Meny Stäng

Krka nationalpark i Kroatien

Krka nationalpark i Kroatien! Se de vackra vattenfallen Skradinski Buk och Roski Slap, och alla 8 bästa upplevelserna i nationalparken som vi ger dig här. Res hit och Bada i vattenfallet! Guiden till Krka nationalpark i Kroatien med info och priser och campingar.

Åtta bästa upplevelserna i Krka nationalpark

Vi ska ta med dig runt parken som är en av Kroatiens åtta nationalparker och är känd för sina sjöar och vattenfall. Det är floden Krka som vi följer runt den fantastiska 1900 meter långa vandringsleden i nationalparken. Vi går genom ett landskap fyllt av grön vegetation och forsande vatten, som till slut leder till det imponerande vattenfallet Skradinski Buk. Ta med badkläder för det är tillåtet att bada här.

Stora guiden till Krka Nationalpark i KroatienKrka nationalpark

Det är inte nog där, för här ruvar flera sevärdheter. Vi kommer ta dig med på en båttur i parken till det vackra vattenfallet Roski Slap, och till det romersk-katolska klostret som har en egen ö där munkar bor.

1. Vandringsleden i Krka nationalpark

Vandringsleden i Krka runt Skradinski buk som är 1900 meter tar nästan två timmar, eftersom man stannar hela tiden och fascineras över den magiska naturen. Parken har gjort det lätt för dig att ta dig fram på träbryggor. Det finns snabbrestauranger, eller också tar man med sig matsäck.

Skradinski buk-leden är ett 1900 meter lång och fantastisk vandring

Krka Nationalpark

Guide till Krka nationalpark i Kroatien om vad du behöver veta

2. Vattenfallet Skradinski Buk i krka nationalpark

Vattenfallet Skradinski Buk i krka är en av de mest kända och attraktiva delarna av parken. Det är en stor naturlig pool med höga vattenfall. Det finns tre uppsättningar vattenfall i floden, och den som ligger längst ner är den största och mest populära. I området finns en samling av 17 vattenfall och från översta till nedersta är höjdskillnaden över 45 meter. Ta med badkläderna för det är tillåtet att bada!

Krka Nationalpark

Helena poserar vid vattenfallet Skradinski Buk

Från en utsiktspunkt ser vi bron över floden Krka

3. Växt- och djurliv i Krka nationalpark

Växt- och djurliv i krka har en stor betydelse för Kroatien och parken. Det finns över 200 fågelarter, över 15 olika däggdjur, 18 fiskarter var av flera är utrotningshotade i Europa. De har också runt 800 olika slags växter i parken. Lavendelkoncentrationen i floden är en av de högsta i Europa, och man kan känna lukten av att parken känns frisk.

Krka Nationalpark

Krka Nationalpark

4. Museum i Krka nationalpark

Museum i Krka  Vill man bara se vattenfallet och vara i naturen går man bakvägen och går då igenom den lilla byn med kvarnar, museum och arkeologiska fynd. Här hittar du också restauranger och de gjorda fårorna, som man gjorde förr för att mala sitt vete och de visar hur man gjorde.

Krka Nationalpark

Krka Nationalpark

5. Båttur i Krka nationalpark

Båttur i Krka. Båtturen ”Roski Slap waterfalls” tar ca 4 timmar. Om man tar den samma dag som man besöker parken (eller om man köper ett 3-dagarskort) slipper man betala inträdet två gånger, vilket vi fick göra … Turen går först till Visovac Island och därefter till Roski Slap waterfalls.

Krka Nationalpark

Krka nationalpark i Kroatien

6. Visovac Islands i krka nationalpark

Visovac Island i Krka är en pytteliten ö där franciskanermunkar hållit till i många hundra år. Här hittar du ett kloster, en kyrka från 1576, ett bibliotek och ett litet museum. Guiden på ön berättade engagerat om den dramatiska historien då munkarna bland annat tvingats i exil av turkarna, och fått klostret förstört år 1445 och som återuppbyggdes på 1700-talet.  Det som jag fann mest intressant på ön var det dock ingen som berättade om. Varför sprang det runt stora tama fåglar överallt och varför hängde det pumpor i träden…?

Visovac Island är en pytteliten ö med ett kloster och en kyrka

Ön är full av olika sorters höns och tuppar och… såna här.

Någon som kan förklara varför man hänger upp pumpor i träd…?

7. Vattenfallet Roski slap i krka nationalpark

Vattenfallet Roski Slap  Efter att ha sett Skradinski buk waterfall hade vi ganska stora förväntningar på Roski Slap, (Slap betyder vattenfall på kroatiska). Vattenfallet har 12 stycken i sin serie, och den största som vi ser här är 22 meter hög och 60 meter bred. Vi måste medge att det här vattenfallet var betydligt mindre mäktigt, även om jag gillade områdena runt om, där grönska och porlande vatten samsas överallt.

Kroatien, Krka nationalpark

Roski slap

8. Runt Roski Slap i Krka nationalpark

Runt Roski Slap. Vi lade till med båten på vår färd och fick en timme som vi kunde göra vad vi ville med. Vi passade på att gå runt området, och det forsar vatten överallt och skogarna bjuder på hela grönskalan. Vi siktade in oss högt upp för att få lite vy och vi hittade en spot över nationalparken. Det finns restauranger där båten lägger till och man kan också åka hit med bil. Här kan man också ta en båttur till Krka kloster och fortet Trosenj.

Krka Nationalpark i Kroatien

Krka Nationalpark

Krka nationalpark i Kroatien

Krka nationalpark i Kroatien hittar du i länet Sibenik-Knin i centrala Dalmatien, och 1985 blev parken erkänd som nationalpark. Parken är en enorm turistattraktion med över 1 miljon besökare varje år. Biljetter inkluderar tur-retur båtturer från Skradin till Skradinski buk och Lozovac till Skradinski buk. 

Kommer man från Lozovac finns det restauranger och butiker vid ingången, och en gratis shuttlebus om man inte vill gå 10 minuter ner för en brant backe. Krka national park har hela 5 ingångar, Skradinski Buk och Roski Slap är de vanligaste. Med bil, husbil eller buss är det ingången Lozovac med en stor parkering som är den vanligaste. Den här vägen kom vi själva från Split via Sibenik.

Krka Nationalpark

Din guide till Krka nationalpark I Kroatien

Priser

Priserna varierar till exempel beroende på säsong, och om man köper grupp eller individuell biljett. Här kommer några exempel (gäller för 2018) och den kompletta prislistan hittar du på parkens webbsida. Barn under 7 år är gratis. 100 kuna är ca 130 svenska kronor.

 • Lågsäsong (nov-mars): Vuxen 30 kuna, barn (7-18 år) 20 kuna
 • Mellansäsong (april-juni och sept-okt): Vuxen 110 kuna, barn (7-18 år) 80 kuna
 • Högsäsong (juli-augusti): Vuxen 200 Kuna, barn (7-18 år) 120 kuna

Öppettider

Öppettiderna varierar beroende på säsong. Observera att under lågsäsong håller endast Skradinski Buk öppet. Nedan öppettider gäller för 2018. Mer aktuell information hittar du på parkens hemsida.

 • Lågsäsong (nov-mars): ca 09:00-16:00
 • Mellansäsong (april-juni och sept-okt): ca 10:00-18:00
 • Högsäsong (juli-augusti): 08:00-20:00
Krka nationalpark

Byggnaden till vänster är den äldsta och första vattenkraftverket (Jaruga) i Europa.

Krka nationalpark

Ta sig hit med Bil eller husbil

Du kan åka till nationalparken med bil eller husbil. Vägarna är mycket bra i Kroatien och det är bra skyltat. Nedan anges ungefärligt avstånd och tid från några stora orter i Kroatien. Motorvägen från Zagreb är en betalväg men det finns alternativvägar självklart.

 • Sibernik 20 km ca 20 min
 • Zadar 73 km ca 1 timme
 • Split 92 km ca 1 timme och 15 minuter
 • Zagreb 325 km ca 3 timmar och 30 minuter
 • Rijeka 280 km ca 3 timmar och 50 minuter

Ta sig hit med buss

Har du tagit dig till Kroatien med flyg finns det många bussförbindelser från olika städer till nationalparken. På högsäsong juli-augusti går det flera turer varje dag och under andra månader kan du kolla här på Buscroatia webbsida, eller på Kroatiens webbsida. Här kommer några städer där bussen går ifrån. Om du vill åka på organiserad resa för mindre sällskap med minibussar, så organiserar Sunspot Tours det för dig/er från Split, Omis eller Makarska.

 • Zagreb
 • Rijeka
 • Zadar
 • Split
 • Omis
 • Makarska
 • Dubrovnik
Krka nationalpark

Underbara vandringen i den vackra parken

Din guide till Krka nationalpark

Din guide till Krka nationalpark i Kroatien som turist

Att bo i närheten på hotell eller camping

Om du vill bo väldigt nära parken är staden Skradin det bästa (och enda) valet när det kommer till hotell. Campingarna ligger 2,5 km från nationalparken och det finns gott om platser.

Övernattning utanför Krka nationalpark

Efter vår lilla vandringstur valde vi att stanna på parkeringen utanför nationalparken. Det finns två campingar i närheten, men den enorma parkeringen är fin och så här i oktober är det minst sagt gott om plats. Vi har suttit ute i flera timmar nu och njutit av solen med en god kroatisk öl.

Parkeringen utanför Lozovac

Parkeringen utanför Lozovac

Krka nationalpark

Läs mer: Vi har varit runt Kroatien många månader, och vi har samlat våra upplevelser om du vill veta mer om landet.

Se mer: Medeltidsstaden Trogir – ett UNESCO världsarv i Kroatien