

Fler tips på inspelningsplatser för filmer och TV-serier?

Har du någon gång rest till en plats för att du inspirerats via film eller tv? I så fall vart, och med inspiration från vilken film eller serie? Har du fler tips på inspelningsplatser för filmer och TV-serier?

Översta bilden i artikeln: Dark Hedges i Nordirland (Kings Road i Game of Thrones)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev