Meny Stäng

Fiskrecept – tips till dig som vill äta mer fisk

Annons

Idag blir det fiskrecept här på bloggen! Om du följer vår blogg vet du säkert att vi lagar och äter väldigt mycket fisk. Ibland får vi frågor om varför vi äter så mycket fisk, om det inte blir enformigt och om det inte blir dyrt. Idag försöker vi vara på det!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi delar också med oss av alla de fiskrecept Peter lagt ut på Youtube, och som vi ännu inte hunnit visa här på bloggen. Berätta gärna om du har något favoritrecept på fisk som du brukar laga!

Varför äta mycket fisk?

Vi äter mycket fisk för att vi tycker att det är gott, och för att vi tycker att man blir lagom mätt och nöjd. Sedan är det ju nyttigt också! Fisk är en källa till selen, jod, protein, vitamin D och vitamin B12, och feta fiskar är våra enda källor till omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.

För att fisken i våra vatten inte ska bli utfiskad ska man kanske inte enbart äta fisk, men det är åtminstone hållbart att äta fisk två – tre gånger i veckan (här fuskar vi och äter mer) och man kan välja miljömärkt fisk. Dessutom är det bra att variera mellan olika sorter för att sprida belastningen mellan olika arter.

Blir det inte enformigt att äta fisk ofta?

Vi tycker absolut inte att det är enformigt att äta fisk ofta! Då kan man ju lika gärna undra om det inte är enformigt att äta kött ofta? Det finns massor av olika fiskar och oändligt med recept. Vi blir gärna inspirerade under våra resor, och lagar sedan fiskrätter som vi provat utomlands. Sedan äter vi ju inte enbart fisk. Vi varierar både med kött och vegetariskt.

Fisksoppa
Ibland kan man variera med en fisksoppa

Är det inte dyrt att äta fisk?

Fisk kan vara dyrt ibland, men vi håller ändå inte med om att det alltid måste vara dyrt att äta fisk. Vi tittar alltid på priserna och väljer den fisk som råkar ha ett bra pris just den veckan. Oftast köper vi mer än vi behöver, delar upp i portionsbitar och lägger in i frysen.

Om en måltid blir dyr eller inte beror ju också mycket på tillbehören. En portion fisk är 125-150 gram per person och om man kompletterar det med billiga tillbehör som ris eller rotfrukter, behöver det inte bli så dyrt.

Fem Fiskrecept för inspiration

Peter gillar att laga mat och sprutar ur sig korta receptfilmer som han lägger ut på Youtube. Här kommer de fiskrecept som vi ännu inte hunnit visa här på boggen. Vill du vara säker på att få både recept och reseinspiration framöver kan du se till att följa vår Youtubekanal.

1. Makrillfilé i sås med smak av dill

När jag (Helena) var liten åt vi ofta makrill på somrarna. Vi köpte den färsk på västkusten, där vi hade sommarstuga, och mamma lagade den hel och fylld med dill. Peter har modifierat receptet och fileat fisken, men behållit grundsmakerna med mycket dill.

2. Lubbfilé med skirat smör

Lubb är en fisk som är väldigt fast i köttet och nästan påminner om hummer i konsistensen. Här har vi serverat den med kokt potatis och skirat smör.

3. Pasta Vongole

Pasta Vongole är en riktig favorit, som påminner om semestrar söderöver.

4. Hel seabream i ugn

Seabream (eller dorada/dourada) är en fisk som är populär i Medelhavsländerna, och som har ett fantastiskt gott vitt kött.

5. Fisksoppa med saffran

Ibland är det himla praktiskt att fuska lite! I den här fisksoppan utgår vi från en färdig soppa, och sedan lägger vi till allt möjligt gott…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev