Meny Stäng

Spanska miljözoner, brev till jultomten och sporthotell i Afrika

Annons

I dagens resenyheter kan vi berätta om nya spanska miljözoner. Vi kan absolut förstå idén med miljözoner, men vi kan inte låta bli att undra varför det måste vara så krångligt. Skulle det inte kunna finnas något gemensamt europeiskt system? Andra nyheter är att det är dags att skriva brev till jultomten, att Finnair samarbetar med Roxette och att Apollo inviger ett stort sporthotell i Afrika. Dessutom kan vi redovisa en undersökning om hur svenskarna finansierar sina utlandsresor.

Spanien inför nya miljözoner

Sedan förra året finns en miljözon i Barcelona som hindrar många fordonstyper från att ta sig in i stadskärnan vid förhöjda luftföroreningar. Reglerna har också stramats åt i Madrid, från och med den 1 november 2018. Nu kan endast miljömärkta bilar köra in i zonen ”Madrid Central ZEZ”, och även i andra zoner finns begränsningar.

Sedan den 27 juli 2018 finns i Spanien ett system med miljömärken med fyra olika kategorier/färger. Kategorierna baseras på mängden utsläpp och bilens registreringsår eller EURO-klass. Detaljerad information finns på www.distintivo-ambiental.es eller i appen Green-Zones.

Madrid spanska miljözoner

Dags att skriva brev till jultomten

Visste du att jultomtens postkontor ligger i finska Lappland? Om du vill få fram ett brev i tid är det bäst att börja skriva nu, enligt House of Lapland. Varje år kommer ca 500 000 brev från hela världen, och de flesta är skrivna av barn. Om du också vill skriva till jultomten är adressen: Santa Claus, Santa Claus’ Main Post Office, Tähtikuja 1, 96930 Arctic Circle, Finland. Jultomtens postkontor ligger i Rovaniemi och håller öppet för allmänheten under hela året.

Brev till jultomten

Finnair samarbetar med Roxette

Flygplansbuller gör att söta och salta smaker försvagas, medan umami och bittra smaker förstärks. För att skapa den optimala matupplevelsen ombord har Finnair tagit hjälp av Per Gessle och Tommy Myllymäki och introducerar Hear the Taste. 

Ljudlandskapet baserar sig på Roxettes hit-låt The Look, men har anpassats av Finnair för att framhäva smakerna i respektive maträtt. Upplevelse kommer att vara tillgänglig för alla business class-resenärer på långdistansrutter från Helsingfors fram till februari 2019.

Finnair Hear The Taste Per GesslePhotographer Juha Mustonen
Finnair Hear The Taste Per Gessle, Foto: Juha Mustonen

Så finansierar svenskarna utlandsresan

Många svenskar prioriterar resor när de har pengar över. Hälften av svenskarna finansierar semestern med befintliga sparpengar, medan var femte svensk har ett speciellt ”resebelopp” som de lägger undan varje månad, enligt Tickets senaste Sifoundersökning. Fem procent har föräldrar som betalar och tre procent köper resan på kreditkortet. Såhär finansierar svenskarna utlandsresan (fem vanligaste svaren):

  1. Jag använder befintliga sparpengar (51 %)
  2. Min lön täcker oftast kostnaden (29 %)
  3. Jag lägger undan ett visst belopp varje månad, som jag använder till resor (18 %)
  4. Jag börjar spara några månader innan jag bokar (15 %)
  5. Jag använder pengar jag fick tillbaka på skatteåterbäringen (15 %)
Pengar

Apollo inviger Afrikas största sporthotell

Efter stora framgångar med det Apolloägda sporthotellen Playitas och La Pared på Fuerte Ventura tar nu Apollo nästa steg och inviger Aqua Vista, med ambitionen att skapa norra Afrikas bästa sporthotell. 

Aqua Vista – powered by Playitas i Hurghada, Egypten, är ett av Apollos bäst bokade hotell, och nu har man utvecklat infrastrukturen för sport och träning. Hotellet rymmer bland annat en nybyggt 50-meters olympisk pool, Afrikas största hotellgym samt tennisbanor och erbjuder många sorters lärarledda träningspass.

Aqua vista

Missade du förra resenyheterna? Läs Digitala reseföretag, kaninland och vinteräventyr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev